| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 08/03/2023

 

 

Η διόρθωση στο χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν αναμενόμενη, αλλά τα στοιχεία που εγγυώνται το επενδυτικό story των ελληνικών μετοχών εξακολουθούν να ισχύουν, τονίζει η Jefferies σε νέο της δεύτερο report έπειτα από την εκκίνηση της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών την Τρίτη. Αυτά είναι ισχυρό ονομαστικό ΑΕΠ, το βελτιωμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών χάρη στο μειωμένο κόστος εισαγωγών ενέργειας και μια επανεκτίμηση της υγείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Φυσικά, μερικές από τις ισχυρότερες αναθεωρήσεις κερδών παγκοσμίως έχουν επίσης βοηθήσει. Ο οίκος επιβεβαιώνει έτσι την bullish στάση του για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές.

 

 

Όπως τονίζει, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 9,8% ετησίως το δ’ τρίμηνο θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί δεδομένου του συνδυασμού χαμηλών αποτελεσμάτων βάσης και των επιπέδων ρεκόρ του πληθωρισμού. Ωστόσο, η πρόβλεψη της αγοράς για ανάπτυξη της τάξης του 0,6% στην Ελλάδα το 2023 φαίνεται να είναι χαμηλή κατά την άποψη της Jefferies, ενώ μια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό στο 5% φέτος θα πρέπει να διατηρεί το ονομαστικό ΑΕΠ πολύ πάνω από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Πάντως, όπως προσθέτει, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα επωφεληθεί από την πτώση των τιμών της ενέργειας και τον ενάρετο κύκλο ενός ισχυρότερου ευρώ. Η εποχική ισχύς στις υπηρεσίες (τουρισμός) θα πρέπει επίσης να βοηθήσει τον λογαριασμό εμπορίου και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την Jefferies, ένα κυκλικό story ανάπτυξης εκτυλίσσεται στην ελληνική οικονομία με τον μεταποιητικό δείκτη PMI (51,7 τον Φεβρουάριο) να αυξάνεται ενώ το επιχειρηματικό κλίμα της ΕΕ (107,5 Φεβρουαρίου) δείχνει αισιοδοξία. Επιπλέον, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και οι νέες παραγγελίες ήταν οι ισχυρότερες από τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης, με το σχέδιο να αποτελείται από 106 επενδυτικά μέτρα και 68 μεταρρυθμίσεις, τα οποία θα υποστηριχθούν με 17,77 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια. Το 37,5% του σχεδίου θα υποστηρίξει τους κλιματικούς στόχους και το 23,3% του σχεδίου θα προωθήσει την ψηφιακή μετάβαση. Το σχέδιο αυτό εκτιμάται πως θα αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1% και στο 3,3% έως το 2026.

Ο οίκος υπογραμμίζει πως μόλις ξεκίνησε την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας, όπως επαναλαμβάνει ότι με το 90% περίπου των δανείων να είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, η αγορά φαίνεται υπερβολικά συντηρητική στις προβλέψεις της, συνυπολογίζοντας αύξηση 15% μόνο στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα το 2023 (έναντι περίπου 25% για Ιταλία/Ισπανία) και η Jefferies εκτιμά ότι θα κινηθούν 10% πάνω από τις εκτιμήσεις αυτές. 

Η έκθεση του ΔΝΤ για τη χώρα τον Ιούνιο υπογράμμισε ότι οι δείκτες ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών έχουν βελτιωθεί για το συνολικό χαρτοφυλάκιο δανείων σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία. Ενώ η πιθανότητα αθέτησης υποχρεώσεων αρχικά αυξήθηκε αντανακλώντας την αβεβαιότητα λόγω Covid, ειδικά για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, όλα τα βασικά χαρτοφυλάκια κατέγραψαν πρόσφατα πτώση. Με τους ισολογισμούς των νοικοκυριών να υποστηρίζονται από μέτρα πολιτικής και την ανάκαμψη των τιμών των οικιστικών ακινήτων, η ζημιά λόγω αθέτησης πληρωμών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια συνέχισε να μειώνεται.

Όπως καταλήγει η Jefferies (την έκθεση παρουσιάζει το Capital), το ισοζύγιο των πιθανοτήτων υποδηλώνει ότι η έκρηξη του ονομαστικού ΑΕΠ θα εξακολουθεί να είναι ισχυρή σε όλη τη διάρκεια του 2023. Η κερδοφορία των εταιρειών είναι επίσης πιθανό να αναθεωρηθεί ανοδικά. Η χρηματιστηριακή αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 12μήνου στο 8,5x, PEG 12μήνου στο 1,3x, P/S στο 0,8x, ROE στο 11,7% και μερισματική απόδοση 4,1%. Με βάση όλα τα παραπάνω η Jefferies παραμένει bullish για την Ελλάδα και τις ελληνικές μετοχές. Στα top picks της τοποθετεί τις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Mytilineos.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum