| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 03/02/2023

 

 

Η σημαντική μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα προστάτευσε την Ευρωζώνη από μια ύφεση φέτος τον χειμώνα, εκτιμά η ING, αν και προειδοποιεί πως υπάρχουν ακόμα παράγοντες που επιδρούν δυσμενώς και θα διατηρήσουν την ανάπτυξη υποτονική το 2023. Άλλωστε, ο επίμονος δομικός πληθωρισμός αναμένεται να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε τροχιά σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της.

 

 

Στις ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης έχει περάσει, η ING (την έκθεση παρουσιάζει το Money Review) επισημαίνει την αιφνιδιαστική ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, την ανοδική πορεία του PMI από τον Νοέμβριο έως τις 50,2 μονάδες τον Ιανουάριο, την καταναλωτική εμπιστοσύνη που ενισχύθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα και το χρηματιστηριακό ράλι.

Μεγάλο μέρος της βελτίωσης του κλίματος οφείλεται στη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, τονίζει η ING. Με τα αποθέματα να βρίσκονται ακόμη κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, λόγω του ήπιου χειμώνα, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν επιστρέψει στα προ-πολέμου επίπεδα. Οι αναλυτές του οίκου δεν πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα, όμως εκτιμούν ότι πιθανότατα δεν θα επιστρέψει στα υψηλά του περασμένου φθινοπώρου, που απειλούν την ανάπτυξη.

Ένας ακόμα παράγοντας που επιδρά θετικά στην οικονομία είναι το άνοιγμα της Κίνας, που εκτιμάται ότι μπορεί να στηρίξει τις εξαγωγές της Ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα, αν και αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί εν μέρει από μια ασθενέστερη οικονομία των ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες

Όλα αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι δεν υπάρχουν σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη. Η κατανάλωση είναι λιγότερο πιεσμένη αλλά δεν είναι ισχυρή, τονίζει η ING. Ο συνεχιζόμενος κύκλος σύσφιγξης της ΕΚΤ προκαλεί αναταράξεις στην αγορά ακινήτων και οι κατασκευές αναμένεται να βιώσουν τις συνέπειες.  

Η ING προβλέπει ότι η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει πιο σφικτή, λόγω των ακόμα υψηλών ελλειμμάτων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο οίκος αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 0,6% για φέτος. Για το 2024, επιμένει στο 1,1%.

Τα προβλήματα του πληθωρισμού δεν έχουν τελειώσει

Ο πληθωρισμός έπεσε τον Ιανουάριο στο 8,5%, λόγω των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας, όμως ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε «κολλημένος» στο 5,2%. Η ING διαπιστώνει ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν σκοπό να κάνουν αυξήσεις στις τιμές τους τους επόμενους μήνες, παίρνοντας θάρρος και από την σχετική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Συνεπώς, ο οίκος περιμένει πληθωρισμό στο 5,7% κατά μέσο όρο για το 2023, με τον δομικό πληθωρισμό στο 4,6%. Η επιστροφή στον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2% αναμένεται να καθυστερήσει έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές περιμένουν αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και μία τελευταία κίνηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι πιθανότητες πρόσθετων αυξήσεων ενισχύονται μέρα με τη μέρα. Όσο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων, την περιμένουν μετά τα τέλη του 2024. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum