| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 15/04/2024

 

 

Οι πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών καθώς και παρατεταμένη διάρκεια, είναι αυτές που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία. Αυτό σημειώνεται στο ειδικό κεφάλαιο της Έκθεσης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ και την επίδραση της πολεμικής σύρραξης. 

 

 

Όπως γράφει η Άρτεμις Σπηλιώτη στην Ημερησία, στην Εκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από μια εβδομάδα, σημειώνεται ότι η άμεση επίδραση των πολεμικών συγκρούσεων Ισραήλ – Χαμάς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, στο βαθμό που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά. 

Αυξημένο επίπεδο συναγερμού

Ωστόσο το επίπεδο συναγερμού έχει πλέον αυξηθεί καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει και πλέον οι κίνδυνοι για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και επέκτασης της είναι ορατοί. Τα επόμενα 24ώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα με τις προσπάθειες την διεθνούς κοινότητας να επικεντρώνονται στην εκτόνωση της νέα έντασης. 

Με την προτεραιότητα και την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να είναι η αποτροπή ενός πολέμου και μιας ακόμα μεγαλύτερης ανθρωπιστικής καταστροφής, όσο κυνικό και αν ακούγεται αυτές τις κρίσιμες ώρες, η διεθνής οικονομική κοινότητα προετοιμάζεται και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο πεδίο της οικονομίας και κατά συνέπεια και την κοινωνίας. 

Mε το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ποσοτήτων πετρελαίου που διακινούνται δια θαλάσσης να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ - εκεί που το Ιραν έχει κυρίαρχη θέση - και τα εμπορικά πλοία να κάνουν εδώ και μήνες τον γύρο της Αφρικής αποφεύγοντας την Ερυθρά Θάλασσα, οι κίνδυνοι είναι ανοδικοί. 

Καύσιμα

Ειδικά σε ότι αφορά στη χώρα μας και ενώ παραμένουν ισχυρές οι πληθωριστικές πιέσεις, η Εκθεση του Διοικητή της ΤτΕ σημειώνει ότι η περαιτέρω κλιμάκωση και διεύρυνση της έντασης μπορεί να ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες. 

Ήδη, όπως τονίζει η ΤτΕ, η δράση των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει στην αναδρομολόγηση των εμπορικών πλοίων μακριά από την περιοχή αυτή, με συνέπεια τα πλοία να ακολουθούν τη μακρύτερη διαδρομή (τον περίπλου της Αφρικής) αντί μέσω της διώρυγας του Σουέζ. 

Οι 4 μεγάλοι κίνδυνοι

Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο πληρωμών και ευρύτερα η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν μέσα από τους εξής διαύλους:

μείωση της εξωτερικής ζήτησης ελληνικών προϊόντων, καθώς και αναβολή ταξιδιών λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του φόβου τρομοκρατικών ενεργειών, με μείωση των εισροών στο ισοζύγιο πληρωμών,

τιμές των καυσίμων, με αυξητικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας

προβλήματα στις μεταφορές και στις εφοδιαστικές αλυσίδες και συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών των εισαγόμενων πρώτων υλών και

αναβολή επενδυτικών σχεδίων και μείωση των ροών Ξένων Αμεσων Επενδύσεων και ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην παγκόσμια και στην εγχώρια οικονομία λόγω ανόδου της αβεβαιότητας και επαναξιολόγησης των κινδύνων.

Η ανάλυση της Alpha bank

Την περασμένη εβδομάδα η Alpha Bank στην ανάλυση της για τις τιμές του πετρελαίου σημείωνε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν προσωρινά τις τιμές του πετρελαίου, περιορίζοντας την οικονομική δραστηριότητα, αφού αυξάνουν την αβεβαιότητα.

Ωστόσο, σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες, σήμερα, υφίστανται ορισμένοι εξισορροπητικοί παράγοντες στη διαμόρφωση και στη «διόρθωση» των διεθνών τιμών του πετρελαίου μετά από ένα γεωπολιτικό επεισόδιο. «Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου είναι κρίσιμο στοιχείο που λαμβάνεται συστηματικά υπόψη από τους ιθύνοντες χάραξης της νομισματικής πολιτικής, αφού μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού». 

Στην ανάλυση της η Alpha Bank σημείωνε τις ανοδικές πιέσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων στις τιμές του πετρελαίου, με την τιμή του αργού Brent να κυμαίνεται, προσωρινά, περί τα 90 δολάρια ανά βαρέλι. Ο παρατεταμένος πόλεμος στην Ουκρανία που έχει ξεπεράσει ήδη τα δύο έτη και η κλιμάκωση των ανησυχιών για μία διευρυμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή για συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα διατηρηθούν αυτές οι ανοδικές πιέσεις και για πόσο χρονικό διάστημα;

«Σήμερα, φαίνεται πιθανό οι τιμές του πετρελαίου να παραμείνουν σχετικά αυξημένες, ακόμη και αν οι γεωπολιτικές εντάσεις αρχίσουν να υποχωρούν, επειδή, κατά κύριο λόγο, η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ και, δευτερευόντως, η αποφυγή της ύφεσης στην Ευρώπη είναι πιθανό να ενισχύσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο». 

 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum