| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 10/01/2023

 

 

Παρά την διαφορετική ρητορική προσέγγιση, οι πολιτικοί ηγέτες των δυο μεγάλων κομμάτων δείχνουν με τις κινήσεις τους ότι θέλουν εναγωνίως να ανανεώσουν το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων τους.

 

 

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας έχουν τελείως διαφορετικές εκλογικές στοχεύσεις, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μια κοινή επιδίωξη: Να πείσουν τους εκλογείς ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ανοικτά» στην κοινωνία, ότι «αφουγκράζονται» τις ανάγκες της και ότι προσελκύουν ικανά, αναγνωρίσιμα και με κύρος στελέχη της, στα ψηφοδέλτιά τους.

Ανοιχτά τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη προσδιορίσει τις δεξαμενές από όπου φιλοδοξεί να αντλήσει στελέχη για τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Άλλωστε στο σχεδιασμό του είναι τόσο η ένταξη προσώπων από την κοινωνία στις λίστες του κυβερνώντος κόμματος, όσο και η αξιοποίηση προσώπων με αναγνωρισμένο κύρος και επαγγελματική πορεία, ως στελέχη σε μια (πιθανή) μετεκλογική νέα κυβέρνηση υπό τον ίδιο. Σε αυτό το διπλό πλαίσιο πραγματοποιεί τις κατ’ ιδίαν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, επαφές του.

Το έχει πει, εξάλλου, σε κάθε ευκαιρία ότι πιστεύει πως «αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση». Ο κ. Μητσοτάκης έχει στραφεί στα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησής του, με πιο πρόσφατη περίπτωση την κάθοδο (παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα) στον βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, ενώ λίγο νωρίτερα είχε καταλήξει ότι θα διεκδικήσει την εκλογή της στην Α΄ Πειραιά η υφυπουργός Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Επίσης ο πρωθυπουργός βολιδοσκοπεί επιλεγμένα πρόσωπα από το χώρο της δημοσιογραφίας, όπως τον Δημήτρη Οικονόμου ή τον Γιώργο Αυτιά, ενώ η απόφαση του Δημήτρη Καμπουράκη να παραμείνει στη δημοσιογραφία φαίνεται ότι είναι σε ισχύ.

Ο επιστημονικός χώρος είναι επίσης μια δεξαμενή που έχει κερδίσει την προσοχή του κ. Μητσοτάκη, που θα ήθελε πολύ να δει στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, ο οποίος πρωτοστατεί εδώ και καιρό στην απομάκρυνση των καταληψιών από το χώρο του Πανεπιστημίου και έχει αναγορευθεί περίπου σε εμβληματικό πρόσωπο στο χώρο της κυβερνώσας παράταξης.

Ανοιγμα στον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει τα δικά του σχέδια για την ένταξη στον κομματικό οργανισμό - και βέβαια στα ψηφοδέλτια - παραγόντων της κοινωνίας που να δείχνουν ότι το άνοιγμα στον λεγόμενο «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ» είναι και ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δείξει πριν την ημέρα των εκλογών αυτή του την πρόθεση, γι αυτό και εστιάζει σε δυο μέτωπα:

Πρώτον στη σύνθεση της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα περιλαμβάνει και άτομα με ευρεία απήχηση και κύρος στον επαγγελματικό τους χώρο.

Και δεύτερον, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου δεν θα «στριμώξει» τους γνωστούς και δημοφιλείς στις εκλόγιμες θέσεις, αλλά σκοπεύει να «απλώσει» και στις 12 θέσεις τέτοια άτομα, ώστε να κάνει ακόμα πιο σαφές - μετά την τοποθέτηση της Πόπης Τσαπανίδου στη θέση της εκπροσώπου Τύπου - ότι σημαντικά άτομα από τον επιστημονικό, επαγγελματικό, αγροτικό και συνδικαλιστικό χώρο, καθώς κι από αυτόν της Αυτοδιοίκησης, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα Τσίπρα για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» και συστρατεύονται στον αγώνα που δίνει ως πρωτοπορία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη υπάρχει ένας «κοινωνικός πυρήνας» επιφανών στελεχών της κοινωνίας, όπως ο δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας που εξελέγη ανάμεσα στους πρώτους στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο ειδικός στα ενεργειακά καθηγητής Νίκος Φαραντούρης, η αντιστράτηγος σε αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι.

Επίσης μια ομάδα καλλιτεχνών ήδη αναπαράγει - χωρίς οργανική σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ - τον πολιτικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως φωνή της κοινωνίας. Ανάμεσα στους Μαριάννα Τουμασάτου, Κλέλια Ρένεση, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Κώστα Καλδάρα, Τάνια Τσανακλίδου κλπ ασφαλώς θα δούμε κάποιους να στελεχώνουν είτε την εκλογική επιτροπή είτε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδράσεις για τους «εισοδιστές»

Ενδιαφέρον, πάντως έχει να καταγραφούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ από παλαιά κι έμπειρα πολιτικά στελέχη, από την ξαφνική και πολυπληθή παρουσία των «εισοδιστών». Άλλωστε, όπως έλεγε ένας παλαιός πολιτικός με το γνωστό βρετανικό φλέγμα, «στο απέναντι κόμμα είναι οι αντίπαλοί σου. Οι πραγματικοί σου εχθροί είναι στο ίδιο κόμμα με σένα»…

Πηγή: Ημερησία

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum