| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 14/12/2022

 

 

Mε ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα «τρέξει» ο μηχανισμός στήριξης των ενήμερων, ευάλωτων δανειολήπτων με στεγαστικό δάνειο σε κυμαινόμενο επιτόκιο. Η περίμετρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 30.000 ωφελούμενους και το ύψος των δανείων εκτιμάται στα περίπου 2 δισ ευρώ.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση που θα έχουν σε λίγες ώρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους διευθύνοντες συμβούλους των τραπεζών θα οριστικοποιηθούν όλες οι παράμετροι του προγράμματος, το οποίο θα χρηματοδοτήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούν.

 

Ποιοι δανειολήπτες θα μπουν στο πρόγραμμα

 

Στόχος είναι η επιβράβευση / στήριξη δανειοληπτών που βρίσκονται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια αλλά παραμένουν συνεπείς - ενήμεροι ως προς τις οικονομικές τους δεσμεύσεις για δάνεια με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και γενικότερα μιας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

 

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καλύψουν ισόποσα το κόστος υλοποίησης της δράσης, ανεξαρτήτως του αριθμού των πελατών τους που ενδέχεται να επωφεληθούν και θα δεν θα έχουν λόγο για το ποιες αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Ετσι, αναμένεται ότι οι δανειολήπτες από όλες τις τράπεζες – συστημικές και μη συστημικές μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να κριθούν επιλέξιμοι για χρηματοδότηση.

 

Οι όροι της επιδότησης

 

Όπως είναι ήδη γνωστό, το πρόγραμμα προβλέπει την επιδότηση ποσού ίσου με το 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

 

Ο υπολογισμός της επιβάρυνσης θα γίνει με ημερομηνία αναφορά την 1η Ιουλίου 2022 και οι δικαιούχοι θα επιδοτούνται με το 50% της διαφοράς κάθε τρέχουσας δόσης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν δάνεια που έχουν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών στις 31/12/2022 αλλά μέχρι την υποβολή αίτησης, τυχόν καθυστερήσεις θα πρέπει να καλυφθούν από τον δανειολήπτη ώστε να είναι ενήμερος (καθυστέρηση μέχρι 30 ημέρες) και να παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ανταμοιβής – επιδότησης.

 

Πότε θα διακόπτεται η επιδότηση

 

Ωστόσο, αν σε οποιοδήποτε σημείο της 12μηνης επιδότησης ο δανειολήπτης καταγράψει καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δόσεων που ξεπερνά τις 30 ημέρες, η επιδότηση θα διακοπεί. Όμως σε αυτή τη περίπτωση το ποσό που θα έχει ήδη καταβληθεί δεν θα ανακτηθεί ούτε θα αναζητηθεί.

 

Η επιδότηση θα είναι διάρκειας 12 μηνών από την έναρξη λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας – στόχος είναι εντός του Ιανουαρίου 2023 -  και την ημερομηνία υπαγωγής του δανειολήπτη στο πρόγραμμα. 

 

Περιθώριο 3 μήνες για την αίτηση

 

Οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα έχουν περιθώριο 3 μηνών από την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού ώστε να υποβάλλουν το αίτημα τους.

 

Οι προμήθειες και τα τέλη

 

Στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης εντάσσεται και το θέμα της μείωσης των προμηθειών - χρεώσεων για μια σειρά συναλλαγές και οι CEO των τεσσάρων τραπεζών αναμένεται να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι χρεώσεις που αφορούν συναλλαγές της καθημερινότητας.

 

Για παράδειγμα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την πραγματοποίηση «μικρών» μεταφορών μεταξύ ιδιωτικών έχουν αναπτύξει το IRIS Payments, που σε πολλές περιπτώσεις παρέχεται χωρίς επιβάρυνση. H Alpha Bank από την πρώτη μέρα λειτουργία του προγράμματος δεν επιβάλλει χρέωση για απλή μεταφορά χρημάτων σε ιδιώτες, η Εurobank ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι όλες οι μεταφορές μέχρι 500 ευρώ θα εκτελούνται χωρίς χρέωση ενώ η Πειραιώς χρεώνει 0,50 ευρώ για ποσά από 51-500 ευρώ όπως άλλωστε και η Εθνική και ενδεχομένως να «μηδενίσουν» και αυτή τη συγκεκριμένη χρέωση.

 

Σε ότι αφορά στα τέλη για εμβάσματα η Alpha Bank, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να διαμορφώσει σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικά επίπεδα για τους ιδιώτες και επιχειρήσεις τη μέγιστη προμήθεια για τα εξερχόμενα εντός ευρωπαϊκού χώρου, αλλά να προχωρήσει και σε μειώσεις στο τιμολόγιο των προμηθειών για εμβάσματα εκτός Ευρώπης.

 

Χρεώσεις 

 

Για τις χρεώσεις που επιβάλλονται για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, υπάρχουν ήδη διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών και κάθε τράπεζα θα ακολουθήσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Σήμερα το κόστος εξόφλησης είναι 0,30 ευρώ για την Αlpha και μεταξύ 0,50 - 0,60 ευρώ στις άλλες συστημικές τράπεζες.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό στα οργανικά τους έσοδα σε σχέση με τις τράπεζες της ευρωζώνης τόσο ως ποσοστό επί των συνολικών τους εσόδων, όπου βρίσκονται στην προτελευταία θέση, πάνω από την Ολλανδία, όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ  (στην 9η θέση). Συνεπώς οι τράπεζες της ευρωζώνης, που έδιναν αρνητικά επιτόκια στους καταθέτες, αυξάνοντας τα έσοδα τους, χρεώνουν ακριβότερα και τις υπηρεσίες τους.

 

Επιτόκια καταθέσεων

 

Τέλος σε ότι αφορά στις καταθέσεις, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν αυξήσεις ώστε τα επιτόκια να προσεγγίσουν ή και να ξεπεράσουν κατά πολύ το 1% για προθεσμιακές καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τις αμέσως επόμενες μέρες η Alpha Bank θα προσφέρει δύο νέα προϊόντα – 12 και 24 μηνών – με αυξανόμενα επιτόκια για κάθε τρίμηνο δέσμευσης, φτάνοντας στα επίπεδα του 1,80% που μεσοσταθμικά οδηγεί σε απόδοση πάνω από τη μια μονάδα για διετή δέσμευση.

 

Σήμερα το επιτόκιο διαμορφώνεται 0,70% - 0,80% ακόμη και για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum