| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 27/12/2022

 

 

Τις διαδικασίες για τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος από τους δύο υποψήφιους επενδυτές, το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group και το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment FundPIF) που έχουν εκδηλώσει ήδη πρόθεση να εξαγοράσουν ποσοστό στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα, ξεκινάει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετά την έγκριση της στρατηγικής αποεπένδυσης από το υπουργείο Οικονομικών.

 

 

Όπως γράφει το Money Review:

 

Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα μέσω επιστολής που το Ταμείο προτίθεται να στείλει προς το ιταλικό private equity fund ΙΟΝ Group, που έχει ενδιαφερθεί για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς υποβάλλοντας συγκεκριμένη προσφορά, ζητώντας του να επαναβεβαιώσει ή όχι το ενδιαφέρον του για την τράπεζα. Στη βάση των επόμενων βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει, το Ταμείο έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου διάθεσης για το ποσοστό που ελέγχει στην Τράπεζα Πειραιώς και η επιλογή αναμένεται τις προσεχείς δύο εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος ΙΟΝ αποτελεί έναν δυναμικό όμιλο με υπό διαχείριση συμμετοχές αξίας 16 δισ. ευρώ, μέσα από εξαγορές συνολικά 32 εταιρειών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια με έμφαση τις εταιρείες τεχνολογίας.

 

Σε αναμονή βρίσκεται επίσης το Ταμείο σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώσει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας (Public Investment FundPIF) για την εξαγορά του 20% της τράπεζας και το κατά πόσο το ενδιαφέρον αυτό θα λάβει έμπρακτη μορφή, υποβάλλοντας συγκεκριμένη οικονομική προσφορά. Οπως έχει γράψει η «Κ», η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης που είχε το PIF έχει λήξει από τα τέλη Νοεμβρίου και το ΤΧΣ έχει στείλει επιστολή για την παράταση αυτής της περιόδου στην οποία προς το παρόν το PIF δεν έχει τοποθετηθεί. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας σύμβουλος διάθεσης έχει οριστεί η Goldman Sachs, που προσλήφθηκε ειδικά για τη διερεύνηση του ενδιαφέροντος από το PIF.

 

Οι κινήσεις του ΤΧΣ δρομολογούνται με δεδομένη τη δηλωμένη πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις για την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τράπεζες δεν θα ανασταλούν λόγω των επερχόμενων εκλογών. Αν και προφανώς, όπως σημειώνουν, «εν μέσω εκλογών δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση», η διαδικασία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «δεν θα παγώσει ενόψει των εκλογών». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος, καθώς οι αγορές προεξοφλούν ήδη την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται ότι θα επιτευχθεί στα τέλη του 2023 και άρα, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης.

 

Το γεγονός άλλωστε ότι η στρατηγική αποεπένδυσης, με βάση το κείμενο που έχει συντάξει η Rothschild, δεν ακολουθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα ούτε ιεραρχεί τις κινήσεις αποεπένδυσης με βάση κάποια συγκεκριμένη πολιτική ανά τράπεζα, δίνει ευελιξία στην κυβέρνηση να προχωρήσει κατά το δοκούν και ανάλογα με την προτεραιοποίηση που εκείνη θα αποφασίσει.

 

Στη βάση αυτή, στο τραπέζι είναι και η προοπτική αποεπένδυσης από την Alpha Bank, καθώς μεταξύ των ενδιαφερομένων φέρεται να είναι η Reggeborgh Invest (που διαθέτει ήδη το 6,5% περίπου στην τράπεζα), χωρίς ωστόσο αυτό να έχει εκφραστεί ακόμη με έμπρακτο τρόπο προς το Ταμείο και άρα να υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Λιγότερο περίπλοκη εμφανίζεται η αποεπένδυση από τη Eurobank στην οποία το ποσοστό του ΤΧΣ είναι μόλις 1,4%, ποσοστό που θα μπορούσε να διατεθεί μέσω του Χ.Α. Προς το παρόν πάντως προέχει να αποσαφηνιστεί το ενδιαφέρον αφενός για την Εθνική Τράπεζα και αφετέρου για την Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum