| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 02/02/2023

 

 

Σε υψηλό 10μήνου σκαρφάλωσε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, εν όψει της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ χθες η Fed περιόρισε τον ρυθμό αύξησης του επιτοκίου της στις 25 μονάδες βάσης.

 

 

Με μία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, το επιτόκιο καταθέσεων της θα διαμορφωθεί στο 2,5% και της αναχρηματοδότησης των τραπεζών στο 3%, ενώ το βασικό επιτόκιο της Fed κινείται σε ένα εύρος από το 4,5% έως το 4,75%.

H μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων ενισχύει το ευρώ

Η ισοτιμία του ευρώ αυξήθηκε έως τα 1,1034 δολάρια κατά τη διαπραγμάτευση στην ασιατική αγορά, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Απριλίου, μετά τη χθεσινή άνοδό της κατά 1,2%. Στη συνέχεια κινείται περί τα 1,10 δολάρια με την προσοχή να είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Μία αύξηση 50 μονάδων βάσης αναμένεται ευρύτερα, όπως και ένα αυστηρό μήνυμα για τη συνέχεια που θα στηρίξει τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αυξήσεις 75-100 μ.β. έως το καλοκαίρι», σημείωσε ο επικεφαλής της ING για τις διεθνείς αγορές.

«Μία μεγάλη μείωση στη διαφορά των επιτοκίων (μεταξύ της ΕΚΤ και της Fed) θα γίνει ο σημαντικότερος μοχλός για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου φέτος και αναμένεται να την αυξήσει στην περιοχή των 1,15 δολαρίων στο δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Fed: Μήνυμα προόδου στη μάχη κατά του πληθωρισμού

Η Fed διαμήνυσε επίσης χθες ότι έχει εισέλθει σε μία νέα φάση όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, στηρίζοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων του επιτοκίου της και ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μειώσεις του.

Η μεγαλύτερη πτώση του δολαρίου σημειώθηκε χθες βράδυ, μετά τη δήλωση του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ότι «έχει αρχίσει η αντιπληθωριστική διαδικασία», αν και προανήγγειλε παράλληλα ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις του επιτοκίου και ότι δεν υπάρχουν στον ορίζοντα μειώσεις του.

«Ηταν μεγάλη η ανακούφιση… ότι δεν υπήρξε τίποτε που θα μπορούσε να αμφισβητήσει σοβαρά την κυρίαρχη άποψη της αγοράς», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στη National Australia Bank.

«O Πάουελ είπε ότι τα επιτόκια πρέπει να είναι περιοριστικά για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την αγορά από το να θεωρήσει ότι το κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι έξι μήνες αντί δύο χρόνια», πρόσθεσε.

Σήμερα η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας

Σήμερα συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στις 14.00 (ώρα Ελλάδας), με την αγορά να αναμένει επίσης μία αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η στερλίνα, η οποία ενισχύθηκε χθες 0,47% διατηρήθηκε στα 1,236 δολάρια και το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι του γεν, φθάνοντας έως τα 128,07 γεν.

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum