| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 29/04/2024

 

 

Στην απόφαση της MYTILINEOS να προχωρήσει σε ένταση στην αγορά του Λονδίνου εντός των επόμενων 12 - 14 μηνών αλλά και στην ανακοίνωση των μεγεθών α' τριμήνου, εστιάζει την προσοχή της η Edison σε έκθεσή της για την εισηγμένη. 

 

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, το γεγονός ότι η MYTILINEOS επιλέγει μεταξύ άλλων το Λονδίνο (LSE) ως listing venue, αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρεία στη βρετανική αγορά. Τονίζεται δε, ότι με την κίνηση αυτή αναμένεται να γίνει και ο βασικός πρεσβευτής της Ελλάδος στον πιο σημαντικό δείκτη της Ευρώπης, ρίχνοντας περισσότερο φως στην ελληνική αγορά. 

Όσον αφορά στα αποτελέσματα του α' τριμήνου, η MYTILINEOS, παρά το περιβάλλον πτωτικών τιμών ενέργειας και μετάλλων, καταφέρνει να μεγαλώνει και να αυξάνει σημαντικά τη κερδοφορία της. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την πορεία, τόσο την μετοχική όσο και της κερδοφορίας, αντίστοιχων εταιρειών εντός και εκτός Ελλάδος.

Στο report σημειώνεται ότι τα μεγέθη α' τριμήνου στηρίζουν τη θέση της Edison ότι η εταιρεία έχει μετατοπιστεί σε επίπεδα EBITDA σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως, υποστηρίζοντας μια νέα φάση της αναπτυξιακής της στρατηγικής. Το 4ο τρίμηνο σημείωσε αύξηση 10% σε ετήσια βάση στα καθαρά κέρδη (158 εκατ. έναντι €43 εκατ.) και στα κέρδη ανά μετοχή (1,141 ευρώ έναντι 1,040 ευρώ).

Το EBITDA αυξήθηκε κατά 12% σε 252 εκατ. (123ο τρίμηνο: €225 εκατ.) με περιθώριο κέρδους 22,1%, από 16,5%. Αυτές οι αυξήσεις κερδών σημειώθηκαν παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά περίπου 16% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2023, λόγω της σημαντικής πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των μετάλλων στις αρχές του 2024. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός προς EBITDA διαμορφώθηκε σε περίπου 1,6x, το οποίο είναι σύμφωνο με τις εταιρείες επενδυτικής βαθμίδας.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τόσο από θερμικές μονάδες όσο και από μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το α' τρίμηνο ανήλθε σε 2,2TWh, η οποία αποτελούσε περίπου το 18% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Από αυτές, οι 2TWh αναλογούσαν στις τρεις μονάδες αεριοστροβίλων συνδυασμένου κύκλου της εταιρείας και στη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Η παραγωγή των 2TWh αντιπροσωπεύει πάνω από το 17% της συνολικής ζήτησης στα διασυνδεδεμένα συστήματα της Ελλάδας και το 49% της παραγωγής της χώρας από μονάδες φυσικού αερίου, από 27% το 123ο τρίμηνο.

Η ανάπτυξη της πρώτης φάσης (300MW) του ελληνικού χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών (Φ/Β) ισχύος περίπου 1,5GW της εταιρείας συνεχίζει να εξελίσσεται ομαλά και η κατασκευή της δεύτερης φάσης (περίπου 700MW) ξεκίνησε το Q124. Η εταιρεία κατασκευάζει περισσότερα από 1,2GW φωτοβολταϊκών εκτός Ελλάδας και η διοίκηση αναμένει ότι αυτά τα φωτοβολταϊκά έργα θα λειτουργήσουν στο εγγύς μέλλον.

Βασικός μοχλός ανάπτυξης της MYTILINEOS τα επόμενα χρόνια θα είναι η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο ΔΕΗ (εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια) για την κατασκευή και πώληση ενός χαρτοφυλακίου ηλιακών πάρκων ισχύος 2GW.

«Δεν έχουμε ακόμη επικαιροποιήσει τις προβλέψεις μας για να συμπεριλάβουμε τη συμφωνία με τη ΔΕΗ. Η εταιρεία καθοδήγησε στην ανακοίνωσή της ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων της εταιρείας το οικονομικό έτος 24 σε σχέση με το οικονομικό έτος 23, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει σοβαρή επιδείνωση σε διάφορα ανοιχτά γεωπολιτικά ζητήματα. Η καθοδήγηση της εταιρείας για το σύνολο του έτους θα δοθεί από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου στη γενική συνέλευση στις 4 Ιουνίου 2024», σημειώνεται στην έκθεση.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum