| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 09/01/2023

 

 

Πριν προλάβουν να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2022 -υπολείπονται ακόμη δύο δόσεις- εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες που προχώρησαν σε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2022 -αγορά, πώληση, γονική παροχή, δωρεά κλπ- θα μπουν στη διαδικασία να προετοιμαστούν για τον ΕΝΦΙΑ του 2023.

 

 

Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Ε9 με τις μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μέσα στο 2022 θα πρέπει να υποβληθεί έως τις 31/03 ώστε μέσα στον Απρίλιο να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής. Πιθανότερη -αν όχι σχεδόν βέβαιη- ημερομηνία έναρξης πληρωμής η τελευταία εργάσιμη του Μαΐου ώστε το ποσό να καταβληθεί και πάλι σε 10 μηνιαίες δόσεις. Πρακτικά δηλαδή, οι μόνοι μήνες του χρόνου που δεν θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ θα είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Άλλο ένα επιχείρημα ενδεχομένως για όσους «βλέπουν» τις διπλές εκλογές μέσα σε αυτό το διάστημα, αν και πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έχει προσδιοριστεί πρακτικά εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο.

Γενικευμένες αλλαγές στο ύψος του ΕΝΦΙΑ δεν αναμένονται φέτος. Υπάρχει βέβαια η εκκρεμότητα με τις ενστάσεις που συνεχίσουν να υποβάλλουν οι δήμοι με την καταληκτική ημερομηνία να είναι η 20η Ιανουαρίου. Ήδη, έχουν ζητήσει μειώσεις μεγάλοι δήμοι όπως είναι ο Δήμος Αθηναίων, Πατρέων, ο δήμος Κερκυραίων, Γλυφάδας κλπ. Μάλιστα, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου ο κατάλογος θα διευρυνθεί αρκετά καθώς ο ένας μετά τον άλλο, οι δήμοι λαμβάνουν απόφαση υποβολής ένστασης. Προς αυτή την κατεύθυνση «πιέζονται» και από τα παράπονα των δημοτών τους, ειδικά αυτών που έχουν βρεθεί εκτός κοινωνικών επιδομάτων λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχτεί εισηγήσεις να αλλάξει προς τα πάνω τα όρια των περιουσιακών κριτηρίων σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των αποκλεισμένων, ωστόσο, αυτό έχει αποκλειστεί λόγω δημοσιονομικού κόστους.

Όσον αφορά στις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης, να σημειωθεί ότι τα αιτήματα των δήμων δεν εξασφαλίζουν ότι θα υπάρξει μείωση. Τα αιτήματα θα φτάσουν στην επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών η οποία και θα κάνει την τελική εισήγηση στον υπουργό. Επίσης, ανοικτός είναι και ο χρόνος εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Δεδομένου ότι ο φόρος κατοχής υπολογίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση της 1/1/2023, είναι πιθανό οι όποιες αλλαγές προωθηθούν να εφαρμοστούν στην πράξη από τον ΕΝΦΙΑ του 2024 και όχι αυτόν του 2023. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum