| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 09/07/2024

 

 

Προειδοποίηση για την δημοσιονομική αξιολόγηση της Γαλλίας απηύθυνε η Moody’s  εάν οι πολιτικές διαμάχες οδηγήσουν σε ουσιαστική επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών και τους χρέους της.

 

 

Ο οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωση του είπε ότι οι προοπτικές της χώρας μπορεί να υποβιβαστούν σε αρνητικές από σταθερές εάν παρατηρήσει μεγαλύτερη επιδείνωση της οικονομικής ικανότητας εξυπηρέτησης του χρέους σε σύγκριση με τις ομόλογες της. Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν μια παρόμοια προειδοποίηση από τον Απρίλιο.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έθεσαν τη Γαλλία σε «μια άνευ προηγουμένου κατάσταση», έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s, συμπεριλαμβανομένης της Sarah Carlson, περιγράφοντας τις δημοσιονομικές επιπτώσεις ως πιστωτικές αρνητικές. «Μια αποδυνάμωση της δέσμευσης για δημοσιονομική εξυγίανση θα αύξανε τις καθοδικές πιστωτικές πιέσεις». 

Το αυξημένο βάρος του χρέους της Γαλλίας αυξάνει την έκθεσή της σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών τόκων για τα ομόλογα της χώρας, προειδοποίησε η Moody’s. Η δυνατότητα πληρωμής του χρέους έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση του πιστωτικού προφίλ της Γαλλίας από τον οίκο, δεδομένης της ιδιότητας του αποθεματικού νομίσματος.

Ενώ τα επιτόκια της Ευρώπης αρχίζουν να πέφτουν, με την κεντρική τράπεζα της να έχει προγραμματίσει να μειώσει ξανά τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει εκτιναχθεί μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι αποδόσεις του γαλλικού 10ετούς αυξήθηκαν κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,22% την Τρίτη, ανεβάζοντας το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων στις 64 μονάδες βάσης, από περίπου 50 μονάδες βάσης πριν από την προκήρυξη της ψηφοφορίας.

Μια αντιστροφή των χρηματοοικονομικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν από το 2017 από τον Μακρόν και τους συμμάχους του θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την αξιολόγηση της χώρας, εάν αυτή η επιλογή πολιτικής αποφασιζόταν ότι θα έχει «ουσιωδώς αρνητικές μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις για το αναπτυξιακό δυναμικό της Γαλλίας ή/και τη δημοσιονομική τροχιά», έγραψαν οι αναλυτές της Moody’s.

Ο Moody’s επιβεβαίωσε τη Γαλλία στο Aa2 – τον τρίτο υψηλότερο βαθμό – με σταθερή προοπτική τον Απρίλιο.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum