| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 31/01/2023

 

 

Επενδυτές με μεγάλα χαρτοφυλάκια εισήλθαν μαζικά στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων και οψιόν πετρελαίου με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη του 2020, όταν ανακοινώθηκε το πρώτο επιτυχημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. 

 

 

Όπως γράφει το Reuters, η έξοδος της Κίνας από την πολιτική μηδενικού Covid, σε συνδυασμό με τις ελπίδες ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση και τα χαμηλά αποθέματα πετρελαίου, έχουν συμβάλει σε ένα εντυπωσιακό κύμα αγορών σε όλα τα προϊόντα πετρελαίου. 

Αντισταθμιστικά ταμεία και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίου αγόρασαν το ισοδύναμο μίας ποσότητας 232 εκατ.βαρελιών σε έξι πιο σημαντικά προθεσμιακά και συμβόλαια οψιόν στη διάρκεια των έξι εβδομάδων έως τις 24 Ιανουαρίου. Πρόκειται για τις ταχύτερες αγορές που γίνονται σε περίοδο έξι εβδομάδων από το Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με ανάλυση της ICE Futures Europe αλλά και της Επιτροπής Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων εμπορευμάτων των ΗΠΑ. 

Στην πιο πρόσφατη εβδομάδα, οι διαχειριστές κεφαλαίου αγόρασαν το ισοδύναμο μίας ποσότητας 70 εκατ.βαρελιών κυρίως σε brent. To κύμα αγορών επεκτάθηκε πέραν των συμβολαίων σε brent και αργό, σε βενζίνη, αμερικανικό ντίζελ και ευρωπαϊκό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, η διακοπή λειτουργίας διυλιστηρίων λόγω εποχικών εργασιών συντήρησης σε συνδυασμό με την επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ρωσικού ντίζελ αναμένεται να μειώσουν τα αποθέματα καυσίμων ακόμη περισσότερο. 

Η καθαρή θέση σε αγορές και στα έξι συμβόλαια αυξήθηκε σε ένα ισοδύναμο 575 εκατ.βαρελιών, έναντι 343 εκατ.βαρελιών στη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 13 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την υψηλότερη τοποθέτηση από τις 8 Νοεμβρίου του 2022. 

Τα αντισταθμιστικά ταμεία έχουν γίνει πιο θετικά διακείμενα απέναντι στο brent από κάθε άλλη φορά από το Μάιο του 2019, προτού η πανδημία επιφέρει καίριο πλήγμα στην αγορά πετρελαίου.

Στην αγορά ομολόγων, οι επενδυτές εμφανίζονται ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι ο πληθωρισμός θα μετριαστεί, εξέλιξη που θα μπορούσε να επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν πιο γρήγορα τις επιτοκιακές αυξήσεις. Στην αγορά πετρελαίου, οι επενδυτές αισιοδοξούν ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη της οικονομίας θα μπορούσε να περιορίσει ακόμη περισσότερο τα αποθέματα και να ωθήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές. 

Ωστόσο, αυτό με τη σειρά του θα ήταν πληθωριστικό και σίγουρα έρχεται σε αντίθεση με την ήπια προοπτική που σκιαγραφείται από την αγορά ομολόγων. 
 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum