| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 09/01/2023

 

 

Το 2023, θα είναι το τρίτο χειρότερο έτος για την παγκόσμια ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, μετά το 2009 που ακολούθησε την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και το 2020 που ακολούθησε την πανδημία, προβλέπουν μεταξύ άλλων 7 γκουρού των αγορών σκιαγραφώντας και τον επενδυτικό χάρτη του νέου έτους που μόλις έχει ανατείλει.

 

 

Όπως εκτιμούν, μεταξύ άλλων, οι ομολογιακές αγορές θα έχουν μία καλύτερη εικόνα το α΄ εξάμηνο του έτους και οι μετοχές το δεύτερο, το δολάριο αναμένεται να αποδυναμωθεί μερικώς, ενώ το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του χρυσού, που αναμένεται πάντως να κινηθεί ανοδικά, με τα εμπορεύματα συνολικά να αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, ενώ αρκετές από τις αγορές ακινήτων δείχνουν τάσεις διόρθωσης. Ο έλεγχος του πληθωρισμού συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων με την Fed να εκτιμάται πως θα κορυφώσει τα επιτόκια λίγο πάνω από το 5% και η ΕΚΤ στην περιοχή του 4%, ενώ συνολικά η συρρίκνωση/ ύφεση των οικονομιών θα διαρκέσει 2-3 τρίμηνα. Φυσικά τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν άρδην, αν εμφανιστεί κάποιος νέος «μαύρος κύκνος» όπως ήταν η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι πάντως από τις ελάχιστες οικονομίες της ευρωζώνης που θα αποφύγει την ύφεση και σε κάθε περίπτωση θα υπερ – αποδώσει σε σχέση με την ζώνη του ευρώ. Τα ελληνικά ομόλογα θα δώσουν την ευκαιρία σε επενδυτές να βρουν ελκυστικές αποδόσεις για την επόμενη τριετία – πενταετία, ενώ η πορεία των μετοχών εξαρτάται από τις εκλογές. Εάν αρχίσει να προεξοφλείτε ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα της νέας κυβέρνησης δεν θα διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, οι ροές κεφαλαίων (και από το εξωτερικό) θα οδηγήσουν σε άνοδο το Γενικό Δείκτη. Εξάλλου σε μια τέτοια περίπτωση θα αρχίσει να προεξοφλείτε σταδιακά και η ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας» για την ελληνική οικονομία μερικούς μήνες μετά τις εκλογές, αλλά και η ανάκτηση εντός 12-18 μηνών και του στάτους της «ανεπτυγμένης αγοράς» από το χρηματιστήριο Αθηνών. Στις ελληνικές μετοχές προτιμητέοι κλάδοι είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι υποδομές και οι τράπεζες. Ο τομέας των ακινήτων, ύστερα από τη δεκαετή οικονομική κρίση, εμφανίζει ισχυρή εικόνα και, μέχρι τώρα, δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και την τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, σημειώνοντας μάλιστα σωρευτική άνοδο άνω του 40% τα τελευταία χρόνια, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδίως από το εξωτερικό παραμένει, με όλο και περισσότερους θεσμικούς επενδυτές να εισέρχονται στο ελληνικό real estate.

Deutsche Bank

Το 2023 θα είναι το τρίτο χειρότερο έτος για την παγκόσμια ανάπτυξη στον 21ο αιώνα, εκτίμησε ο David Folkerts -Landau, Chief Economist και GlobalHead of Research της Deutsche Bank. Ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλά πολλών δεκαετιών, οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της τελευταίας γενιάς και πλέον αναμένεται όλο και περισσότερο ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Με τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «απολύτως δεσμευμένες» να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, το τίμημα θα είναι «τουλάχιστον μία μέτρια οικονομική ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και σημαντικές αυξήσεις στην ανεργία». Αυτό σημαίνει πως οι μετοχικές αγορές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν προηγουμένως, πριν ανακάμψουν μέχρι το τέλος του 2023.

Παράγοντες που ενδέχεται να συνεχίσουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα περιλαμβάνουν αβεβαιότητες που σχετίζονται τόσο με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας—συμπεριλαμβανομένου ενός παρατεταμένου σοκ ανταγωνιστικότητας που προκαλείται από την ενέργεια στην Ευρώπη— όσο και του αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού ΗΠΑ-Κίνας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας η παγκόσμια ανάπτυξη το 2023 θα κυμανθεί στην περιοχή του 2% (πολύ κάτω από την μακροχρόνια τάση 3,5%), η ευρωζώνη θα βρεθεί σε ύφεση (-0,6%), με την συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας να ξεπερνά το 1% ενώ η Ελλάδα με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% να βρίσκεται μεταξύ των ελάχιστων χωρών που δεν θα υποπέσουν σε ύφεση. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα κυμανθεί στο ισχνό 0,8%, ενώ την ίδια ώρα η ύφεση στην Βρετανία θα φθάσει στο -0,9%, με την Ιαπωνία (+1%) και την Κίνα (+4,5%) να σημειώνουν ήπια ανάπτυξη. Έως τον Ιούνιο του 2023, τα επιτόκια του ευρώ θα φθάσουν στο 3,25%, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα ενισχυθεί στο 1,07. Να σημειωθεί ότι η ομάδα των νομισμάτων (FXResearch) της Deutsche Bank εκτιμά πως το δολάριο έχει σημειώσει την κορυφή του και σταδιακά θα αποδυναμωθεί, ενώ όσο ταχύτερη είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τόσο ταχύτερη θα είναι και η αποδυνάμωση του δολαρίου. Συνολικά πάντως, σε έναν κόσμο υψηλής αβεβαιότητας και αυστηρής νομισματικής πολιτικής, θα πρέπει να αποφεύγονται τα νομίσματα με μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης και αρνητικά πραγματικά επιτόκια (π.χ. στερλίνα, σουηδική κορώνα) και να προκρίνονται νομίσματα με πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που μπορούν να προσελκύσουν κεφάλαια μέσω θετικών πραγματικών επιτοκίων, όπως π.χ. το Πέσο Μεξικού, το Ραντ Νότιας Αφρικής και η Ρουπία Ινδονησίας. 

«Βλέπουμε τον ποιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της τελευταίας γενιάς»

Fidelity

H Anne Richards, CEO της Fidelity International, σημείωσε πως ο αντίκτυπος των γεγονότων του περασμένου έτους θα γίνει αισθητός στο νέο και ιδιαίτερα οι τραγικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η μεταβολή της νομισματικής από εκεί που στο παρελθόν στήριζε την πορεία των αγορών, τώρα στο αγώνα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, περιορίζει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των περιουσιακών στοιχείων υψηλού κινδύνου αυξάνοντας και την μεταβλητότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κίνδυνος «σκληρή προσγείωσης» των οικονομιών αυξάνεται, με την πορεία των μετοχών να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα χαμηλότερα εταιρικά κέρδη, ενώ και στις αγορές χρέους αυξάνονται οι πιθανότητες αθέτησης πληρωμών, αλλά και υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της Fidelity, οι αγορές θέλουν να πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αλλάξουν κατεύθυνση, προκειμένου οι οικονομίες να βιώσουν αυτό το οποίο ονομάζουν «ήπια προσγείωση». Όμως, η «σκληρή προσγείωση» παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα το 2023. Ο προηγούμενος κανόνας παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών «ό,τι χρειαστεί» που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της πανδημίας έχει ξεχαστεί.

Τα επιτόκια τελικά θα αυξηθούν και άλλο, αλλά εάν ο πληθωρισμός εμείνει είναι απίθανο να μειωθούν γρήγορα – ακόμα κι αν οι τράπεζες λάβουν άλλα μέτρα για τη διατήρηση της ρευστότητας και τη διαχείριση της ολοένα μεγαλύτερης συσσώρευσης χρέους.

Ένας βασικός παράγοντας για τις επενδύσεις το νέο έτος είναι το πού πηγαίνει το δολάριο. Εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ένα ακόμη ισχυρότερο δολάριο θα μπορούσε να πυροδοτήσει υφέσεις παντού. Αντίθετα, μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην κατεύθυνση του δολαρίου θα μπορούσε να προσφέρει ευρεία ανακούφιση και να αυξήσει τη συνολική ρευστότητα στις οικονομίες.

Η αβεβαιότητα στις αγορές θα παραμείνει υψηλή, ενώ εν μέσω αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, αναμένεται υψηλός βαθμός αστάθειας και αβεβαιότητας για τις μετοχές παγκοσμίως το 2023. Ωστόσο, καθώς οι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη αποκλίνουν σε διαφορετικές οικονομίες, οι επενδυτές θα πρέπει να κεφαλαιοποιήσουν επιλεγμένες ευκαιρίες. Οι αποδόσεις των ομολόγων από την άλλη πλευρά, αρχίζουν επιτέλους να φαίνονται ξανά ελκυστικές, αλλά το ερώτημα είναι αν τιμολογούνται ανάλογα με την κλίμακα της ύφεσης που ακολουθεί;

«Ο κίνδυνος «σκληρής προσγείωσης» των οικονομιών έχει αυξηθεί»

BofA

Για την Candace Browning, επικεφαλής της BofA Global Research τα κρατικά ομόλογα αναμένεται να πάνε καλά το πρώτο εξάμηνο του 2023 καθώς η ύφεση, οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω των εταιρικών κερδών και τα πιστωτικά σοκ πλήττουν τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, επιτρέποντας στις ομολογιακές αγορές να ανακάμψουν από μια ιστορικά κακή χρονιά όπως ήταν το 2022. Οι μετοχές θα έχουν καλύτερες επιδόσεις από μέσα του έτους, καθώς με τον πληθωρισμό, το δολάριο ΗΠΑ και την επιθετικότητα της Fed να κορυφώνονται το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αγορές αναμένεται να ανεχτούν περισσότερους κινδύνους αργότερα μέσα στο έτος. Ο δείκτης σηματωρός των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 συνήθως σημειώνει τα χαμηλά του έξι μήνες πριν από το τέλος μιας ύφεσης, και ως εκ τούτου, τα ομόλογα φαίνονται πιο ελκυστικά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ το σκηνικό για τις μετοχές θα είναι καλύτερο το επόμενο εξάμηνο με το S&P 500 να κλείνει το έτος στις 4000 μονάδες.

Συνολικά αναμένεται μια ήπια ύφεση στις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ η Ευρώπη εισήλθε σε ύφεση αυτόν τον χειμώνα, ενώ μια ρηχή ανάκαμψη να αναμένεται στη συνέχεια. Τα επιτόκια των ΗΠΑ παραμένουν υψηλά, αλλά αναμένεται να σημειώσουν πτώση μέχρι το τέλος του έτους 2023. Η καμπύλη των αποδόσεων αναμένεται να αντιστραφεί και η μεταβλητότητα των επιτοκίων να μειωθεί. Τόσο τα διετή όσο και τα δεκαετή ομόλογα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν το 2023 στο 3,25%. Ύστερα, από μια ασταθής εκκίνηση για το 2023, οι Αναδυόμενες Αγορές θα σημειώσουν ισχυρές αποδόσεις. Τα βιομηχανικά μέταλλα μετά από μία κακή χρονιά το 2022, αναμένεται να ενισχυθούν, με τον χαλκό να σημειώνει ράλι περίπου 20%. Το πετρέλαιο τύπου Brent αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στα 100 δολάρια /βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2023, κινούμενο στα 110 δολάρια/βαρέλι το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Τα ομόλογα θα πάνε καλά στο α΄ εξάμηνο και οι μετοχές στο δεύτερο»

BlackRock

Ο Philipp Hildebrand αντιπρόεδρος της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων BlackRock και η ομάδα στρατηγικής του οίκου, εκτίμησαν πως η εποχή της «Μεγάλης Μετριοπάθειας», που κυριάρχησε τα τελευταία 40 χρόνια και χαρακτηρίστηκε από σταθερή ανάπτυξη και χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού, έλαβε τέλος. Το νέο περιβάλλον μετά και την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία , χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αστάθεια τόσο στις οικονομίες όσο και στις αγορές, ενώ ένα νέο επενδυτικό εγχειρίδιο δείχνει μάλλον να είναι απαραίτητο για την νέα εποχή.

Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε πορεία υπερβολικής σύσφιξης της πολιτικής τους, καθώς προσπαθούν να δαμάσουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης. Ετσι, οι αναλυτές της BlackRock συστήνουν «μειωμένες θέσεις» στις ανεπτυγμένες αγορές, ενώ σημειώνουν πως κάποια στιγμή μέσα στο 2023, θα γίνουν πιο θετικοί στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως εκτιμάται, δεν θα σπεύσουν σε διάσωση των οικονομιών, όταν η ανάπτυξη επιβραδυνθεί, ενώ προκαλούν υφέσεις μέσω της υπερβολικής σύσφιξης σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό. Αυτό καθιστά εν μέρη την ύφεση σχεδόν βέβαιη, ενώ θα αλλάξουν στάση όταν η οικονομική ζημιά θα έχει ήδη γίνει. Οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη τη ζημιά που έρχεται, ενώ θα υιοθετήσει θετική στάση για τις μετοχές όταν η ζημιά θα έχει τιμολογηθεί ή όταν μεταβληθεί το επενδυτικό ρίσκο. Σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, καλύτερες προοπτικές παρουσιάζουν τα χρεόγραφα μικρής διάρκειας των ανεπτυγμένων οικονομιών και τα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ομόλογα, ενώ οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αποτελούν ένα δώρο για τους επενδυτές. Ευνοούνται επίσης πιστώσεις υψηλής ποιότητας, ενώ τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα δεν θα διαδραματίσουν ακόμη τον παραδοσιακό τους ρόλο στη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων λόγω του επίμονου πληθωρισμού. Παράλληλα, ο γεωπολιτικός κίνδυνος προσθέτει ένα σχεδόν μόνιμο ασφάλιστρο κινδύνου, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι οικονομίες και οι αγορές θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον μόνιμα υψηλότερο πληθωρισμό σε σχέση με την περίοδο της «Μεγάλης Μετριοπάθειας» ( Great Moderation), απόρροια και της γήρανσης του εργατικού δυναμικού.

«Η εποχή της “Μεγάλης Μετριοπάθειας” έλαβε τέλος»

Morgan Stanley

Σε ένα περιβάλλον επιβράδυνσης/συρίκνωσης της ανάπτυξης, χαμηλότερου αλλά υψηλού πληθωρισμού και νέων νομισματικών πολιτικών, το 2023, αναμένεται να είναι θετικό για τα ομόλογα, τις αμυντικές μετοχές και τις αναδυόμενες αγορές και συνολικά για τις επενδύσεις εισοδήματος, εκτίμησε ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικής της Morgan Stanley.

Τα ομόλογα—οι μεγαλύτεροι χαμένοι του 2022—θα μπορούσαν να είναι οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι το 2023, καθώς οι παγκόσμιες μακροοικονομικές τάσεις θα συγκρατήσουν τον πληθωρισμό το επόμενο έτος και οι κεντρικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ομόλογα υψηλής ποιότητας, τα οποία ιστορικά είχαν καλές επιδόσεις αφότου η Federal Reserve ολοκληρώνει τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων ακόμη και όταν ακολουθεί ύφεση. Ομοίως, οι μετοχές και το χρέος των αναδυόμενων αγορών, που υποαπόδοσαν το προηγούμενο διάστημα, θα μπορούσαν να ανακάμψουν, όπως συνέβη μετά την κατάρρευση του dotcom στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αλλά και το 2009 μετά δηλαδή τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο δείκτης σηματωρός των διεθνών μετοχικών τάσεων S&P 500 θα βρεθεί στο βασικό σενάριο, εν μέσω διακυμάνσεων στο τέλος του 2023 στην περιοχή των 3.900 μονάδων ( έναντι 4.009 μονάδων της μέσης εκτίμησης του consensus των αναλυτών), με τις ιαπωνικές και τις αναδυόμενες αγορές να προσφέρουν διψήφιες αποδόσεις και τις ευρωπαϊκές μονοψήφιες (+6 % στο βασικό σενάριο). Το δολάριο αναμένεται να υποχωρήσει το 2023, το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τις επιδόσεις του χρυσού και του χαλκού, με το Brent, να ολοκληρώνει το 2023 στα 110 δολάρια το βαρέλι. Οι αναλυτές στρατηγικής σταθερού εισοδήματος της Morgan Stanley προβλέπουν υψηλές μονοψήφιες αποδόσεις έως το τέλος του 2023 στα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ευρωπαϊκά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, καθώς και σε τίτλους με αξιολόγηση ΑΑΑ των ΗΠΑ. Τα τιτλοποιημένα προϊόντα, όπως οι τίτλοι που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια, θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες εισοδήματος.

«Το 2023 θα είναι μια καλή χρονιά για επενδύσεις εισοδήματος»

Citigroup

Τα εμπορεύματα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις το 2023, δεδομένης της πληθώρας μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων σχετικά με την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό, το δολάριο ΗΠΑ, τις χαμηλότερες επενδυτικές ροές κεφαλαίων και των προβλημάτων στην προσφορά, σημείωσε ο Edward L Morse επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Citigroup.

Το πως θα διαμορφωθεί το τοπίο και το πώς θα ανταποκριθεί η ζήτηση και η προσφορά για εμπορεύματα στον επόμενο κύκλο ανάπτυξης, μετά και την επερχόμενη παγκόσμια επιβράδυνση/ύφεση, οδηγεί επίσης σε τεκτονικές αλλαγές, τόσο στο πλαίσιο της άκρως αποδιοργανωτικής ενεργειακής μετάβασης, όσο και στον τομέα των γεωπολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με την τελική έκβαση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Η εν λόγω σύγκρουση μάλιστα, έθεσε τις βάσεις για έναν ριζικά μειωμένο παγκόσμιο ρόλο της Ρωσίας, της μεγαλύτερης ως προσφάτως εξαγωγικής δύναμης στον τομέα των εμπορευμάτων, με πολλαπλές επιπτώσεις στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Για τους επόμενους 6 -12 μήνες, ο ίδιος και η ομάδα του δεν εμφανίζονται ακραιφνώς «αγοραστές» στα εμπόρευμα, καθώς δεν δίνουν σε κανένα την σύσταση «Bullish». Η σύσταση πάντως «Neutral to Bullish» (ουδέτερη θέση προς αγορά) δίδεται για το πετρέλαιο (Brent και WTI ), τον EUA άνθρακα, το ουράνιο, το χρυσό, το ασήμι, το παλλάδιο και το σιδηρομετάλλευμα. «Ουδέτερη θέση» (Neutral), δίδεται για το φυσικό αέριο ΕΕ, για το LNG Ασίας, για τον θερμικό και σκληρό άνθρακα, την αιθανόλη, το καλαμπόκι και το κακάο. Παράλληλα, διατηρεί «ουδέτερη θέση προς αρνητική/πώληση» (Neutral to Bearisch), στο φυσικό αέριο ΗΠΑ, το αλουμίνιο τον χαλκό, την πλατίνα, την ζάχαρη και τον καφέ και «αρνητική/πώληση θέση (Bearisch) σε νικέλιο και ψευδάργυρο.

Βραχυπρόθεσμα η ομάδα των εμπορευμάτων εμφανίζεται πτωτική για τα βιομηχανικά μέταλλά, αλλά μεσοπρόθεσμα η ανάκαμψη της κίνας θα μεταβάλει τη ζήτηση και την εικόνα του τομέα. Εμφανίζονται επίσης μεσοπρόθεσμα θετικοί για το σιτάρι και την σόγια, όπως και για τις τιμές του ουρανίου (U308), καθώς ως το 2025 ένας σημαντικός αριθμός πυρηνικών αντιδραστήρων θα τεθεί σε λειτουργία, με τον χρυσό να εκτιμούν πως θα ξεπεράσει τα 1900 δολ/ουγκιά και το ασήμι τα 25 δολ/ουγκιά, ενώ οι θετικές προοπτικές για λίθιο θα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα. Το σιδηρομετάλλευμα αναμένεται να κινηθεί ανοδικά ως τα 120 δολ/ τόνο βραχυπρόθεσμα και να ξεπεράσει τα 150 δολ/ τόνο αν ανοίξει η οικονομία της Κίνας.

«Τα εμπορεύματα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις»

Τα τρία σενάρια για το «έτος των μεταβολών»

«Έτος των Μεταβολών» με κλειδιά την πορεία του πληθωρισμού, των επιτοκίων και την ανάπτυξη, που θα καθορίσουν και τον επενδυτικό χάρτη, χαρακτηρίζει το 2023, o Mark Haefele επικεφαλής επενδύσεων του τμήματος διαχείρισης πλούτου της UBS AG, προχωρώντας στην καταγραφή τριών σεναρίων για την νέα χρονιά:

1. Στο πρώτο, (θετικό σενάριο, πιθανότητες 20%), ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται ταχύτερα από το αναμενόμενο, επιτρέποντας νωρίτερα τις μειώσεις των επιτοκίων, ενώ η οικονομική δραστηριότητα επιταχύνεται απόρροια και της αναθεώρησης της της πολιτικής μηδενικού COVID-19 από την Κίνα, αλλά και του θερμότερου χειμώνα ανακουφίζοντας από την ενεργειακή κρίση, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκλιμακώνεται. Τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου κινούνται ανοδικά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν μειώσεις επιτοκίων και επιτάχυνση της ανάπτυξης. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World, σημειώνει άνοδο στις 850 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 των ΗΠΑ φθάνει τις 4.400 μονάδες, ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 τις 4.550 μονάδες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ υποχωρούν στο 2,5%, η ισοτιμία ευρώ/δολ αυξάνει στο 1,10 και ο χρυσός εκτινάσσεται στα 2.000-2.100 δολ/ ουγκιά.

2. Στο δεύτερο (βασικό σενάριο, πιθανότητες 50%), η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επιτρέπει τις βασικές κεντρικές τράπεζες να ολοκληρώσουν τις αυξήσεις επιτοκίων στο α΄ τρίμηνο ή το πολύ στο β΄ τρίμηνο, ενώ στο τέλος του 2023 θα αρχίσουν να εξετάζονται μειώσεις επιτοκίων. Η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί, ενώ αργότερα στο έτος θα κινηθεί ανοδικά όπως και η ευρωζώνη με την Βρετανία που βρίσκονται τώρα σε ύφεση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται διατηρώντας ασταθείς τις αγορές, ενώ οι χρηματοοικονομικές συνθήκες αυξάνουν την ευπάθεια σε εξωτερικούς κραδασμούς.

Οι αγορές παραμένουν ασταθείς και υπό πίεση απόρροια του πληθωρισμό και των ασθενέστερων προσδοκιών ανάπτυξης. Η σχέση ρίσκου/απόδοσης παραμένει δυσμενής για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Ως τα μέσα του 2023, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World, υποχωρεί στις 720 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 των ΗΠΑ στις 3.700 μονάδες, ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 στις 3.800 μονάδες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ κυμαίνονται στο 3,5%, η ισοτιμία ευρώ/δολ στο 1,05 και ο χρυσός κινήται στην περιοχή των 1.800 δολ/ ουγκιά.

3. Στο τρίτο (αρνητικό σενάριο, πιθανότητες 30%), ο πληθωρισμός επιμένει και η τράπεζες προχωρούν σε νέες αυξήσεις ή οι κεντρικές τράπεζες ολοκληρώνουν πρόωρα την άνοδο των επιτοκίων, τονώνοντας μεν βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη, αναζωπυρώνοντας όμως δε, τις πληθωριστικές πιέσεις που απαιτούν και νέες αυξήσεις επιτοκίων. Η ανάπτυξη επιβραδύνει απότομα, στην Ευρώπη, ο χειμώνας είναι πιο κρύος από το αναμενόμενο περιορίζοντας τα ενεργειακά αποθέματα, η επαναλειτουργία της Κίνας καθυστερεί και η ύφεση συρρικνώνει τα εταιρικά κέρδη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται ή οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας εντείνονται. Οι οικονομικές συνθήκες σφίγγουν ακόμη περισσότερο, προκαλώντας πίεση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με την ύφεση οι μετοχές έχουν διψήφιες απώλειες ενώ οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια. Ως τα μέσα του 2023, ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World, υποχωρεί στις 640 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 των ΗΠΑ στις 3.300 μονάδες, ο ευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 στις 3.300 μονάδες. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ κυμαίνονται στο 4,5%, η ισοτιμία ευρώ/δολ στο 0,98 και ο χρυσός κινείται στην περιοχή των 1.500-1.600 δολ/ ουγκιά.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum