| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 04/01/2023

 

 

Πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι και καταναλωτές ανησυχούν για ύφεση το 2023. Ωστόσο, η Moody’s Analytics θεωρεί ότι πιο πιθανό σενάριο είναι μία αργή ύφεση ή, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλεί «slowcession», όπου η ανάπτυξη παραμένει σχεδόν στάσιμη χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικά ύφεση. 

 

 

«Με βάση οιοδήποτε σενάριο πάντως, η οικονομία αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες το 2023. Ωστόσο, ο πληθωρισμός μετριάζεται με γρήγορους ρυθμούς και τα θεμελιώδη της οικονομίας είναι υγιή. Με λίγη τύχη και ορισμένες σωστές κινήσεις από τους διαμορφωτές πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ, η οικονομία θα μπορούσε να αποφύγει μία γενικευμένη ύφεση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Μαρκ Ζαντί. 

Σύμφωνα με τη Moody’s, σε μία slowcession, η ανάπτυξη παραμένει στάσιμη αλλά δεν συρρικνώνεται, με την ανεργία να αυξάνεται μεν χωρίς όμως να εκτινάσσεται στα ύψη. 

Οι φόβοι για ύφεση κατέστησαν το 2022 το χειρότερο έτος για τις αμερικανικές μετοχές από το 2008 με τον S&P 500 να υποχωρεί 19,4%, στην τέταρτη μεγαλύτερη πτώση από το 1945, σύμφωνα με την CFRA Research. 

O διευθύνων σύμβουλος της Bank of America, Μπράιαν Μόνιχαν ανέφερε πρόσφατα ότι μία ήπια ύφεση θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, ενώ οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg δίδουν μία πιθανότητα 70% για ύφεση το 2023. 

Και η Goldman Sachs εξακολουθεί να εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει την ύφεση και αντ΄αυτού θα επιτύχει μία ομαλή προσγείωση, στο πλαίσιο της οποίας ο πληθωρισμός θα μετριάζεται και ανάπτυξη θα συνεχίζεται. 

Η Moody’s εξακολουθεί ωστόσο να προειδοποιεί ότι η ύφεση παραμένει σοβαρή απειλή και σημειώνει ότι η οικονομία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε ένα σοκ. Προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 4,2% έως τα τέλη του 2023 από το σημερινό 3,7%. 

Αυτό που κάνει τη Moody’s να προβλέπει ότι θα αποφευχθεί η ύφεση στο βασικό της σενάριο είναι η αισιοδοξία στην ικανότητα των καταναλωτών να αντεπεξέλθουν στην καταιγίδα του 2023. «Οι αγοραστές θα είναι το τείχονς προστασίας ανάμεσα σε μία οικονομία σε ύφεση και σε μία οικονομία που κινείται στα όρια της επιβράδυνσης», αναφέρει ο Ζαντί. 

Ο Ζαντί επικαλείται επίσης τα σχετικά ισχυρά θεμελιώδη για την αμερικανική οικονομία, όπως οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι εύρωστοι ισολογισμοί των καταναλωτών και ένα τραπεζικό σύστημα που είναι πιο ισχυρό από κάθε άλλη φορά. 

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum