| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 11/01/2023

 

 

Στα χρονικά των κρυπτονομισμάτων, το 2022 θα εγγραφεί ως η χρονιά που ο κλάδος παρ’ ολίγον να… πεθάνει.

Όμως, ο Δεκέμβριος έφερε τη γέννηση ενός ζεύγους χρηματιστηριακών κεφαλαίων στο Χονγκ Κονγκ, τα οποία αναγέννησαν ελπίδες τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους επαγγελματίες επενδυτές.

 

 

Τα πρώτα ETF μελλοντικής εκπλήρωσης της Ασίας για το Bitcoin και τον Ether εντάσσονται σε μια λίστα πρωτοβουλιών που θα συμβάλουν, σε κάποιο βαθμό, στον κατευνασμό της τρέχουσας κρίσης νομιμότητας που διατρέχει τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι η σύγχυση γύρω από την ασφαλή φύλαξη. 

Υπενθυμίζεται πως το ανταλλακτήριο FTX του Sam Bankman-Fried, η πλέον θεαματική και πομπώδης κατάρρευση από την περσινό ντόμινο καταστροφών, έφερε τους άτυχους πελάτες του ενώπιον του πτωχευτικού δικαστηρίου στο Ντέλαγουερ, το οποίο θα καθορίσει εάν δικαιούνται τα κεφάλαιά τους. 

Αλλά το FTX δεν είναι το μόνο stress test σε ό,τι αφορά τη φύλαξη και ασφάλεια των κρυπτονομισμάτων. Τον περασμένο μήνα, ένας δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε την αφερέγγυα Celsius Network LLC να αποδώσει περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια στους πελάτες της.

Ωστόσο, η μοίρα δισεκατομμυρίων δολαρίων κεφαλαίων χρηστών που έχουν «κολλήσει» σε έντοκους λογαριασμούς εξακολουθεί να αμφισβητείται: Τα χρήματα ανήκουν στην περιουσία του οφειλέτη ή στους πελάτες;

Αυτή η αβεβαιότητα που προκαλεί άγχος θα μειωθεί με περισσότερες επενδύσεις κρυπτογράφησης να μετακινούνται στα κανονικά χρηματιστήρια ως κανονικοί τίτλοι που δεν διαφέρουν από τις μετοχές και τα ομόλογα. Επίσης, αυτό θα φέρει τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών κάτω από την ομπρέλα τυπικών διασφαλίσεων, αποκλείοντας την ανάγκη για δαπανηρούς νομικούς ελιγμούς για την ανάκτηση των χρημάτων κάποιου. Για παράδειγμα, το νέο CSOP Bitcoin Futures ETF θα αναθέσει τη φύλαξη των κεφαλαίων των πελατών στην αδειοδοτημένη εταιρεία HSBC Holdings Plc στο Χονγκ Κονγκ, η οποία, όπως σημειώνει το Bloomberg Intelligence, υποβάλλεται σε τακτικές τραπεζικές εξετάσεις και ελέγχους.

Αυτό περίμεναν οι διαχειριστές κεφαλαίων. Οι «ενήλικες» που εισέρχονται στο κρυπτογραφικό παρκοκρέβατο θα φέρουν μαζί τους κανόνες για ενήλικες. Κανείς δεν ξέρει εάν κάποιο από τα σημερινά ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα είναι κάτι περισσότερο από οχήματα για κερδοσκοπία. Ωστόσο, τα tokens του μέλλοντος μπορεί να αντιπροσωπεύουν σημαντική οικονομική αξία. Υπό αυτήν την προϋπόθεση και μόνο, ίσως αξίζει τον κόπο να ανοίξετε μια ασφαλή θέση.

Το ETF κρυπτογράφησης του Χονγκ Κονγκ είναι μόνο ένα από τα πολλά πρόσφατα παραδείγματα της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που προσπαθεί να παράσχει προστασία και να καλύψει ένα νομικό κενό. 

Η Bank of New York Mellon Corp., θεματοφύλακας περιουσιακών στοιχείων 43 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, άνοιξε πρόσφατα τα θησαυροφυλάκια της για να «υποδεχθεί» κρυπτονομίσματα ορισμένων θεσμικών πελατών. Η BlackRock Inc. μπήκε επίσης στη μάχη με την προσθήκη επιλογών κρυπτογράφησης στην πλατφόρμα της Aladdin, που χρησιμοποιείται από συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους μεγάλους επενδυτές για την επίβλεψη των χαρτοφυλακίων τους. 

Η Fidelity Investments προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης σε hedge funds από το 2018. Τώρα εγκαινιάζει μια υπηρεσία συναλλαγών σε Bitcoin και Ether μηδενικής προμήθειας για πελάτες λιανικής.

Ο Olivier Fines, ο επικεφαλής του τμήματος υπεράσπισης για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική στο CFA Institute, με έδρα το Λονδίνο, προειδοποιεί να μη βασιζόμαστε πάρα πολύ σε ιδιωτικές προσπάθειες. «Η de facto ασφάλιση που προσφέρεται από μια BNY Mellon, μια Fidelity ή μια HSBC είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν του μεγέθους τους, επομένως δεν είναι κάτι που μπορούν εύκολα να αναπαραγάγουν τα μικρότερα ιδρύματα. Για να υπάρξει μια ανταγωνιστική αγορά στις υπηρεσίες φύλαξης, οι νέοι νόμοι πρέπει να καλύψουν τις υπάρχουσες νομικές τρύπες», είπε ο Fines.

Ένα τέτοιο κενό είναι στον Κανόνα προστασίας πελατών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτό, οι χρηματιστές-διαπραγματευτές υποχρεούνται να διαχωρίζουν τα μετρητά και τους τίτλους των πελατών από τα δικά τους. Αυτή είναι μια σημαντική διαβεβαίωση για τους πελάτες που αποχωρίζονται τα χρήματά τους. Δεν θα ήθελαν να σταθούν στην ουρά δίπλα στους γενικούς πιστωτές για να ανακτήσουν τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός μεσάζοντα.

Συνιστά, όμως, ένα token όπως το κρυπτονομισμα FTT της FTX ή το BNB της Binance χρηματοπιστωτικό τίτλο; Στην καταγγελία της κατά του συνιδρυτή της FTX Gary Wang και της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της Alameda Research Caroline Ellison, η SEC ισχυρίζεται ότι το FTT είναι τίτλος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, «η προστασία φύλαξης για ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένη στο δικαστήριο», έγραψαν ο Fines και ο συνάδελφός του, Stephen Deane, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον σε νέα έκθεση που συνοψίζει τις τρέχουσες απόψεις του κλάδου διαχείρισης επενδύσεων σχετικά με την ένταξη της κρυπτογράφησης στο μενού.

«Επαναστατική ή όχι, η τεχνολογία από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από πανάρχαια οικονομικά παραπτώματα, που κυμαίνονται από τη χειραγώγηση της αγοράς και την πρωτοτυπία έως σχήματα Ponzi», λέει η έκθεση του Ινστιτούτου CFA. «Το κρυπτογραφικό οικοσύστημα χρειάζεται επειγόντως ένα ισχυρό, σαφώς καθορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο».

Για πάρα πολύ καιρό, επίκεντρο της εποπτείας ήταν η νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η προστασία των πελατών δεν ήταν η προτεραιότητα. Τώρα όμως το εκκρεμές αρχίζει να ταλαντεύεται, ίσως λίγο υπερβολικά προς την άλλη κατεύθυνση. Τον Μάρτιο, η SEC παρουσίασε νέες λογιστικές οδηγίες για χρηματοπιστωτικές εταιρείες που έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία των πελατών: Πρέπει να καταγράφουν ρητά μια υποχρέωση και ένα αντίστοιχο περιουσιακό στοιχείο. 

Αλλά αυτή η απαίτηση μπορεί να εκπληρωθεί εάν θεωρηθεί ότι είναι πολύ επαχθής. Ένας φουσκωμένος ισολογισμός θα ωθήσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, καθιστώντας τις απρόθυμες να προσφέρουν υπηρεσίες φύλαξης στους πελάτες.

Αυτή η ρυθμιστική διελκυστίνδα θα καταλήξει τελικά, με τους επενδυτές να αισθάνονται καλύτερα προστατευμένοι από τώρα και οι μεσάζοντες να μην πτοούνται από το πεδίο. Οι τεχνοαναρχικοί ιδρυτές των μη αξιόπιστων blockchains δεν θα είναι καθόλου  ευχαριστημένοι που οι ίδιοι μεγάλοι μεσάζοντες τους οποίους ήθελαν να διώξουν προσπαθούν να κλέψουν τη δημιουργία τους. Αλλά με λίγη τύχη, οι μελλοντικοί ιστορικοί του κλάδου θα κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι τα τρωτά σημεία της κρυπτογράφησης ξεκόλλησαν από το σύστημα το 2022. Μετά από αυτό, τα πράγματα βελτιώθηκαν σταδιακά. Τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία συνέχισαν να παραμένουν ακατάλληλα για την πλειονότητα των μικρών επενδυτών που αποστρέφονται τον κίνδυνο, αλλά τουλάχιστον έγιναν ένα πιο ασφαλές στοίχημα για όσους δεν τους πείραζε η αστάθεια.

Πηγή: Fortune

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum