| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 13/01/2023

 

 

Οι προκλήσεις για κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο συνεχίζονται το 2023, προειδοποιεί η Goldman Sachs, σκιαγραφώντας ένα περιβάλλον στο οποίο όλοι καλούνται να τηρήσουν λεπτές ισορροπίες. Βαδίζοντας σε ένα τεντωμένο σχοινί, χωρίς δίχτυ ασφαλείας, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη της πολιτικής θα αποδείξουν εάν έχουν σταθερό βήμα ή είναι επιρρεπείς σε στραβοπατήματα. Σε webinar, στο οποίο συμμετείχε η Ναυτεμπορική, οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου εξήγησαν πως η μεγάλη πρόκληση παραμένει η ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο το «θηρίο» του πληθωρισμού – που θα συνεχίσει να βρυχάται για αρκετούς μήνες ακόμη – χωρίς να πληγωθεί σε υπερβολικό βαθμό η ανάπτυξη.

 

 

Όπως πάντα αναφέρει η GS στην έκθεση της:

Για να δώσουν τη μάχη τους κατά του επίμονα υψηλού πληθωρισμού οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο προέβησαν την περασμένη χρονιά συνολικά σε  280 αυξήσεις επιτοκίων. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα έχει συνέχεια φέτος, αλλά οι αυξήσεις επιτοκίων δεν είναι τόσο επιθετικές όσο εκείνες του 2022.

Το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 3,5% μέσα στο 2023, ενώ δεν θα μειωθεί πριν από το 2024. Ο πληθωρισμός θα παραμείνει αρκετά υψηλός, στο 6,7% έως 7,3% (έναντι 8,6%) το 2022.

Ταχύτερη θα είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να μειωθεί στο 3,9% – 4,5% το 2023 από 8% το 2022, με τη Federal Researve να έχει οδηγήσει το βασικό επιτόκιο στο 5,1%.

Όπως αναφέρουνε οι αναλυτές της GS, σε αυτό το περιβάλλον η Ευρωζώνη μάλλον δεν θα αποφύγει την ύφεση – αν και αυτή θα είναι πιθανότατα εξαιρετικά ήπια. Βαθύτερη θα είναι η συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία, ενώ ΗΠΑ και Ιαπωνία θα παρουσιάσουν θετικούς, αν και ισχνούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ειδικότερα το βασικό σενάριο θέλει  τη ζώνη του ευρώ να παρουσιάζει στασιμότητα (0%) ή να συρρικνώνεται έως και 0,6% μέσα στο 2023. Στο δυσμενές σενάριο η πτώση του ΑΕΠ φτάνει στο 1,2%. Το καλό σενάριο – το οποίο προϋποθέτει πάντως μία ευχάριστη έκπληξη και στο γεωπολιτικό πεδίο, δηλαδή στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, θέλει την οικονομία την Ευρωζώνη να αναπτύσσεται κατά 0,6%.

Για τη βρετανική οικονομία τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Το βασικό σενάριο της Goldman τη θέλει να συρρικνώνεται κατά 0,7% έως 1,3% και το δυσμενές κατά 2%. Ακόμη και στο θετικό σενάριο, το βρετανικό ΑΕΠ παγιδεύεται σε στασιμότητα.

Οι ΗΠΑ από την άλλη θα δουν το ΑΕΠ τους να μεγεθύνεται κατά 0,9% έως 1,5% στο βασικό σενάριο και κατά 2% στο θετικό σενάριο. Παρόλα αυτά οι αναλυτές της Goldman Sachs ανεβάζουν τις πιθανότητες για μία ήπια ύφεση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 45% έως 55% από μόλις 10% το 2022. Συγκεκριμένα στο δυσμενές σενάριο περιμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 0,3%.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην οικονομία και τις επίμονες αβεβαιότητες, η Goldman Sachs βλέπει ανάκαμψη των μετοχών διεθνώς μέσα στο 2023. Και τούτο γιατί ήταν τέτοιας έντασης η αιμορραγία του 2022 (32 τρισ. δολάρια), που δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη πτώση. Καθώς οι αυξήσεις επιτοκίων θα είναι λιγότερο επιθετικές, η όρεξη για ρίσκο θα ανοίγει και πάλι, ειδικά αν αποφευχθεί το σενάριο της ύφεσης των ΗΠΑ. Μάλιστα οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου πιστεύουν ότι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές θα είναι το asset με την υψηλότερη απόδοση μέσα στη χρονιά (13% σε τοπικό νόμισμα). Στο θετικό σενάριο (χαμηλότερος του αναμενομένου πληθωρισμός – υψηλότερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη) τα κέρδη των μετοχών θα μπορούσαν να φτάσουν έως και 27%. Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 20%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum