| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 11/06/2024

 

 

Θετική για όλες τις ελληνικές τράπεζες παραμένει η NBG Securities λόγω των αισιόδοξων επιχειρηματικών σχεδίων που παρουσιάστηκαν μαζί με τα αποτελέσματα του 2023, τα οποία προβλέπουν ανθεκτικότητα στην κερδοφορία για την περίοδο 2024-2026, παρά την πτώση των επιτοκίων και τις διανομές μερισμάτων οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον. 

 

 

Συγκεκριμένα εκτιμά πως οι δείκτες payout από το 10-30% θα αυξηθούν σταδιακά στο 30-50% το 2025 καθώς οι τράπεζες κτίζουν περισσότερα κεφάλαια. Αυτό μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση από  1,7-4,4% σήμερα (και έναντι 6% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες), σε 8,1-11,7% το 2026. 

Όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν τη χρονιά με το… δεξί, με μέση επίδοση 26% από τις αρχές του έτους, υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επίσης, βρίσκονται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν τις μειώσεις των επιτοκίων που αναμένεται να κυμανθούν στις 75-100 μονάδες βάσης το 2024, επεκτείνοντας τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Η NBG Securities επισημαίνει πως είναι θετική για όλες τις τράπεζες που καλύπτει, καθώς πιστεύει ότι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους. Έτσι τηρεί σύσταση outperform για το σύνολό τους ενώ προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών-στόχων. 

Για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 2,5 ευρώ από 2 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 54%, για την Eurobank στα 2,85 ευρώ από 2,10 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου 32% και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,30 ευρώ από 4,50 ευρώ πριν με περιθώριο ανόδου της τάξης του 42%.

Όπως σημειώνει, οι υψηλότερες τιμές-στόχοι που δίνει αντικατοπτρίζουν κυρίως την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία επιχειρηματικά σχέδια των τραπεζών – τα οποία έχουν κοινό "θέμα" την πιστωτική επέκταση με τις χορηγήσεις να αναμένεται να αυξηθούν κατά 56,6% ετησίως σε μέσο όρο στα 176 δις. ευρώ έως το 2026 - και την πτώση κατά 75 μονάδες βάσης στο risk premium.

Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να είναι η κορυφαία της επιλογή κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς πιστεύει ότι παραμένει αδικαιολόγητα υποτιμημένη έναντι των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι οι μετρήσεις τους συγκλίνουν γρήγορα σε ευρωπαϊκά επίπεδα.

κκ

Παραμένει μεγάλο το discount με την Ευρώπη 

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν υψηλές επιδόσεις το 2023, καταγράφοντας άνοδο στο ταμπλό του Χ.Α κατά 68% μέσο όρο, αντανακλώντας τη βελτιωμένη κερδοφορία, την ισχυρή ρευστότητα και τα επίπεδα κεφαλαίου καθώς και τις ευνοϊκές προοπτικές κερδών μετά το 2022. Φαίνεται ότι επέστρεψαν στο ραντάρ των επενδυτών, υπεραποδίδοντας των ευρωπαϊκών τραπεζών (δείκτης STOXX600 Banks) το 2023 κατά 48%. 

Μέχρι στιγμής το 2024, έχουν υπεραποδώσει και πάλι, σημειώνοντας άνοδο 26% από τις αρχές του έτους, έναντι 20% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ωστόσο, όπως τονίζει η χρηματιστηριακή, συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με discount έναντι των ευρωπαϊκών, κάτι που δεν δικαιολογείται πλήρως από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χώρα και τον κλάδο. Ειδικότερα, διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV για το 2024 στο 0,82x έναντι. 0,99x για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που συνεπάγεται discount 17%. 

"Πιστεύουμε ότι το discount θα μπορούσε να περιοριστεί καθώς τα επιχειρηματικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών υλοποιούνται με επιτυχία, οδηγώντας σε βελτίωση της κερδοφορίας και της διανομής μερισμάτων", καταλήγει η NBG Securities. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum