| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Δευτέρα, 00:01 - 22/05/2023

 

 

Ο 21ος αιώνας θα μπορούσε να αποκαλεστεί Κβαντική Εποχή. Αν και θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να γίνουν πραγματικότητα οι κβαντικοί υπολογιστές γενικής χρήσης, υβριδικές προσομοιώσεις που αξιοποιούν κβαντικά φαινόμενα σε κλασικό hardware εισέρχονται ήδη στην αγορά, τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή.

 

 

Οι φιλελεύθερες δημοκρατικές αξίες τις οποίες πρέπει να τηρούμε καθώς αναπτύσσουμε υπεύθυνα την κβαντική τεχνολογία διατηρώντας παράλληλα την ελευθερία όπως την ξέρουμε στον ελεύθερο κόσμο έρχονται σε αντίθεση με τις πιθανές χρήσεις της τεχνολογίας από καθεστώτα με πολύ λιγότερο σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Εκτός από την υπαρξιακή σημασία της συνεργασίας σε γενικά θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ισότητα ευκαιριών και η προστασία από την τεχνητή νοημοσύνη, ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες σε κάθε αγώνα για τεχνολογική κυριαρχία.

Καθώς τα υβρίδια κβαντικής τεχνολογίας-τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πιο διαδεδομένα, οι ηγέτες των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία για να συνδεθούν με ειδικούς στην έρευνα και την καινοτομία καθώς και με το ευρύ κοινό, σε μια προσπάθεια να καθιερώσουν ηθικά πρότυπα, υπευθυνότητα και υπεύθυνα τεχνολογικά πλαίσια για λύσεις σχετικά με την κβαντική τεχνολογία.

Οι πραγματικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ κβαντικών και κλασικών υπολογιστών επιτρέπουν αξιοσημείωτες προόδους σε διάφορους τομείς, όπως την κβαντική χημεία και την φασματοσκοπία, την κβαντική βιολογία, τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων, τα κβαντικά ορυκτά και την εξόρυξη, τα νέα υλικά για αεροδιαστημική μηχανική, τα προβλήματα υλικοτεχνικής βελτιστοποίησης, την καθαρή ενέργεια και την πρόγνωση του καιρού. Σε αυτούς τους τομείς βρίσκονται μπροστά μας σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Ωστόσο, η κβαντική τεχνολογία θέτει εξίσου επικείμενες απειλές, η κυριότερη από τις οποίες είναι η απειλή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το απόρρητο των δεδομένων, όπως εφαρμόζεται επί του παρόντος.

Οι ενδιαφερόμενοι σε όλο τον κόσμο εξετάζουν επί του παρόντος πώς να εξισορροπήσουν τα αναμενόμενα οφέλη την κβαντικής τεχνολογίας έναντι των κινδύνων και των απειλών της. Πολλοί λαμβάνουν υπόψη τις υπάρχουσες αρχές της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας, των οποίων οι τέσσερις βασικοί πυλώνες είναι η ανταπόκριση, η συμπερίληψη, η αναστοχαστικότητα και η πρόβλεψη. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις θα πρέπει να δίνουν εξίσου έμφαση στους κοινωνικούς κανόνες και τις ηθικές αξίες, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη συμμετοχή του κοινού όσο και στην επιστημονική αριστεία και τις οικονομικές ανταμοιβές. Οι αρχές ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση των κοινωνικών ανησυχιών σε ολόκληρη τη διαδικασία έρευνας-ανάπτυξης-καινοτομίας-υιοθεσίας, από τις αρχικές έρευνες έως τη διανομή και τη χρήση των ευρημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα υπό την ηγεσία του Στάνφορντ -αποτελούμενη από μελετητές νομικής, επιστήμης δεδομένων, θεωρητικής φυσικής, φιλοσοφίας και ηθικής, κοινωνικών επιστημών, επιστήμης και μηχανικής υλικών και πολιτικής καινοτομίας – έχει προτείνει έναν νέο οδηγό για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Ο οδηγός Υπεύθυνης Κβαντικής Τεχνολογίας επιδιώκει να κατευθύνει ενεργά την κβαντική τεχνολογία προς δίκαια αποτελέσματα, να μετριάσει τους κινδύνους και να ενθαρρύνει μια διεπιστημονική προσέγγιση στην κβαντική Ε&Α. Ενσωματώνει τις βασικές αρχές της ανταπόκρισης, της συμπερίληψης, της αναστοχαστικότητας και της πρόβλεψης παράλληλα με τις ηθικές, νομικές, κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες έρευνας και καινοτομίας ανταποκρίνονται στις κοινωνικές προσδοκίες και ενισχύουν την πλανητική ευημερία.

Το πλαίσιο που θέτει ο οδηγός μπορεί να παρέχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μια βάση για τον σχεδιασμό έγκαιρων ρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα προωθήσουν την υπεύθυνη κβαντική καινοτομία προκειμένου να προστατεύσουν τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών – μια ευκαιρία που χάσαμε στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της νανοτεχνολογίας. Τέτοιοι κανόνες, πρότυπα και κανονισμοί πρέπει να συμφωνούν με ένα φιλελεύθερο-δημοκρατικό όραμα ενός ελεύθερου κόσμου, με βάση τις πολιτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum