| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 31/01/2023

 

 

Οι εκλογές δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη μεταβολή της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, όμως το γεγονός ότι οι προοπτικές της αξιολόγησης είναι αυτή τη στιγμή σταθερές, σημαίνει ότι μια αναβάθμιση δεν θα συμβεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή ήταν η απάντηση του Alex Muscatelli, του αναλυτή που καλύπτει την Ελλάδα για λογαριασμό της Fitch, σε ερώτηση που έθεσε το MR κατά τη διάρκεια webinar του οίκου αξιολόγησης, σχετικά με τον στόχο της Αθήνας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.  

 

 

Όπως τόνισε ο αναλυτής, υπάρχει ευρεία δέσμευση στη συνετή δημοσιονομική πολιτική ανάμεσα στα βασικά πολιτικά κόμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε πως παρότι οι εκλογές φέρνουν κάποια αβεβαιότητα στο μέτωπο των πολιτικών, εντούτοις αυτό που κυρίως θέλει να δει η Fitch για να προχωρήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι μία βεβαιότητα ότι ο δείκτης του χρέους ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. 

Το 2022 ήταν μία ειδική χρονιά, καθώς η υψηλή ανάπτυξη έφερε τη μείωση του χρέους, όμως στο μέλλον, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στη διαδικασία αυτή, τόνισε ο Muscatelli. 

Και πρόσθεσε ότι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την άποψη της Fitch για την ελληνική αξιολόγηση είναι και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Στο πλαίσιο του διεθνούς περιβάλλοντος, ο αναλυτής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τεχνικής ύφεσης (δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης) στην Ελλάδα μέσα στο 2023, όμως έσπευσε να επισημάνει ότι κάτι τέτοιο δεν θα είναι τόσο σημαντικό όσο η γενικότερη εικόνα της οικονομικής επιβράδυνσης που έχει σχηματίσει  ο οίκος. Σύμφωνα με την άποψή του, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα εμφανίσει στασιμότητα έως τα μέσα του έτους και στη συνέχεια θα είναι αξιοπρεπής για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024. 

Ειδικότερα, ο Muscatelli περιμένει ασθενή ανάπτυξη της τάξης του 0,9% φέτος, με αισθητή επιτάχυνση στο 2,3% για το 2024. Παρότι ο οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει περιορισμένες τις προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, εντούτοις εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα στηρίξουν την ανάπτυξη, καθώς η κατανάλωση είναι αδύναμη. 

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί στο 5% φέτος, από το 9,3% το 2022 και να πέσει στο 1,5% το 2024.

Μιλώντας για την απόφαση της Fitch να αναβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο BB+ (ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα), την Παρασκευή, ο Muscatelli την απέδωσε κυρίως στις βελτιωμένες δημοσιονομικές επιδόσεις, με τον οίκο να περιμένει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3,8% του ΑΕΠ για το 2022, το οποίο θα μειωθεί τα δύο επόμενα χρόνια, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2023 και στο 1,8% το 2024. Η Fitch περιμένει βελτίωση και στο πρωτογενές ισοζύγιο, με πλεόνασμα σχεδόν 1% (0,9%) του ΑΕΠ το 2024, που θα ρίξει το χρέος στο 160,6% του ΑΕΠ την ίδια χρονιά.

Έπειτα από την σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους τα προηγούμενα χρόνια (από το 194,5% του ΑΕΠ το 2021, στο 170,1% το 2022 και στο 165,5% φέτος), η Fitch εκτιμά τώρα ότι ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειώνεται με ηπιότερο ρυθμό, κυρίως ως αποτέλεσμα των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

Στο περιβάλλον αυτό, η ελληνική αξιολόγηση υποστηρίζεται από παράγοντες όπως το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η μακρινή περίοδο ωρίμανσης και τα σημαντικά ταμειακά διαθέσιμα, παρότι το συνολικό στοκ του χρέους είναι υψηλό. Σημαντικό χαρακτηρίζεται, επίσης, το σχετικά χαμηλό επιτοκιακό κόστος, ειδικά στο σημερινό περιβάλλον της νομισματικής σύσφιγξης. 

Οι τράπεζες

Μιλώντας για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, έπειτα και από την χθεσινή αναβάθμιση στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank, ο αρμόδιος αναλυτής Pau Labro Vila διαπιστώνει μειωμένα ρίσκα και περιορισμένες εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η Fitch μιλά για βελτιωμένη δομική κερδοφορία στον κλάδο, προβλέποντας ότι ο δείκτης λειτουργικής κερδοφορίας/ενεργητικού θα παραμείνει γύρω στο 2%, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού, παρά τα χαμηλότερα έσοδα από το trading. Τα νέα δάνεια, τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους αναμένεται να συμβάλλουν θετικά. 

Ο δείκτης των κόκκινων δανείων αναμένεται να κινηθεί προς μεσαία μονοψήφια επίπεδα, με τη βελτίωση να πυροδοτείται από τα νέα δάνεια, τη θεραπεία των δανείων και μικρές μη οργανικές κινήσεις μετά τη λήξη του Ηρακλή. 

H Fitch εκτιμά ότι τα capital buffers των τραπεζών θα ενισχυθούν περαιτέρω, λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων και της μικρής έκθεσης στις διακυμάνσεις της αγοράς, ενώ οι επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια προβλέπονται περιορισμένες.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum