| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 09/01/2023

 

 

Αν και είχε δηλώσει ότι τις τελικές του αποφάσεις για τις επικείμενες εκλογές θα τις έπαιρνε «στο βουνό» (έκανε Χριστούγεννα στο Μέτσοβο), εν τούτοις φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός κατέληξε στο τελικό του σχέδιο για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών με απλή αναλογική, όντας στη θάλασσα, αφού πέρασε το τριήμερο των Φώτων στην ιδιαίτερη παρτίδα του, με εξαίρεση την επίσκεψη στη Γαύδο ανήμερα των Θεοφανείων.

 

 

Όπως γράφει ο Διαμαντής Σεϊτανίδης στην Ημερησία:

Πράγματι, όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταλήξει στο ακριβές χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί από σήμερα έως και την Κυριακή της κάλπης της απλής αναλογικής, παρά το ότι δεν το έχει ανακοινώσει ακόμα ούτε καν σε στενούς του συνεργάτες.

Υπάρχουν, ωστόσο, ενδείξεις που οδηγούν σε προσδιορισμό των πιθανών ημερομηνιών που θα στηθούν -για πρώτη φορά- οι κάλπες.

Αυτές είναι:

Η σαφής θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις αρχές Απριλίου οι εκλογές δεν είναι πρόωρες, αλλά γίνονται με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από την εκλογή Μητσοτάκη τον Ιούλιο 2019

Η εντολή στους υπουργούς να έχουν ολοκληρώσει το νομοθετικό τους έργο έως τα τέλη Μαρτίου

Η ανάγκη να μην διαταραχθούν οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις, με δεδομένο από κυβερνητικής πλευράς ότι θα ακολουθήσουν νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, σε διάστημα που μπορεί να φτάσει και τις 60 ημέρες μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής και

Η διαφαινόμενη πρόθεση του Τούρκου προέδρου να κάνει πρόωρες εκλογές στα τέλη Απριλίου, καθώς η παράλληλα διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ισχυρό αντικίνητρο για ενδεχόμενους… πειρασμούς στους οποίους μπορεί να μπει η Άγκυρα όσο στην Ελλάδα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση (μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογής).

Οι πιθανές ημερομηνίες

Αυτοί οι τέσσερις παράγοντες συνηγορούν στην κυρίαρχη, αυτή την περίοδο, αντίληψη ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα διεξαχθούν μέσα στις δυο πρώτες Κυριακές του Απριλίου (2 ή 9), ώστε οι δεύτερες, της ενισχυμένης, να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου ώστε να μην επηρεάσουν τις Πανελλαδικής Εξετάσεις. Εάν, αντίθετα, οι εκλογές προσδιοριστούν για τα τέλη Απριλίου (23 ή 30) τότε οι δεύτερες θα γίνουν μετά το τέλος των Πανελλαδικών, προς τα τέλη Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υπάρχει και άλλη ανάγνωση των εξελίξεων, καθώς υπάρχουν και παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν σε εκλογές στην εκπνοή της τετραετίας, δηλαδή αμέσως μετά τις Πανελλαδικές (τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου) με τις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης να στήνονται στα τέλη Αυγούστου ή την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου.

Οι παράμετροι αυτές είναι:

Η εξέλιξη της απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με το πλάνο, το δεύτερο τρίμηνο του 2023 είναι κρίσιμο στην προσπάθεια άντλησης σημαντικών κεφαλαίων από το Ταμείο για αναπτυξιακούς σκοπούς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ήθελε αυτή η ευκαιρία να σπαταληθεί στο «νεκρό» διάστημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, στη προεκλογική ένταση και στο «κυνήγι του σταυρού».

Η πορεία της προσπάθειας για επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας. Εάν διαφανεί ότι μπορεί η Ελλάδα να επιτύχει την ένταξή της στην επενδυτική βαθμίδα εντός του πρώτου μισού του 2023, ίσως χρειαστεί οι εκλογές να πάνε προς τα πίσω, ώστε οι προσπάθειες να ενταθούν στους πέντε- έξι επόμενους μήνες.

Η εξέλιξη της υπόθεσης «Γλυπτά του Παρθενώνα». Εάν επιτευχθεί, όπως όλα δείχνουν, μια συμφωνία επαναπατρισμού των Γλυπτών, εύλογα η κυβέρνηση θα ήθελε να ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες και να υποδεχθεί αυτή, πριν την παραίτησή της και την προκήρυξη εκλογών, τα Γλυπτά στην Αθήνα, εν μέσω γενικού ενθουσιασμού για την εθνική επιτυχία.

Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι και πέρυσι την άνοιξη, κυβερνητικοί παράγοντες «έδειχναν» εκλογές το φθινόπωρο του 2022, προκειμένου να «θολώσουν τα νερά» και να ωθήσουν την αντιπολίτευση σε παρατεταμένη εργασιοθεραπεία με σκοπό την κόπωσή της. «Δεν αποκλείεται» μας λέει κυβερνητικός παράγων που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα «να υπάρξει άλλο ένα πακέτο νομοθετικών μέτρων ενός διμήνου, ώστε η Βουλή να κλείσει τον Ιούνιο».

Με βάση τα παραπάνω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει τις τελικές του αποφάσεις για την ακριβή ημερομηνία των εκλογών και μένει να τις ανακοινώσει όταν σταθμίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια αυτών των παραμέτρων.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum