| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 03/01/2023

 

 

To θερμότερο από το αναμενόμενο ξεκίνημα του χειμώνα σε πολλά μέρη του κόσμου αμβλύνει τους φόβους για ελλείψεις στο φυσικό αέριο, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλακάουτ και… εκτόξευση των λογαριασμών ρεύματος.

 

 

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι προβλέψεις τις επόμενες δύο εβδομάδες για το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κάνουν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν βελτιωμένο καιρό μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο καιρός θα είναι πολύ πιο ζεστός σε μεγάλο μέρος της Κίνας - του μεγαλύτερου εισαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο - τις επόμενες 10 ημέρες, ενώ και το Τόκιο μπορεί να δει μια απότομη άνοδος της θερμοκρασίας περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου πέφτουν κατακόρυφα λόγω της μειωμένης κατανάλωσης και των ασθενέστερων προοπτικών, με τα συμβόλαια των ΗΠΑ να υποχωρούν στην πρώτη τους συνεδρίαση του 2023. Το ευρωπαϊκό αέριο τη Δευτέρα άγγιξε για λίγο το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

«Ο κίνδυνος για ελλείψεις στην αγορά που είχε προκαλέσει ανησυχία πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, φαίνεται μειωμένος τώρα», δήλωσε ο Abhishek Rohatgi, αναλυτής του Bloomberg NEF με έδρα τη Σιγκαπούρη. Η Ευρώπη έχει «ξαναχτίσει» τα αποθέματά της, ενώ ο ήπιος καιρός σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία θα μειώσει τον ανταγωνισμό όσον αφορά τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, τόνισε.

Τα αποθέματα

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προετοιμάζονταν για ελλείψεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, διαταράσσοντας τις παραδόσεις ενέργειας και αυξάνοντας την παγκόσμια ζήτηση για LNG. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα σημείωσαν ρεκόρ, καθώς οι εισαγωγείς έσπευσαν να αποθηκεύσουν καύσιμα για τον χειμώνα, που η κατανάλωση κορυφώνεται.

Πλέον, τα αποθέματα αυτά δίνουν άνεση στους μεγαλύτερους καταναλωτές όσον αφορά τις προμήθειες. Η Γερμανία μπόρεσε να αυξήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου στα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς ο συνδυασμός των ήπιων καιρικών συνθηκών και της χαμηλότερης δραστηριότητας κατά την περίοδο των διακοπών περιόρισε την κατανάλωση αερίου.

Τους τελευταίους μήνες αρκετές βιομηχανίες σε όλη την Ευρώπη είχαν μειώσει την παραγωγή ή την είχαν σταματήσει, επειδή δεν ήθελαν να πληρώνουν σε υψηλές τιμές, ενώ αναδυόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές σταμάτησαν να εισάγουν LNG καθώς δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η έξαρση της πανδημίας στην Κίνα αναμένεται να διατηρήσει χαμηλά τη ζήτηση για φυσικό αέριο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο κίνδυνος

Ωστόσο, αν το σκηνικό του καιρού αλλάξει απότομα, ένα παρατεταμένο κύμα ψύχους στα τέλη του χειμώνα θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου και να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσουν τον προγραμματισμό για να αποφύγουν τις ελλείψεις και τον επόμενο χειμώνα και να προσαρμοστούν στην έλλειψη των ρωσικών καυσίμων, σημειώνει το Bloomberg.

Πηγή: Bloomberg

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum