| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 06/01/2023

 

 

«Μαύρη» χρονιά αποδείχθηκε το περασμένο έτος για τα κρατικά επενδυτικά ταμεία όπως και για τα συνταξιοδοτικά ταμεία που είχαν τοποθετηθεί σε ομόλογα και μετοχές. Αιτία της ζημίας που έχουν υποστεί ήταν η κατάρρευση των αγορών που στη διάρκεια του περασμένου έτους μείωσε την αξία των μεγαλύτερων κρατικών ταμείων πλούτου και συνταξιοδοτικών ταμείων του κόσμου κατά 2,2 τρισ. δολάρια. Η εικόνα προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της Global SWF. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως η αξία των περιουσιακών στοιχείων των κρατικών ταμείων πλούτου μειώθηκε από τα 11,5 τρισ. στα 10,6 τρισ. δολάρια, ενώ η αντίστοιχη των συνταξιοδοτικών ταμείων μειώθηκε από τα 22,1 τρισ. στα 20,8 τρισ. δολάρια.

 

 

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Λόπεζ, αναλυτή της Global SWF, ο κύριος λόγος της δραματικής αυτής μείωση ήταν η κατάρρευση των μετοχών, η οποία συνδυάστηκε με παράλληλη κατάρρευση των αγορών ομολόγων. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, ένας τέτοιος συνδυασμός δεν έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια.

H κατάσταση αυτή οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος αύξησε τις τιμές των εμπορευμάτων δραματικά και οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 40ετίας. Ως αποτέλεσμα, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, Federal Reserve, η ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας αλλά και οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αναγκάστηκαν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους δραματικά. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά αλλεπάλληλων πτωτικών επεισοδίων στις αγορές, με τους επενδυτές να πουλάνε μαζικά τους τίτλους τους.

Όπως γράφει η Καθημερινή:

Σύμφωνα με την έρευνα της Global SWF, η οποία συμπεριλάμβανε δείγμα 455 κρατικών επενδυτικών ταμείων με περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 32 τρισ. δολαρίων, η δανική ΑΤΡ είχε τις χειρότερες επιδόσεις με πτώση της τάξης του 45% και απώλεια 34 δισ. δολαρίων των Δανών συνταξιούχων. Παρά τα προβλήματα αυτά όμως, οι επενδύσεις των ταμείων αυτών αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2021 και κατεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες. Τα συνταξιοδοτικά ταμεία προχώρησαν στη σύναψη 743 μεγάλων συμφωνιών συνολικής αξίας 257,5 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και τα ταμεία συγκέντρωσης εθνικού πλούτου κατέγραψαν ρεκόρ μεγάλων και σημαντικών συμφωνιών συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.

Την πρώτη θέση σε αυτές τις μεγάλες συμφωνίες κατέλαβε το GIC fund της Σιγκαπούρης με περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 690 δισ. δολαρίων και επενδύσεις 39 δισ. δολαρίων σε 72 διαφορετικές συμφωνίες. Ανω του ημίσεος εξ αυτών διοχετεύθηκε προς την αγορά ακινήτων, με επενδύσεις σε ακίνητα-κλειδί για την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα, τέλος, με την έρευνα, «εάν οι αγορές συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία το 2023, τα κρατικά ταμεία επενδύσεων θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν συμφωνίες». Σύμφωνα, άλλωστε, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία που συγκεντρώνουν τώρα μεγάλα κέρδη είναι εκείνα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου. Από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία έως το Αμπου Ντάμπι οι χώρες του Κόλπου βλέπουν τα κρατικά επενδυτικά τους ταμεία να συγκεντρώσουν ξανά δυσθεώρητο πλούτο για πρώτη φορά μετά μια δεκαετία, παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει. Αιτία βέβαια η ενεργειακή κρίση και η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο, που τους προσφέρει ανάλογα εκείνων του 2008 όταν η τιμή του πετρελαίου είχε εκτοξευθεί στα 147 δολάρια το βαρέλι.

Πηγές: Καθημερινή, Bloomberg, Financial Times

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum