| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 30/05/2023

 

 

Μια από τις τελευταίες υπογραφές που έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης πριν φύγει από το υπουργείο Εργασίας ήταν για  ανάθεση έργου που προβλέπει ψηφιακό εργαλείο, το οποίο θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό.

 

 

Όπως γράφει το Money Review, πρόκειται για project ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα έργα του  Ταμείου Ανάκαμψης. Η σύμβαση για το έργο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αφορά στον σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ψηφιακού μηχανισμού συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων καθώς και τη διασφάλιση των κατάλληλων υπολογιστικών εφαρμογών, ώστε να εξάγεται εμπεριστατωμένα ο νόμιμος κατώτατος μισθός και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Ο νέος αυτός ψηφιακός μηχανισμός θα βασιστεί σε μία σειρά μελετών που θα θέσουν τις προδιαγραφές για την ανάπτυξη και την υλοποίηση του, καθώς και σε ανάλυση και αξιολόγηση σύγχρονων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών, θα γίνει η ανάπτυξη του ψηφιακού μηχανισμού και θα διενεργηθεί η πιλοτική εφαρμογή του, από την οποία θα προκύψουν βασικά ευρήματα σχετικά με τις επιμέρους ανάγκες προς επικαιροποίηση του «μηχανισμού» και τα προβλήματα προς επίλυση.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με την απόφαση ανάθεσης σε ορίζοντα 2 ετών. Το νέο ψηφιακό εργαλείο θα λαμβάνει υπόψη στοιχεία της αγοράς εργασίας, της πορείας της οικονομίας ώστε να μπορεί να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός αυτόματα. Με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος μισθός θα είναι πλέον ανεξάρτητος και  από τον κάθε πολιτικό κύκλο της εκάστοτε  κυβέρνησης, καθώς θα βασίζεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και της οικονομίας.

Μέχρι τώρα, ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται ως εξής: Αποστέλλεται  έγγραφη πρόσκληση από την Επιτροπή Συντονισμού  προς εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς για τη σύνταξη έκθεσης για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Στη συνέχεια λαμβάνει χώρα η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης από την επιτροπή και διαβιβάζεται υπόμνημα  προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων. Στη συνέχεια εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς συντάσσουν τις εκθέσεις τους ώστε να ενταχθούν στο πόρισμα διαβούλευσης ενώ η τελική εισήγηση για τον κατώτατο μισθό γίνεται από τον υπουργό Εργασίας στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει και τον τελευταίο λόγο.

Τι είχε προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη

Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη είχε προταθεί ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται από ένα Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία (ώστε να μη συμπίπτει απαραίτητα με τον πολιτικό κύκλο μιας κυβέρνησης). Τα μέλη του συμβουλίου θα πρέπει να είναι διαπρεπείς προσωπικότητες, από τον πανεπιστημιακό χώρο μεταξύ άλλων, με γνώση των οικονομικών και κοινωνικών θεμάτων, και δεν θα πρέπει να εκπροσωπούν ομάδες συμφερόντων. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων θα δημοσιεύει μια ετήσια έκθεση όπου θα προτείνουν το επίπεδο του κατώτατου μισθού τεκμηριώνοντας, με βάση πραγματικά δεδομένα, την πρότασή τους.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum