| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 30/12/2022

 

 

Το 2022 σε κάτι περισσότερο από μία ημέρα θα αποτελεί παρελθόν και θα φύγει με όχι και τις καλύτερες αναμνήσεις για τις μετοχές. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι μετοχές «μάτωσαν« καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ χάθηκαν από τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο 18 τρισ. δολάρια. Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All-Country καταγράφει απώλειες πλέον του 20% από τη αρχή του έτους, οριακά υψηλότερα του -20% βρίσκεται ο S&P 500, με την επίδοσή του αυτή να είναι η χειρότερη από το 2008 και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

 

 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνέθεσαν έναν καμβά δυσάρεστων εξελίξεων, με αποτέλεσμα οι ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια να αναδεικνύονται πρωταγωνίστριες.

Το 2023 για να μην είναι επανάληψη του 2022 υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για τους οποίους οι αναλυτές επισείουν την προσοχή. Να σημειωθεί ότι ο S&P 500 ο δείκτης βαρόμετρο για το αμερικανικό επιχειρείν και όχι μόνο, έχει να καταγράψει απώλειες για δύο συνεχόμενες χρονιές μόλις τέσσερις φορές από το 1928 έως σήμερα.

Από τη μεριά τους οι επενδυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών την καινούργια χρονιά, καθώς σε δημοσκόπηση του Bloomberg με κορυφαίους επενδυτές ανά τον κόσμο το 71% των συμμετεχόντων απάντησε ότι αναμένει οι μετοχές να επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2023.

Κεντρικές τράπεζες

Η νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο αναφορικά με τη διαμόρφωση του επενδυτικού κλίματος. Οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι η κορύφωση των επιτοκιακών αυξήσεων ενδεχομένως να έρθει τον ερχόμενο Μάρτιο, με τις χρηματαγορές να αναμένουν πλέον την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κλείσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων στα τέλη του επόμενου έτους.

Σε ένα σημείο που στέκονται οι αναλυτές είναι το ενδεχόμενο να επέλθει μια οικονομική ύφεση και ο πληθωρισμός να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα. Όπως επισημαίνει ο Κρίστιαν Νόλτινγκ, επικεφαλής επενδύσεων για όλο τον κόσμο στη Deutsche Bank Private Bank, «οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνουν να αναμένουν ασθενή οικονομική ανάπτυξη το 2023. Η ύφεση μπορεί να είναι βραχύβια ωστόσο δεν θα είναι ανώδυνη».

Πάντως σύμφωνα με το οικονομικό μοντέλο του Bloomberg, η ύφεση είναι σίγουρη σε ποσοστό 100% τον ερχόμενο Αύγουστο.

 

Ο παράγοντας Big Tech

Οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών (Big Tech) δέχθηκαν το 2022 ισχυρότατους κλυδωνισμούς. Εταιρείες όπως η μητρική του Facebook, Meta Platforms και η Tesla είδαν τη φετινή χρονιά η κεφαλαιοποίησή τους να χάνει περί των δύο τρίτων της αξίας, ενώ Amazon και Netflix έχουν χάσει σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής τους αξίας. Κάπως έτσι οι απώλειες του τεχνολογικού Nasdaq έχουν εκτιναχθεί στο 35% για το 2022.

Οι μετοχές ανάπτυξης όπως είναι αυτές του τεχνολογικού κλάδου δεν ευνοούνται σε ένα περιβάλλον με τα επιτόκια υψηλά, σε αντίθεση με τις μετοχές αξίας. Αυτό φαίνεται ότι συνυπολογίζουν και οι επενδυτές στον σχεδιασμό τους, καθώς μόνο το 50% εξ αυτών στη δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσαν ότι θα τοποθετηθούν στον τεχνολογικό κλάδο.

«Μερικές μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών θα επιστρέψουν, από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις κάνουν εξαιρετική δουλειά στο να πείσουν τους καταναλωτές ότι τις έχουν ανάγκη, όπως η Amazon, όμως άλλες πιθανότατα δεν θα φτάσουν ποτέ σε αυτό το αποκορύφωμα», υποστηρίζει η Κιμ Φόρεστ, επικεφαλής επενδύσεων στην Bokeh Capital Partners.

 

Τα εταιρικά κέρδη

Τα εταιρικά κέρδη μπορεί να αποδείχθηκαν ανθεκτικά το 2022, ωστόσο η εικόνα αυτή δεν θα επαναληφθεί και το 2023. Οι καταναλωτικές δαπάνες και η ζήτηση θα εξασθενήσουν το επόμενο έτος κι έτσι τα περιθώρια κέρδους για τις εταιρείες θα συρρικνωθούν.

«Το τελευταίο κεφάλαιο σε αυτήν την bear market αφορά τις εκτιμήσεις για τα κέρδη, οι οποίες είναι πολύ υψηλές», σύμφωνα με τον Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley, μια «αρκούδα» της Wall Street. Ο ίδιος αναμένει κέρδη ανά μετοχή στα 180 δολάρια το 2023 για τον S&P 500, χαμηλότερα των 231 δολαρίων ανά μετοχή τωνεκτιμήσεων των αναλυτών.

 

Το σημείο καμπής που λέγεται Κίνα

Η απόφαση της Κίνας στις αρχές Δεκεμβρίου να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων θα αποδειχθεί ιδιαίτερα κρίσιμη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η βουτιά 24% του δείκτη MSCI China φέτος είχε μεγάλη συνεισφορά στις απώλειες των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το άνοιγμα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα έχει κάποια θετική επίδραση στις αγορές.

 

Τα βραχυπρόθεσμα stock options

Μια καινούργια τάση που τείνει να καταστεί μόνιμη είναι η τοποθέτηση σε βραχυπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης. Μια τάση που επικρατούσε μεταξύ των μικροεπενδυτών, όμως εξελίσσεται σε επενδυτική στρατηγική από αρκετούς επαγγελματίες επενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρείες που βασίζονται σε αλγόριθμους.

Οι τοποθετήσεις αυτές καθιστούν πιο ευάλωτες τις αγορές και μπορούν να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο μετά τη δημοσιοποίηση των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Οδεύοντας προς το κλείσιμο του 2022 και τον S&P 500 να αδυνατεί να βγάλει αντίδραση, η βραχυπρόθεσμη μόχλευση προσανατολίζεται προς την πτωτική πορεία των αγορών, κάτι που επί του παρόντος δεν λειτουργεί θετικά για τις μετοχές.

 

Πηγή: Bloomberg, Ο.Τ.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum