| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Πέμπτη, 29/12/2022

 

 

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλούν και πάλι οι τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες τις τελευταίες 8 ημέρες παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη, παρά την ραγδαία πτώση στην τιμή φυσικού αερίου TTF.

 

 

Όπως γράφει ο Άλκης Καλογήρου στην Ημερησία:

Αν και η ελληνική αγορά ενέργειας εξαρτάται από τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς 30-40% του ενεργειακού μας μίγματος παράγεται από μονάδες φυσικού αερίου, οι τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, παραμένουν ψηλά, παρότι η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί ραγδαία την τελευταία εβδομάδα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως οι τιμές πέφτουν.

Η τιμολόγηση του φυσικού αερίου

Πηγές αναφέρουν, ότι για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας, θα έπρεπε να λειτουργεί ο ανταγωνισμός και να υπάρχει κίνητρο στους παραγωγούς ενέργειας να παράγουν φθηνότερη ενέργεια.

Σήμερα, η τιμολόγηση γίνεται με βάση το μέσο όρο της τιμής του προηγούμενου μήνα, και όχι με την ημέρα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, γιατί αυτό μειώνει το ρίσκο για τις μονάδες παραγωγής από φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή, ούτε η προμήθεια ενέργειας, έχει ρίσκο, αφού προβλέπει τιμές για τον επόμενο μήνα σε υψηλότερα επίπεδα για να μην μπορεί να μετακυλύει στην αγορά την όποια αύξηση των τιμών.

Οι αυξήσεις αυτές δεν γίνονται αισθητές από τον καταναλωτή, αφού οι επιδοτήσεις καλύπτουν κάθε μήνα τα παραπάνω κόστη. Και το υψηλό κόστος ενέργειας τελικά επιβαρύνει τη βιομηχανία που χάνει ανταγωνιστικότητα και το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που πληρώνει τις επιδοτήσεις.

Πρώτοι και με διαφορά

Με το σημερινό σύστημα τιμολόγησης φυσικού αερίου, για να μειωθούν οι τιμές ενέργειας κάποιο μήνα, θα πρέπει να είναι μειωμένη η τιμή του αερίου σταθερά τον προηγούμενο μήνα. Οι μειωμένες τιμές του σε μεμονωμένες ημέρες δεν φαίνονται στις τιμές ενέργειας, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις τιμές επόμενης μέρας, για σήμερα 29/12/2022, οι τιμές χονδρεμπορικής στην Ελλάδα είναι στα 248,24 ευρώ/MWh, όταν:

στη Γερμανία είναι 13,58ευρώ/MWh

στην Πολωνία είναι 92,8ευρώ/MWh

στην Ολλανδία 65,44ευρώ/MWh

στη Σλοβακία 47,61 ευρώ/MWh

στην Ουγγαρία 51,75 ευρώ/MWh

στο Βέλγιο 33,22ευρώ/MWh

στη Γαλλία είναι 31,53 ευρώ/MWh

στην Ελβετία  44,11 ευρώ/MWh

στη Ρουμανία 94,49ευρώ/MWh

στη Βουλγαρία 94,49 ευρώ/MWh

και σε Ισπανία και Πορτογαλία 16,19 ευρώ/MWh

Αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε και χθες 28/12: 

Αγρια πολιτική αντιπαράθεση

«Πρωταθλήτρια» η χώρα μας για όγδοη συνεχόμενη μέρα. Στα 239 ευρώ η χονδρική τιμή ανά μεγαβατώρα τη στιγμή που στη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία είναι κοντά στα 50 ευρώ. Πρέπει να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η πολιτική του. Γι’ αυτό παλεύουμε για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βάλει τέλος στην αδικία της αισχροκέρδειας, θα αυξήσει με δίκαιο τρόπο τα εισοδήματα, θα στηρίξει τους συνταξιούχους και θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος», σχολίασε στο OPEN ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος ανήρτησε πίνακα με την «πρωτιά» της Ελλάδας, συγκρίνοντας τις τιμές με αυτές της Βουλγαρίας. Η διαφορά είναι σημαντική με τη χώρα μας επί οκτώ ημέρες να βρίσκεται στην κορυφή.

Απαντώντας στα παραπάνω, πηγές από το ΥΠΕΝ παρουσίασε τους μέσος όρους του μήνα όπου η εικόνα είναι διαφορετική και τόνισε ότι  η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις. 

"Στα διαγράμματα που ακολουθούν φαίνεται καθαρά ότι για τον Δεκέμβριο είμαστε φθηνότεροι ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως λχ η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ. Συνεπώς, η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, αλλά άλλου είδους επιδιώξεις».

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum