| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 06/01/2023

 

 

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται εντός του χρόνου στη δευτερογενή αλλά και στην πρωτογενή αγορά πιστώσεων ενώ δημιουργείται και μια νέα αγορά με projects σύμφωνα με στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 15 δις ευρώ δανείων από τα 50 δις ευρώ τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων, που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers και θα περάσουν στην κατηγορία των ενήμερων.

 

 

Πρόκειται για  δάνεια που επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα πληρωμών και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

τα ενήμερα κατά ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών)

αυτά που έχουν υπαχθεί ή θα υπαχθούν οριστικά στο νόμο Κατσέλη

σε αυτά που ιδιόμορφες αποπληρωμές (πχ. step up, bullet payements)

Τα κριτήριων ΕΒΑ

Σε ότι αφορά την πρώτη κατηγορία, των ενήμερων βάσει των κριτήριων ΕΒΑ, περιλαμβάνονται δάνεια που μετά από ρυθμίσεις εξυπηρετούνται κανονικά και στη συντριπτική τους πλειονότητας θα επιστρέψουν στις τράπεζες (όχι όμως σε αυτές που αρχικά τα χορήγησαν αλλά σε διαφορετικές) ενισχύοντας σημαντικά τα χαρτοφυλάκια τους.

Δημιουργούν υγιές υπόβαθρο ώστε οι τράπεζες να μειώσουν ή έστω - λόγω της κρίσης - τους δείκτες των ΝPEs, οι οποίοι αποτυπώνουν το ποσοστό των προβληματικών δανείων επί του συνόλου. Οσο λοιπόν ο παρανομαστής του κλάσματος (σύνολο δανείων) μεγαλώνει τόσο μικραίνει το ποσοστό ΝPEs.

Οι εποπτικές αρχές εκτιμάται ότι θα δώσουν το «πράσινο φως» για τέτοιες ενέργειες εντός του 2023.

Του νόμου Κατσέλη

Σε ότι αφορά τα δάνεια του νόμου Κατσέλη, δεν θα επιστρέψουν στις τράπεζες και οι δανειολήπτες που κατάφεραν να πετύχουν στα δικαστήρια ευνοϊκές ρυθμίσεις και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας τους, είναι απόλυτα συνεπής.  Ετσι, τα δάνεια της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι χαμηλού ρίσκου και οι servicers καταγράφουν μεγάλη και ισχυρή ζήτηση

Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο χαρτοφυλάκιο αυτής της κατηγορίας βγαίνει προς πώληση χαρτοφυλακίου με δάνεια κυρίως τα οποία έχουν ρυθμιστεί, και ανήκουν στο νόμο3869/2010.

Το project Suez

Το project Suez, όπως ονομάζεται, αφορά σε δάνεια ονομαστικής απαίτησης 279 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά κατά το μεγαλύτερο τμήμα τους ανήκουν σε 1.880 δανειολήπτες. Το 92% του χαρτοφυλακίου έχει υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη πριν το 2020 και έτσι υπάρχει μια ιστορικότητα για τη συμπεριφορά των δανείων αυτών. Το υπόλοιπο 8% αφορά σε δάνεια που εκκρεμεί η εξέταση της αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις του ίδιου νόμου.

Η αξία των εξασφαλίσεων του χαρτοφυλακίου ανέρχεται σε 186 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον κυρίως funds αφού οι τράπεζες είναι εκτός από αυτήν την κατηγορία.

Τα «ιδιόμορφα» και τα τα DPO

Τέλος το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων αφορά την 3η κατηγόρια των «ιδιόμορφων αποπληρωμών», όπως της σταδιακής επαναφοράς  (step up) στην αποπληρωμή μετά από ένα διάστημα που ήταν «παγωμένα» (πρακτική που έγινε ευρέως γνωστή λόγω πανδημίας)  ή αποπληρωμή αρχικά με μικρότερες δόσεις και με μεγαλύτερες στο τέλος της αποπληρωμής bullet payements) αναλόγως των προσόδων των δικαιούχων, μπορεί να αποτελούν λύσεις που ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους. Παρ’ όλα αυτά αυτές οι λύσεις φαίνεται ότι …τραβάνε και πολλοί δανειολήπτες γίνονται ενήμεροι.

Η κατηγορία αυτή μάλιστα ίσως να αποδειχθεί πως θα είναι και η μεγαλύτερη μεταξύ των ενήμερων δανείων από εκείνα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι servicers και ήδη υπάρχει πολύ σημαντικό ενδιαφέρον όχι μόνο από επενδυτές αλλά και από σχήματα που αποβλέπουν στην αναχρηματοδότηση των δανείων και τα οποία ονομάζονται  Discount Pay Off  (DPO)

Ουσιαστικά τα DPO χρηματοδοτούν τον δανειολήπτη για να αγοράσει από τον servicer.

Για παράδειγμα ένα δάνειο 100.000 ευρώ με ενέχυρο ακίνητο αξίας 150.000 ευρώ. Ο servicer θα μπορούσε να πουλήσει το δάνειο αυτό στον δανειολήπτη  στα 70.000 ευρώ, αλλά ο δανειολήπτης δεν διαθέτει τα κεφάλαια αλλά θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση από σχήματα  DPO που ετοιμάζονται να λειτουργήσουν στην ελληνική αγορά και το κάλυμμα του δανείου περνάει στο DPO.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum