| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 01/02/2023

 

 

Η οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια στην Ευρώπη έπληξε και το νεοφυές οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο υποδέχτηκε το 2022 με σαφώς μειωμένες χρηματοδοτήσεις σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Τα συνολικά κεφάλαια, που προωθήθηκαν προς νεοφυείς εταιρείες της Ευρώπης, το περασμένο έτος υποχώρησαν κατά 25%.

 

 

Συνολικά, το περασμένο έτος, οι ευρωπαϊκές startups προσέλκυσαν κάτι παραπάνω από $90 δισ., όταν έναν χρόνο νωρίτερα το αντίστοιχο ποσό υπερέβη τα $119 δισ. Ωστόσο, οι χρηματοδοτήσεις προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας το 2022 ήταν σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών: το 2022 τα κεφάλαια προς ευρωπαϊκές startups σχεδόν διπλασιάστηκαν από τα $46 δισ. του 2020.

“Η Ευρώπη έχει αναπτυχθεί από μικρότερη βάση την τελευταία δεκαετία σε σύγκριση με αυτές τις κορυφαίες περιοχές για startups, με αποτέλεσμα να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο στις χρηματοδοτήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς εκτοξεύθηκε το 2021 και δεν υποχώρησε τόσο απότομα το 2022”, αναφέρει σχετική ανάλυση της εταιρείας Crunchbase.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, το 2022 ξεκίνησε πολύ θετικά για τις ευρωπαϊκές startups, με το πλεονέκτημα, ωστόσο, να εξανεμίζεται στην πορεία του έτους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης, οι χρηματοδοτήσεις κατακρημνίστηκαν κατά 46% σε ετήσια βάση.

Πάντως, η ευρωπαϊκή startup σκηνή δείχνει να αντιμετωπίζει την ύφεση καλύτερα από άλλες περιοχές του πλανήτη. Η χρηματοδότηση Venture Capitals προς το ευρωπαϊκό οικοσύστημα δεν μειώθηκε το 2022 τόσο απότομα όσο, για παράδειγμα, στη Βόρεια Αμερική ή την Ασία: 36% και 39%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Χρηματοδοτήσεις αρχικών σταδίων

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές startups αρχικών σταδίων ήταν εκείνες οι οποίες, κατά κύριο λόγο, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα, με τις χρηματοδοτήσεις προς νεοφυείς εταιρείες πρώιμου σταδίου να μειώνονται με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Μόνο το 4ο τρίμηνο του 2022 οι επενδύσεις VCs προς ευρωπαϊκές startups αρχικών σταδίων μειώθηκαν στο μισό: $10 δισ. το 4ο τρίμηνο του 2021 σε $5 δισ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Η δραματική πτώση στις χρηματοδοτήσεις αρχικού σταδίου εκλαμβάνεται ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι επενδυτές υιοθετούν μια στάση αναμονής προς τις επενδύσεις που θεωρούνται υψηλού ρίσκου, δεδομένων των συνθηκών.

Η επιβράδυνση στις χρηματοδοτήσεις “σταδίου σποράς” επίσης μειώθηκαν, αλλά σε μικρότερο βαθμό: κατά 37% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο, φτάνοντας συνολικά τα $1,8 δισ.

Τέλος, οι χρηματοδοτήσεις προς ευρωπαϊκές startups “τελικού σταδίου” μειώθηκε κατά 45% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο, φθάνοντας τα $9,4 δισ. σε σύγκριση με $17 δισ. την ίδια περίοδο του 2021.

Αν και οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσουν το βάθος που θα έχει η οικονομική κρίση και μια ενδεχόμενη νέα γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή, μάλλον είναι αισιόδοξοι ότι η μείωση των χρηματοδοτήσεων δεν θα επιδεινωθεί το 2023.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum