| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 21/02/2024

 

 

Σοβαρά ζητήματα κυβερνοασφάλειας δημιουργεί η έλλειψη γνώσεων από τους επαγγελματίες του κλάδου. Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια τα ανθρωπινά λάθη προκαλούν τα 2/3 των περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας, πάνω από το 50% των επαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παραδέχθηκαν πως τα λάθη, που έκαναν στην αρχή της επαγγελματικής τους πορείας, οφείλονταν στην έλλειψη θεωρητικών γνώσεων ή εργασιακής εμπειρίας.

 

 

Σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη της Kaspersky, το ποσοστό των ερωτηθέντων, που παραδέχονται τέτοια λάθη, αυξάνεται σε σχεδόν 60% μεταξύ εκείνων που έχουν εμπειρία δύο έως πέντε ετών στον τομέα. Όπως δείχνει η μελέτη, τα τελευταία δυο χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα περιστατικό κυβερνοασφάλειας ως αποτέλεσμα της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού.

1 στους 2  επαγγελματίες στην κυβερνοασφάλεια παραδέχεται ότι λάθη στην εργασία του προκλήθηκαν από έλλειψη γνώσεων

Αν και η εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού κυβερνοασφάλειας θα μπορούσε να είναι μία λύση για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη επαγγελματιών στον τομέα της ασφάλειας πληροφοριών (InfoSec). Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κυβερνοχώρο ανέρχεται σε σχεδόν 4 εκατ.

Το χάσμα δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας συνοδεύεται από το γεγονός ότι πολλοί νεοεισερχόμενοι στον κλάδο πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κενά σε πρακτικές και θεωρητικές γνώσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται και να οδηγούνται σε λάθη.

Συνηθισμένα λάθη

Η μη έγκαιρη ενημέρωση του λογισμικού (43%), η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης (42%) και η απουσία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (40%) αποδείχθηκαν μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι επαγγελματίες του InfoSec παγκοσμίως στην αρχή της καριέρας τους. Στη περιοχή APAC και τη Βόρεια Αμερική, η χρήση παρωχημένων μέτρων ασφαλείας ήταν, επίσης, ένα συχνό λάθος, που έκαναν οι ειδικοί της κυβερνοασφάλειας στην αρχή της καριέρας τους.

Καθώς οι επαγγελματίες της κυβερνοασφάλειας αναγνωρίζουν ότι μπορεί να μην είχαν τις απαιτούμενες δεξιότητες και την πρακτική εμπειρία κατά την είσοδό τους στον τομέα, ορισμένοι επισημαίνουν πρόσθετες δυσκολίες στο ξεκίνημα της καριέρας τους.

Παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο κλάδο φαίνεται να υπάρχει κενό εργατικού δυναμικού, το 34% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι είχαν τρεις ή περισσότερες αποτυχημένες συνεντεύξεις, πριν επιλεγούν για έναν ρόλο στο τομέα του InfoSec.

“Είναι φανερό ότι τα επίσημα προγράμματα κατάρτισης συχνά δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις στον εκάστοτε επαγγελματικό κλάδο κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στον τομέα της κυβερνοασφάλειας”, αναφέρουν οι αναλυτές της Kaspersky.

Και προσθέτουν: “Το γεγονός, ότι πολλοί εργαζόμενοι στην αγορά μπορεί να έχουν περιορισμένες πρακτικές δεξιότητες ή κενά στις θεωρητικές τους γνώσεις, αποδεικνύει τη σημασία μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας onboarding με έμφαση στη μάθηση μεταξύ ισότιμων μερών (peer learning). Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων τους”.

Προκλήσεις

Οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όταν ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους στον κλάδο, μπορούν να εξηγήσουν γιατί σχεδόν οι μισοί από τους επαγγελματίες του InfoSec (46%) δηλώνουν ότι χρειάστηκαν περισσότερο από έναν χρόνο για να αισθανθούν άνετα στην εργασία τους.

Παράλληλα, το 31% των ερωτηθέντων κατάφερε να εξοικειωθεί με το νέο εργασιακό τους περιβάλλον μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Λιγότερο από το 10% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η διαδικασία, τους πήρε δύο έως τρία χρόνια (9%) και πάνω από τρία χρόνια (6%).

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum