| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 02/02/2024

 

 

Αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων, που κυμαίνεται από 25% έως και 45%, σημειώθηκε την τελευταία τετραετία, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο για την ελληνική τουριστική αγορά, που συντάσσει η εταιρεία συμβούλων GBR Consulting.

 

 

Συγκεκριμένα, στην Αθήνα τα ξενοδοχεία το 2023 δεν κατάφεραν να φτάσουν τα επίπεδα πληρότητας του 2019 (-1,5%), όμως οι τιμές τους αυξήθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με τέσσερα χρόνια πριν, με αποτέλεσμα τα έσοδα ανά δωμάτιο να σημειώσουν αύξηση κατά 27%.

Στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα μειώθηκε κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2019, ενώ η μέση τιμή δωματίου αυξήθηκε το 2023 κατά 25%. Έτσι, τα έσοδα ανά δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 19,7%.
Εκεί που οι τιμές εκτοξεύθηκαν ήταν στα εποχικά ξενοδοχειακά θέρετρα. Με τις πληρότητές τους να καταγράφουν την περίοδο Απριλίου – Οκτωβρίου μικρή μείωση κατά 1,8%, οι Συνολικές Πωλήσεις ανά Κατειλημμένο Δωμάτιο αυξήθηκαν σημαντικά, κατά 45%. Κατά συνέπεια, οι συνολικές πωλήσεις ανά διαθέσιμο δωμάτιο βελτιώθηκαν κατά 42%. Να σημειωθεί ότι μόνο τον Απρίλιο σημειώθηκε σημαντική πτώση στις πληρότητες, λόγω της αύξησης των διαθέσιμων δωματίων, αλλά με τα ίδια επίπεδα ζήτησης με πέρυσι.

Οι θετικές προοπτικές και οι προκλήσεις

Με τις εισπράξεις ρεκόρ του 2023 φαίνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν επηρεάστηκε από τον υψηλό πληθωρισμό, τα χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα, την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις. Και αυτό δημιουργεί θετικές προοπτικές και για το 2024.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η GBR, η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουριστικό τομέα έχει αυξηθεί περαιτέρω και συνεπώς η τρωτότητά της. Μεγάλες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές αλλαγές, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική τουριστική βιομηχανία μακροπρόθεσμα και ως εκ τούτου και τα δύο ζητήματα απαιτούν ένα μακροπρόθεσμο όραμα, πολύ πέρα από μια πολιτική θητεία 4 ετών.

Σε συνέδριο του Economist τον Ιανουάριο του 2024 αναζητήθηκαν λύσεις για την αναμενόμενη μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό γεννήσεων είναι πολύ χαμηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας, με αποτέλεσμα τη γήρανση του πληθυσμού και τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού.

Η μείωση του ενεργού εργατικού δυναμικού έχει σημαντικές συνέπειες και η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, που λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες: εκπαίδευση, αύξηση των ποσοστών γονιμότητας, αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, διατήρηση των ηλικιωμένων εργαζομένων, αποτροπή του Brain Drain και ενθάρρυνση του Brain Gain, αξιοποίηση της μετανάστευσης και αξιοποίηση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: The Power Game

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum