| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 02/06/2023

 

 

Εγγαμοι είναι σε ποσοστό 60% οι αιτούντες για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» ενώ το 10% των αιτήσεων αφορά τρίτεκνους και πολύτεκνους για τους οποίους το δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας είναι άτοκο.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας που έχει υποδεχθεί το 25% των σχεδόν 35.000 αιτήσεων του προγράμματος, η πλειοψηφία των αιτούντων και ειδικότερα το 48% είναι 35-39 ετών (το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους 25-39 ετών), το 28,5% αφορά τους 30-35 ετών, ενώ οι αιτούντες 25-29 ετών αντιπροσωπεύουν 22,5%.

Όπως γράφει η Ημερησία, το στοιχείο αυτό, σε έναν βαθμό, ενισχύει την κριτική αναφορικά με το ηλικιακό όριο του προγράμματος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένο, με δεδομένο ότι το ποσοστό των Ελλήνων καθυστερεί να κάνει οικογένεια αυξάνεται (η οικονομική κρίση ήταν ένα πολύ σημαντικός παράγοντας αναβολής των όποιων σχεδίων).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, το επιχείρημα ότι η απόκτηση στέγης με πολύ ευνοϊκούς όρους αποτελεί πολύ σοβαρό κίνητρο για τα νέα ζευγάρια, είναι εξίσου ισχυρό. Σε κάθε περίπτωση, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των άνω των 40 ετών δεν έχει λυμένο το στεγαστικό σε μια περίοδο, μάλιστα, που τα ενοίκια κινούνται ανοδικά.

Κατανομή βάσει επαγγέλματος

Σε ότι αφορά την κατανομή των αιτήσεων βάσει επαγγέλματος από τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας προκύπτει, όπως αναφέρει η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής, Χριστίνα Θεοφιλίδου, ότι το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση.

Σε ό,τι αφορά τους μισθωτούς δύο είναι οι κυρίαρχες ομάδες με βάση το επάγγελμα: Σώματα Ασφαλείας (16%) και εκπαιδευτικοί (10%), ενώ οι υπόλοιποι κατανέμονται σε 80 και πλέον επαγγέλματα.

Η πορεία των αιτήσεων και το πρόβλημα εύρεσης ακινήτου.

Περισσότερο χρόνο χρειάζονται οι δικαιούχοι του προγράμματος «Σπίτι μου» ώστε να βρουν ακίνητο και να προχωρήσουν σε αγορά, υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη και φυσικά οι ίδιοι οι δικαιούχοι, που μπορεί να έχουν πάρει προέγκριση από τις τράπεζες, ωστόσο, αν δεν βρουν εντός 60 ημερών (από την έγκριση) ακίνητο χάνουν την ευκαιρία να πάρουν το χαμηλότοκο δάνειο μέσω του προγράμματος.

Μόνο 1 στους 10 έχει βρει συγκεκριμένο ακίνητο, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε αγορά. Στελέχη της κτηματαγοράς και υποψήφιοι αγοραστές βλέπουν τις τιμές να... ενισχύονται λόγω της αυξημένης ζήτησης. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική καθώς το 45% αφορά το λεκανοπέδιο και ακολουθεί με 16% η Κ. Μακεδονία.

Προς το παρόν έχουν προεγκριθεί και δεσμεύσει χρήματα -δηλαδή έχουν λάβει οικονομική προέγκριση και βρει συγκεκριμένο ακίνητο (ΑΤΑΚ)- 2.500 πελάτες δικαιούχοι και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 265 εκατ. (συνολικός  προϋπολογισμός Προγράμματος 500 εκατ.)

Οπως αναφέρει η Χριστίνα Θεοφιλίδη γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής τράπεζας, το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και το 65% παίρνει προέγκριση. Το μέσο ποσό αίτησης είναι υψηλό, στα 125.000 ευρώ και αυτό που τελικά εγκρίνεται είναι στα ίδια επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι το μέγιστο ποσό δανείου, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, είναι 150.000 ευρώ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum