| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 12/01/2023

 

 

Αλλαγή σκηνικού στις διεθνείς αγορές για το 2023 βλέπουν κάποιοι αναλυτές, τονίζοντας ότι το τρέχον έτος μπορεί να ήρθε η ώρα της Ευρώπης να λάμψει, μετά από έναν χρόνο αναταράξεων και αβεβαιότητας στα χρηματιστήρια. 

 

 

Η Zeynep Ozturk-Unlu, ανώτατο στέλεχος επενδύσεων της Deutsche Bank, θεωρεί ότι η Ευρώπη έχει καλύτερες προοπτικές τόσο οικονομικά όσο και στις κεφαλαιαγορές, υπογραμμίζοντας ότι οι φόβοι για συρρίκνωση και ύφεση γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι για τις ΗΠΑ από ό,τι για την Ευρώπη.

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, είπε η Ozturk-Unlu, αναφερόμενη στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό που δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, και είναι απίθανο να φτάσει στον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέχρι τα μέσα του 2024.

Θετικοί άνεμοι

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για αρκετό καιρό, ειδικά λόγω της ενεργειακής κρίσης», είπε η οικονομολόγος της DB στο CNBC και πρόσθεσε:  «Αλλά πέρα ​​από αυτό… Η Ευρώπη ποντάρει επίσης στο άνοιγμα της Κίνας που πρόκειται να δώσει θετικούς ανέμους στην ευρωπαϊκή ιστορία ανάπτυξης».

Η αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ξεπέρασε τελευταία φορά τις ΗΠΑ το 2017, αν και τα τελικά στοιχεία για το 2022 δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Η  Ozturk-Unlu επεσήμανε τη διαφοροποίηση των τομέων στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη βιώσιμη ανάπτυξη της παραγωγής, ιδιαίτερα στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το μείγμα των μετοχών

Όσον αφορά τις μετοχές, συνέχισε: «Δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη έχει πλήρη ανοσία και είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά σε σχετικούς όρους η μετατόπιση από την ανάπτυξη [μετοχές] στην αξία δίνει στην πραγματικότητα λίγο περισσότερες ευκαιρίες στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ».

Οι αποκαλούμενες μετοχές ανάπτυξης — στις οποίες περιλαμβάνονται οι μεγάλες μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ — χτυπήθηκαν σκληρά το 2022, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια που έπληξαν τις μελλοντικές προσδοκίες για τα κέρδη. Οι μετοχές αξίας, σε σύγκριση, τείνουν να ξεπερνούν τις επιδόσεις καθώς αυξάνονται τα επιτόκια, και η Ευρώπη κατέχει σε γενικές γραμμές υψηλότερο ποσοστό μετοχών αξίας από τις αντίστοιχες παγκοσμίως.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι από την αρχή του έτους ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αυξήθηκε κατά πάνω από 5% έναντι 3,4% που κατέγραψε ο S&P 500.

Επίσης, παρά τη χειρότερη επίδοσή τους από το 2018, οι ευρωπαϊκές μετοχές ξεπέρασαν επίσης τις ΗΠΑ πέρυσι, καταλήγοντας με απώλειες 13% έναντι 19,4% για τον S&P.

Οι αγορές θα ακολουθήσουν

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Karsten Junius, επικεφαλής οικονομολόγος στην ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin, αναμένει σταθερή αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ φέτος, έναντι συρρίκνωσης 0,5% στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν συμμερίζεται ότι αυτό θα μεταφραστεί σε υπεραπόδοση στις αγορές μετοχών. Ένας λόγος για αυτό είναι η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ, που τείνει να επιβαρύνει τα κέρδη με τρεις μήνες καθυστέρηση, ανέφερε στο CNBC μέσω email.

Ορισμένοι αναλυτές στρατηγικής υποστήριξαν ότι, ενώ οι αγορές καθοδηγούνται από τη νομισματική πολιτική το 2022, θα καθοδηγούνται περισσότερο από τα οικονομικά δεδομένα και τα κέρδη το 2023.

Αλλά και ο Paul O’Connor, επικεφαλής της ομάδας πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Janus Henderson Investors, συμφώνησε ότι υπήρχαν «καλοί λόγοι» να πιστεύουμε ότι μια εποχή υπεραπόδοσης στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ είχε ξεκινήσει μια αντιστροφή που θα μπορούσε να επεκταθεί έως το 2023 και μετά.

«Ενώ η υπεραπόδοση των μετοχών στις ΗΠΑ μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση υποστηρίχθηκε από την ανώτερη δυναμική των κερδών των ΗΠΑ, αυτή η επιρροή ενισχύθηκε από μια σχετική μετατόπιση της αποτίμησης υπέρ των αμερικανικών μετοχών. Και οι δύο τάσεις αντιστρέφονται πλέον. Ενώ οι αμερικανικές μετοχές φαίνονται ακριβές σε σχέση με τα ομόλογα και τη δική τους ιστορία, οι μετοχές στις περισσότερες άλλες αγορές φαίνονται αρκετά αποτιμημένες», είπε στο CNBC.

Πηγή: CNBC

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum