| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Κυριακή, 29/01/2023

 

 

Εκτενές άρθρο για το Qatargate φιλοξενούν οι Financial Times, υπό τον τίτλο «Μέσα στο σκάνδαλο δωροδοκίας Qatargate που συγκλονίζει την ΕΕ», στο οποίο Εύα Καϊλή περιγράφεται ως μία ευρωβουλευτής που ζούσε μια ζωή σαν σταρ του κινηματογράφου: η Ελληνίδα πολιτικός περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της σε γιοτ στο Αιγαίο, λαμπερά νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα, έκανε παρέα με supermodels, όπως η Ναόμι Κάμπελ και περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές στο ησυχαστήριο του μεγιστάνα σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική.

 

 

Η ενασχόλησή της ως ευρωβουλευτής περιελάμβανε μεταξύ άλλων συζητήσεις σε πάνελ με δισεκατομμυριούχους από το χώρο των κρυπτονομισμάτων και ταξίδια στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τώρα η 44χρονη πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων, κρατείται σε μια φυλακή στα περίχωρα των Βρυξελλών, είναι υπό συνεχή επιτήρηση και μπορεί να βλέπει την 2χρονη κόρη της μόνο δύο φορές τον μήνα.

 

Όπως γράφει η εφημερίδα, το τελευταίο κεφάλαιο της υπόθεσης δεν έχει ακόμη γραφτεί: είναι η Εύα Καϊλή αθώα, όπως ισχυρίζεται ο δικηγόρος της, παρασύρθηκε και εξαπατήθηκε από τον Ιταλό σύντροφό της; Ή μήπως εκμεταλλεύτηκε την χαλαρή κοινοβουλευτική εποπτεία για να γεμίσει τις τσέπες της; Όποια και αν είναι η απάντηση, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λεγόμενο σκάνδαλο Qatargate συγκλόνισε την Ευρωπαϊκή Ένωση και την έφερε αντιμέτωπη με δυσάρεστες αλήθειες για το πώς διαχειρίζεται τα λόμπι από ξένες δυνάμεις.

 

Σύμφωνα με νομικά έγγραφα που παρουσιάζουν οι FT, η κ. Καϊλή εμφανίζεται ως inside woman του Παντσέρι: συνάντησε τους υπουργούς του Κατάρ στις Βρυξέλλες, επισκέφτηκε τη χώρα δύο φορές, προσπάθησε να «αποδυναμώσει» ένα κοινοβουλευτικό ψήφισμα που καταδικάζει τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα και ψήφισε υπέρ της κατάργησης της βίζα για τους Καταριανούς που επισκέπτονται την ΕΕ σε μια επιτροπή στην οποία δεν ήταν καν μέλος. Ο (σύντροφός της) Τζιόρτζι παρευρέθηκε στην ψηφοφορία συνοδευόμενος από έναν αξιωματούχο από τη Ντόχα, οι οποίοι σύμφωνα με παρευρισκόμενους ευρωβουλευτές, πετάχτηκαν πάνω και επευφημούσαν μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

 

Το ψήφισμα

 

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι τον περασμένο Νοέμβριο, το κοινοβούλιο εξέτασε ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Κατάρ. Σύμφωνα με τα έγγραφο που έχει διαρρεύσει, με τη βοήθεια της κ. Καϊλή, το κείμενο του ψηφίσματος «αποδυναμώθηκε» από τροπολογίες από τις σοσιαλιστικές και κεντροδεξιές ομάδες. Όμως εξακολουθούσε να περιέχει κριτική και μετά το σκάνδαλο, η τελική ψηφοφορία για την κατάργηση της βίζας αναβλήθηκε.

 

Ορισμένοι ευρωβουλευτές λένε ότι το φερόμενο σχέδιο δεν είχε ουσιαστικό αντίκτυπο. «Η εντύπωσή μου είναι ότι η ομάδα [του Παντσέρι] προσπαθούσε να δείξει στους Καταριανούς ότι εργάζονταν σκληρά για λογαριασμό τους, γι’ αυτό έκαναν όλες αυτές τις σκηνές», λέει ο Brando Benifei, επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπροσωπείας του Δημοκρατικού κόμματος (PD) της Ιταλίας. «Αλλά [δεν] πέτυχαν ουσιαστικά αποτελέσματα». Οι συμβατικές διπλωματικές προσπάθειες από το Κατάρ και το Μαρόκο φαίνεται να έχουν επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα».

 

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ είχαν υποστηρίξει το ταξίδι χωρίς βίζα για τους υπηκόους του Κατάρ και τα κράτη μέλη είναι ένθερμοι πελάτες των προμηθειών φυσικού αερίου του Κατάρ.

 

Σύμφωνα με τους FΤ, η Εύα Καϊλή, ήταν ήδη υπό έρευνα πριν από τη σύλληψή της. Στις 15 Δεκεμβρίου, η ευρωπαϊκή εισαγγελική αρχή ζήτησε την άρση της ασυλίας της λόγω υποψιών για μια πιο κοινή κοινοβουλευτική απάτη, δηλαδή την κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Σημειώνει ότι μόνο το 2015 σχεδόν 100 βουλευτές κλήθηκαν να επιστρέψουν κάποια επιδόματα μετά από έρευνα.

 

Πηγή: Financial Times

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum