Όπως γράφει ο
Μάκης Αποστόλου
στην Ημερησία:
Στάθηκε στο γεγονός ότι πάνω
από το 35% των νοικοκυριών στην
Ευρώπη πιέζεται πολύ
οικονομικά, δυσκολεύονται
να βγάλουν τον μήνα.
Βέβαια, οι περιορισμοί
στους οικογενειακούς
προϋπολογισμούς βοηθούν
τα PL να κερδίσουν
μερίδια.
Τα 4 «καυτά θέματα» της
τελευταίας διετίας
Πιο αναλυτικά, στην
παρουσίασή του ανέφερε
ότι την τελευταία
διετία, τέσσερα ήταν τα
βασικά θέματα που
βρέθηκαν στο επίκεντρο
του ενδιαφέροντος:
Η πανδημία Covid 19,
μολονότι από πέρυσι οι
επιπτώσεις έχουν
περιοριστεί στο ελάχιστο
Ο πόλεμος
Ρωσίας-Ουκρανίας, που
επέφερε αύξηση του
ενεργειακού κόστους αλλά
και μεταναστών
Οι αναταράξεις στην
εφοδιαστική αλυσίδα, που
συνοδεύθηκαν μεταξύ
άλλων από αύξηση σε
πρώτες ύλες, έλλειψη σε
chips, κλείσιμο λιμανιών
στην Κίνα κ.ά.
Η έκρηξη του πληθωρισμού
Μόλις το 24%
εμφανίζονται…άνετοι
Όλο αυτό το σκηνικό έχει
δημιουργήσει πιέσεις σε
μεγάλη μερίδα των
καταναλωτών, οι οποίοι
δυσκολεύονται να
αγοράσουν τα... προς το
ζειν. Ειδικότερα, σε
σχετική έρευνα της GFK
προκύπτει ότι:
37% πιέζονται πολύ
39% απλά τα καταφέρνουν
24% παραμένουν... άνετοι
Τα υψηλότερα μερίδια
χωρών των οποίων οι
περισσότεροι καταναλωτές
υποφέρουν, εντοπίζονται
σε Ουγγαρία, Σερβία και
Ισπανία, με ποσοστά που
ξεπερνούν το 50% επί του
συνόλου.
Τα μεγαλύτερα… gaps
Τα μεγαλύτερα gaps
μεταξύ των...άκρων
εντοπίζονται σε
κατηγορίες κατανάλωσης
εκτός σπιτιού όπως π.χ.
σε:
εστιατόρια
γυμναστήρια
κομμωτήρια
Αλλαγές αγοραστικής
συμπεριφοράς ανά χώρα
Συνολικά πάντως, το 60%
των καταναλωτών άλλαξε
συμπεριφορά λόγω των
αυξημένων τιμών στα
προϊόντα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν
οι αλλαγές ανά χώρα.
Χαρακτηριστικά
αναφέρθηκε στην
παρουσίαση ότι:
Βουλγαρία: 50% τρώνε
περισσότερο σε
εστιατόρια και 20%
διασκεδάζουν λιγότερο
στο σπίτι
Κροατία: 40% ψωνίζουν σε
διαφορετικά μαγαζιά και
30% αγοράζουν φαγητά και
ποτά on the go
Αυστρία: 40% αγοράζουν
περισσότερα PL
Ιταλία: 30% επέλεξαν
πρόγραμμα εξοικονόμησης
ενέργειας
Ολλανδία: 30% κάνουν
λιγότερα ντους και
μπάνια
Ουγγαρία: 20% αποφεύγουν
έτοιμα φαγητά
Σουηδία: 20% αγοράζουν
χύμα προϊόντα για
καλύτερες τιμές και 10%
αgοράζουν περισσότερα
κατεψυγμένα φαγητά αντί
για φρέσκα
Ρουμανία: 20% αγοράζουν
μικρότερες
μερίδες/προϊόντα
Check στις τιμές και
αναζήτηση προωθητικών
ενεργειών
Αναφορικά με το τι
προτίθενται να κάνουν οι
καταναλωτές το επόμενο
εξάμηνο, σχετική έρευνα
δείχνει μεταξύ άλλων
ότι:
θα τσεκάρουν τις τιμές
θα συνεχίσουν να
αναζητούν τα promotions
θα περιορίσουν το food
waste
Ο κ. Muijres πρόσθεσε
στη συνέχεια ότι οι
καταναλωτές:
είναι εξαγριωμένοι με
brands και retailers που
ελέγχουν τις τιμές
είναι χαρούμενοι που
βρίσκουν τρόπους να
εξοικονομούν
νιώθουν αβοήθητοι αφού
δεν αντέχουν το
lifestyle
PL: Οι διαφορές μεταξύ
Δυτικής & Ανατολικής
Ευρώπης
Αναφορικά με το PL στην
Ευρώπη, σημείωσε ότι η
ανάπτυξή του οφείλεται
κατά βάση στις μέσες
ανατιμήσεις που έγιναν,
της τάξης του 10,5%,
οδηγώντας το μερίδιό του
στο 26,4%.
Στάθηκε, επίσης, στις
διαφορές που υπάρχουν
στη συγκεκριμένη αφορά
μεταξύ Δυτικής &
Ανατολικής Ευρώπης. Η
ανάπτυξη στην Δυτική
Ευρώπη ήρθε κυρίως από
super markets (1,8%) και
hyper markets (1,7%),
ενώ στην Ανατολική μέσω
των discounters (2,6%).
Τόνισε, ακόμη, ότι το PL
είναι πιο ώριμο στη Δύση
- όπου χώρες όπως η
Δανία, η Ολλανδία, η
Αυστρία και το Βέλγιο
δίνουν μεγαλύτερη έμφαση
στην τιμή - ενώ στην
Ανατολική Ευρώπη
εμπιστεύονται
περισσότερο τα brands.
Για τη φετινή χρονιά
αναμένεται περαιτέρω
αύξηση κατά 2%-3% σε
σχέση με το 2022, με
ισχυρότερη ανάπτυξη στην
Ανατολική Ευρώπη.
Τι ενδιαφέρει τους
καταναλωτές
Ο υψηλός πληθωρισμός
εξακολουθεί να αποτελεί
τον βασικό πονοκέφαλο
για τους καταναλωτές, οι
οποίοι όμως επίσης
ενδιαφέρονται για:
φυσικά συστατικά
τοπικά προϊόντα
μείωση απορριμμάτων
φιλικές προς το
περιβάλλον συσκευασίες
υψηλή ποιότητα και
ασφάλεια
χώρα προέλευσης
λύσεις εξοικονόμησης
χρόνου
Προκλήσεις
Σύμφωνα με τον Servé
Muijres, μερικές από τις
βασικότερες προκλήσεις
είναι:
η διαθεσιμότητα των
προϊόντων
πόσο ικανοποιούν τις
ανάγκες των καταναλωτών
η καινοτομία, επένδυση
σε R&D και περιβάλλον
η τιμή εναντίον της
ποιότητας
η βιωσιμότητα
Συστάσεις σε προμηθευτές
και retailers
Κατέληξε, δε, στην
παρουσίασή του δίνοντας
συμβουλές σε προμηθευτές
και retailers
προκειμένου να
βελτιώσουν την ανάπτυξη
του PL τους. Ειδικότερα,
οι προμηθευτές πρέπει:
να αποδείξουν το value
for money
να τοποθετηθούν με τον
σωστό τρόπο
ικανοποιώντας τις
ανάγκες του καταναλωτή
να διαφοροποιηθούν από
το PL του ανταγωνισμού
να κάνουν το προϊόν πιο
απλό όχι premium, να
κάνουν τους καταναλωτές
χαρούμενους
να εστιάσουν στις
ανάγκες, όχι μόνο στην
οικονομική στενότητα που
βιώνουν
Από την άλλη πλευρά, οι
retailers πρέπει:
να κάνουν σαφές ποιες
είναι οι φθηνότερες
εναλλακτικές
να προσφέρουν δυναμικές
τιμές στο PL
να σιγουρευτούν ότι
έχουν τη σωστή
αρχιτεκτονική (για
Premium, Mid tier &
Price entry)
να ισορροπήσουν σωστά
μεταξύ branded και PL
να συνδεθούν θετικά με
τους καταναλωτές
να σκεφτούν ποιες
κατηγορίες ενδιαφέρουν
περισσότερο τους
καταναλωτές να καλύψουν
τος ανάγκες τους
(sustainability, waste,
healthy, natural,
nutrition). |