| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 26/03/2024

 

 

Υψηλότερες ταχύτητες, χαμηλότερες χρεώσεις και περισσότερες επενδύσεις ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τους τέσσερις επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων της χώρας ΟΤΕ, Vodafone, Nova και της νεοεισερχόμενης ΔΕΗ.

 

 

Με αφορμή τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα «Smart Readiness» για την ενίσχυση της καλωδίωσης πολυκατοικιών με οπτικές ίνες και «Gigabit Voucher» για την ενίσχυση ιδιωτών για την απόκτηση ευρυζωνικών συνδέσεων οπτικών ινών που φτάνουν μέχρι το σπίτι (FTTH), τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου όσο και ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης, «γκρίνιαξαν» για τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας στην κοινωνία των υπερταχέων συνδέσεων που προσφέρουν Gigabits.

Λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΟΟΣΑ σχετικά με την πορεία της ευρυζωνικότητας στις 39 χώρες μέλη του. Συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου 2024 ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε την κατάσταση που επικρατούσε στις 30 Ιουνίου 2023, και η εικόνα που παρουσίασε δεν ήταν καθόλου κολακευτική για την Ελλάδα. Η χώρα μας βρίσκονταν στην τελευταία θέση με βάση τον δείκτη διείσδυσης των συνδέσεων FTTH.

Μόλις το 0,5% των ευρυζωνικών συνδέσεων βασίζονταν σε τεχνολογία FTTH, με τον μέσο όρο στον ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 41,1%. Ακόμη και στην γείτονα Τουρκία η διείσδυση του FTTH πλησιάζει στο 33%, ενώ η χώρα με την υψηλότερη διείσδυση είναι η Κορέα, όπου σχεδόν το 90% των ευρυζωνικών συνδέσεων βασίζονται στην τεχνολογία FTTH.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι έσχατοι στη διείσδυση του FTTH στη ζώνη του ΟΟΣΑ, «ξεμακραίνουν» από τη χαμηλή θέση της Ελλάδας. Το Βέλγιο για παράδειγμα τριπλασίασε τη διείσδυση του FTΤΗ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια (Ιουν. 2021 έως Ιούνιος 2023), ενώ την ίδια περίοδο στη Γερμανία η διείσδυση των οπτικών ινών αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην τελευταία θέση της λίστας η Ελλάδα στις χώρες με ποσοστά FTTH © ΟΟΣΑ

Στην Ελλάδα ενώ υπάρχει αύξηση της διείσδυσης του FTTH εν τούτοις είναι πολύ χαμηλότερη των άμεσων ανταγωνιστών της. Για παράδειγμα την περίοδο Ιουν. 2022 – Ιουν. 2023 στη χώρα μας υπήρξε αύξηση του FTTH κατά 24,8%, ρυθμός υψηλότερος του μέσου όρου του ΟΟΣΑ ο οποίος ανήλθε σε 16,8%, αλλά πολύ χαμηλότερος του Βελγίου ο οποίος για την ίδια περίοδο ανήλθε 72,8%.

Επομένως, ενώ υπάρχει βελτίωση στην κατάσταση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της χώρας, αυτή όχι μόνον δεν είναι αρκετή για να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από τις άλλες χώρες, αλλά επιπλέον διευρύνεται η απόσταση.

Τύποι ευρυζωνικών συνδέσεων ανά χώρα © ΟΟΣΑ

Αυτό συνιστά καμπανάκι για τη κυβέρνηση που βλέπει να χάνεται άλλο ένα «τρένο» εκσυγχρονισμού της χώρας. Ενδεχομένως μάλιστα, αν δεν υπήρχε και η είσοδος της ΔΕΗ στη συγκεκριμένη αγορά, πιθανώς ακόμη και η πενιχρή βελτίωση που σημειώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, να μην είχε σημειωθεί. Επομένως, καλά κάνει η κυβέρνηση και «τραβά το αυτί» των παρόχων που έχουν αφήσει τη χώρα στην εποχή του… χαλκού.

 

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum