| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Παρασκευή, 30/12/2022

 

 

Ύφεση της τάξης του -4% έως -6% θα προβλέπει το δυσμενές σενάριο των stress tets για την Ελλάδα όπως αυτό έχει σε πρώτη φάση επικοινωνηθεί προς τις συστημικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

 

Όπως γράφει η Ειρήνη Σακελλάρη στην Ναυτεμπορική:

Το ίδιο σενάριο θα προβλέπει έναν πληθωρισμό ο οποίος θα κινηθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο του 5% , την ανεργία να ξεπερνά το 15% και τις τιμές των ακινήτων να υποχωρούν σε ένα εύρος μεταξύ -5% έως -10%.

Το πρόγραμμα των stress tests

Ηδη το πρόγραμμα των stress tests έχει δοθεί στις τράπεζες και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται στις 28 Ιουλίου.

Τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν θα είναι αυτά του τέλους του έτους ,μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας χρονιάς για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες λόγω ανόδου των επιτοκίων.

Το πρόγραμμα ως προς την άσκηση έχει ως εξής.

Στα μέσα του Γενάρη θα οριστικοποιηθούν τα σενάρια της άσκησης για όλες τις τράπεζες που μετέχουν σε αυτήν.

To  Μάρτιο οι τράπεζες θα υποβάλουν στην ΕΚΤ τα υποδείγματα της άσκησης συμπληρωμένα,  όπως αυτά τους έχουν δοθεί από την εποπτεύουσα αρχή.

Εν συνεχεία θα ξεκινήσει ο γύρος των συζητήσεων μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών.

Προβλέπονται τρεις τέτοιοι γύροι συζητήσεων επί των στοιχείων. Ο πρώτος το Μάρτιο ο δεύτερος το Μάιο και ο τελευταίος τον Ιούνιο. Εν συνεχεία η άσκηση θα τρέξει και θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα.

Τα πλεονεκτήματα των ελληνικών τραπεζών

Οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας που συμμετέχουν στην άσκηση του 2023 έχουν επιλεγεί να είναι από αυτές που θα δημοσιοποιήσουν αναλυτικά τα αποτελέσματα που πέτυχαν. Κάθε χρόνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες που επιλέγονται γι’ αυτόν τον σκοπό είναι διαφορετικές.

Ας σημειωθεί πως το δυσμενές σενάριο όπως αυτό επικοινωνήθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα ήταν μέσα στα όρια που οι ελληνικές τράπεζες ανέμεναν.

Επισημαίνεται πως τα προτερήματα στην παρούσα φάση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η υψηλή κερδοφορία τους (θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2023) όπως επίσης και το γεγονός πως οι χρηματοδοτήσεις τους είναι εξαιρετικά προσεγμένες και καθόλου επίφοβες.

Συγχρόνως η ίδια η οικονομία της χώρας τρέχει πάνω στο “χρυσό άρμα” του τουρισμού, δραστηριότητα η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ κάθε προσδοκία.

Βεβαίως οι εκτιμήσεις είναι πως από το Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται μια επίδραση  του πληθωρισμού στη βαριά βιομηχανία της χώρας καθώς η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων επηρεάζουν τα εισοδήματα εκείνων που πραγματοποιούν τουρισμό.

Οι τράπεζες είναι εξαιρετικά αισιόδοξες για το αποτέλεσμα της άσκησης παρά το γεγονός πως μέσα στη χρονιά θα εκταμιεύσουν κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τόκους καταθέσεων μιας και οι εκτιμήσεις είναι πως τα επιτόκια θα κινηθούν τελικώς κοντά στο 3% αναμένεται αναμένεται άλλη μια άνοδος της τάξεως της  μισής ποσοστιαίας μονάδας το Φεβρουάριο και άλλη τόση το Μάρτιο από την ΕΚΤ.

Για τις ελληνικές τράπεζες θεωρείται περίπου βέβαιο πως δεν θα υπάρξει ουσιαστική ανάγκη εύρεσης κεφαλαίων εκτός από εκείνα που θα απαιτηθούν για τους αναπτυξιακούς τους σκοπούς.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum