| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 13/01/2023

 

 

Μετά από μια πολύ δύσκολη χρονιά που ήταν το 2022 για το ενιαίο νόμισμα, τώρα οι προοπτικές του φαίνονται να είναι πολύ καλύτερες έναντι του δολαρίου. Τράπεζες της Wall Street, αλλά και ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Deutsche Bank, προβλέπουν ράλι του ευρώ έως το 1,15 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη του έτους, από 1,07 που είναι σήμερα, καθώς θεωρούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος για ύφεση στην Ευρώπη.

 

 

Έχοντας πέσει κάτω από την ισοτιμία του 1 προς 1 με το δολάριο ΗΠΑ το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2022, το κοινό νόμισμα ανέκαμψε τους τελευταίους μήνες. Τώρα η ανάκαμψη αυτή φαίνεται ότι μπορεί να συνεχιστεί. Βασική αιτία για την υποχώρηση του ευρώ πέρυσι ήταν η επιθετική νομισματική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ακολουθούσε με καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων για να συγκρατήσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Τώρα οι αγορές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ έχει ανάγκη για συνεχή επιθετικότητα στη στις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η FED φαίνεται να κόβει ταχύτητα στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Αυτό το κλείσιμο της διαφοράς των επιτοκίων θα ήταν θετικό για το ευρώ, θεωρούν αναλυτές που μίλησαν στο CNBC.

Ενέργεια και πληθωρισμός

Ταυτόχρονα η απειλή που δημιουργείται από τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας στη ζώνη του ευρώ φαίνεται να έχει μετριαστεί εν μέσω ενός ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα σε μεγάλο μέρος της βόρειας Ευρώπης. Το ευρώ διαπραγματεύεται εντός του εύρους του στα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά τα εισερχόμενα στοιχεία από τις αρχές του 2023 μας υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να είναι ισχυρότερο, δήλωσαν αναλυτές της Standard Chartered σύμφωνα με το CNBC. 

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 9,2% τον Δεκέμβριο από 10,1% τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για να φτάσει σε νέο υψηλό ρεκόρ 5,2%, σηματοδοτώντας νέες αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ.

ΕΚΤ και επιτόκια

Στελέχη της ΕΚΤ δηλώνουν αυτό το διάστημα ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά περαιτέρω για να φτάσουν σε επίπεδα που είναι αρκετά περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Η Deutsche Bank σε ενημερωτικό της σημείωμα προς τους πελάτες θεωρεί ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα πρέπει να είναι πιο ισορροπημένη φέτος, μειώνοντας τη ζήτηση για το δολάριο. Υποστηρίζει επίσης ότι το ενεργειακό σοκ της Ευρώπης αντιστρέφεται γρήγορα.

«Οι διαφορές επιτοκίων δείχνουν εύλογη αξία πάνω από 1,10 και η διαφορά επιτοκίων μπορεί να μειωθεί περαιτέρω. Οι τιμές της ενέργειας έχουν αντιστρέψει στο σύνολό τους την περσινή άνοδο, έτσι ώστε το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρώπης να οδεύει προς σημαντική βελτίωση. Τα θετικά ευρωπαϊκά επιτόκια έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση των εκροών χαρτοφυλακίου (…)Η επαναλειτουργία της (οικονομίας της) Κίνας θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη περισσότερο από όσο τις ΗΠΑ», αναφέρει η Deutsche Bank. Πλέον οι αναλυτές της βλέπουν την ισοτιμία ευρώ και δολαρίου να επιστρέφει στο 1,10 το δεύτερο τρίμηνο και στο 1,15 στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum