| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 24/01/2023

 

 

Μετά από έναν χρόνο οι επενδυτές άρχισαν αν επενδύουν μαζικά στην Ευρώπη καθώς αναθεωρήθηκαν δραστικά οι προβλέψεις, οι οποίες επικρατούσαν έως και πριν λίγες εβδομάδες, για διολίσθηση της οικονομίας της σε ύφεση.

 

 

Το χρήμα πλέον ρέει σε όλα τα ευρωπαϊκά assets, από τις μετοχές και τα ομόλογα έως το ευρώ, το οποίο κάνει εντυπωσιακό come back.

Καταλύτης η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου

Καταλύτης για την αλλαγή της εικόνας ήταν η μεγάλη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τα πολύ υψηλά επίπεδα του καλοκαιριού, χάρη στις υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασίες και τις γεμάτες αποθήκες, αλλά και η ανθεκτικότητα που έδειξε η ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ανησυχία πλέον είναι πολύ μικρότερη για το ενδεχόμενο έλλειψης ενέργειας ή αστρονομικών λογαριασμών αερίου. Αυτό, σε συνδυασμό με το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, δίνει την προοπτική ανάπτυξης της εξωστρεφούς ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ανάπτυξη βλέπει η JP Morgan

Η JP Morgan προβλέπει πλέον ανάπτυξη 1% για την Ευρωζώνη στο α’ τρίμηνο έναντι συρρίκνωσης 0,5%, ενώ σε ανάλογη αναβάθμιση των προβλέψεων της είχε προχωρήσει την προηγούμενη εβδομάδα και η Goldman Sachs.

Στοιχεία της BofA Global Research την Παρασκευή κατέγραψαν τις πρώτες εβδομαδιαίες εισροές κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια μετά από σχεδόν ένα έτος.

Μεγάλα κέρδη ο Stoxx 600 και το ευρώ

Παράλληλα, το ευρώ αναμένεται να καταγράψει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο έναντι του δολαρίου από το 2011, έχοντας σημειώσει κέρδη σχεδόν 10% και με την ισοτιμία του να κινείται περί τα 1,09 δολάρια.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από αυτές των αμερικανικών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει αυξηθεί περισσότερο από 18 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον S&P 500 από τον Σεπτέμβριο, με τη Morgan Stanley να επισημαίνει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά 20ετία.

«Η κίνηση των ευρωπαϊκών τιμών αερίου ήταν πολύ μεγάλη και έχει βελτιώσει δραματικά τις προοπτικές. Η αντίληψη έχει μετακινηθεί από τη χειρότερη μορφή ύφεσης, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Γερμανία, στην πιθανή αποφυγή της ύφεσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Lombard Odier στη Γενεύη.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινείται σήμερα λίγο πάνω από τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στα επίπεδα πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και 80% χαμηλότερα από τα υψηλά του Αυγούστου.

Οι επενδυτές τοποθετούν χρήματα σε ευρωπαϊκές μετοχές και μειώνουν την έκθεσή τους στην Wall Street, όπου οι πανάκριβες τεχνολογικές μετοχές σφυροκοπούνται από την αύξηση των επιτοκίων.

Πιο φθηνά τα ευρωπαϊκά blue chips

Αναφορικά με τις αποτιμήσεις, τα ευρωπαϊκά blue-chips διαπραγματεύονται σε επίπεδο που αντιστοιχεί 13 φορές τα κέρδη τους, ενώ οι μετοχές του S&P 500 διαπραγματεύονται περίπου 20 φορές τα κέρδη τους, με τη διαφορά αυτή να υποδηλώνει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνονται φθηνότερες από τις αμερικανικές.

Το ευρώ έχει ανατιμηθεί 15% έναντι του δολαρίου από το χαμηλό 20ετίας που σημείωσε τον Σεπτέμβριο, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται τότε στα 0,9528 δολάρια.

«Η Ευρώπη ανακάμπτει σημαντικά», ανέφερε αναλυτής της Nomura για την αγορά συναλλάγματος, με την ιαπωνική τράπεζα να αναμένει ότι το ευρώ θα φθάσει τα 1,10 δολάρια στο τέλος Ιανουαρίου και τα 1,16 δολάρια στο τέλος του έτους.

Κέρδη και για τα ομόλογα

Η βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας προσελκύει κεφάλαια και στις αγορές σταθερού εισοδήματος, με τα ομόλογα της περιφέρειας να ευνοούνται ιδιαίτερα.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ιταλικών ομολόγων μειώθηκε 87 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους, σημαντικά μεγαλύτερη από τη μείωση των αντίστοιχων γερμανικών και αμερικανικών τίτλων κατά 49 μ.β. και 44 μ.β., αντίστοιχα.

Δεν είναι όλοι αισιόδοξοι

Δεν είναι, ωστόσο, όλοι οι επενδυτές το ίδιο αισιόδοξοι για την ευρωπαϊκή οικονομία. Αναλυτές μετοχών της BofA, για παράδειγμα, παίρνουν θέση κατά της επικρατούσας άποψης, θεωρώντας ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα οδηγήσουν σε ύφεση που θα πλήξει τις μετοχές.

Ακόμη και όσοι δηλώνουν αισιόδοξοι είναι προσεκτικοί. Αναλυτής της Banca Ifigest ανέφερε ότι η δαμόκλειος σπάθη του πολέμου στην Ουκρανία εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την Ευρώπη.

«Οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου είναι ασφαλώς θετικές, αλλά η ταχεία μείωσή τους μας λένε ότι μπορεί να αυξηθούν το ίδιο γρήγορα να τα πράγματα δεν πάνε καλά. Διαχειρίζομαι τα assets μου πολύ προσεκτικά», είπε.

Πηγή: Reuters

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum