|
Όπως γράφει η Μαργαρίτα
Αργυροπούλου στην
Ημερησία, σημαντικές
ελλείψεις
καταγράφονται σε εξειδικευμένο
προσωπικό, όπως Sommelier
σε ποσοστό 60% και μη
εξειδικευμένο
προσωπικό, όπως καμαριέρες
(35%). Παρόλα
αυτά μόλις 1 στα 10
ελληνικά ξενοδοχεία
έκανε αίτηση για
προσωπικό από τρίτες
χώρες το 2023.
Ειδικότερα, από την
έρευνα προκύπτει ότι
για το έτος 2023, οι
ελλείψεις προσωπικού
εκτιμώνται στις 53.229
έναντι των 265.782
θέσεων εργασίας που
προβλέπονται στο
οργανόγραμμα. Επομένως
το ποσοστό των
ελλείψεων εκτιμάται
στο 20%, παρουσιάζοντας μικρή
μείωση σε
σχέση με τις δύο
προηγούμενες χρονιές
(60.225 θέσεις εργασίας
το 2022 και 57.737
θέσεις εργασίας το
2021).
Σε σχέση με την
κατηγορία των
ξενοδοχείων το
μεγαλύτερο ποσοστό
ελλείψεων παρατηρείται
στα ξενοδοχεία 3* (24%)
και το μικρότερο τα
ξενοδοχεία 5* (14%). Σε
απόλυτους αριθμούς οι
περισσότερες ελλείψεις
καταγράφονται στα 4*
ξενοδοχεία (16.381).
Οι ειδικότητες με τις
μεγαλύτερες ελλείψεις
Από τις 37
εξεταζόμενες
ειδικότητες η
κατεξοχήν περιζήτητη
είναι αυτής της καμαριέρας καθώς
αποτελεί το 16%
των προβλεπόμενων
θέσεων βάσει
οργανογράμματος, το 17%
των θέσεων που
καλύφθηκαν και το 12%
του συνόλου των
ελλείψεων.
Το 53% του συνόλου των
θέσεων βάσει
οργανογράμματος
καλύπτουν οι
ειδικότητες της
Καμαριέρας, του
Σερβιτόρου, του
Receptionist, του
Βοηθού Σερβιτόρου, του
Barista, του Λαντζέρη
και της Τεχνικής
Υποστήριξης. Οι
ειδικότητες αυτές
αντιστοιχούν στο 52%
των θέσεων που
καλύφθηκαν και το 45%
του συνόλου των
ελλείψεων.
Ελλείψεις ωστόσο
παρατηρούνται και σε εξειδικευμένο
προσωπικό και στελέχη
σημαντικών για την
οργάνωση, τη
διαχείριση και την
εύρυθμη λειτουργία των
σύγχρονων ξενοδοχείων.
Οι θέσεις του Γενικού
Διευθυντή, Front Office
Manager, Λογιστή και
Βοηθού Λογιστή, Sales
Manager, Housekeeping
Director, Προϊσταμένης
Ορόφου, Marketing
Manager,
πληροφορικάριoυ (ΙΤ)
και του Sommelier παρουσιάζουν
υψηλά ποσοστά
έλλειψης ανά
ειδικότητα.
Χαρακτηριστικό
παράδειγμα ο
Sommelier που
εξακολουθεί να
αποτελεί την
ειδικότητα με τη
μεγαλύτερη ποσοστιαία
έλλειψη (60%) με
σημαντική διαφορά από
τις υπόλοιπες και με
μικρή τάση ανόδου σε
σχέση με την
προηγούμενη
χρονιά. Γενικά στα
εξειδικευμένα στελέχη
το ποσοστό ελλείψεων
ανά ειδικότητα είναι
υψηλό, γεγονός που
δείχνει την ανάγκη για
τη δημιουργία τέτοιων
στελεχών μέσω
προγραμμάτων
εκπαίδευσης και
κατάρτισης.
Από το σύνολο των
ξενοδοχείων, το 35%
εμφανίζει έλλειψη σε
τουλάχιστον μία θέση
καμαριέρας, το 25%
εμφανίζει έλλειψη σε
τουλάχιστον μία θέση
σερβιτόρου, το 21%
εμφανίζει έλλειψη σε
τουλάχιστον μία θέση
receptionist και
Barista/Barman-Barwoman
και Receptionist, και το
19% εμφανίζει έλλειψη
σε τουλάχιστον μία
θέση καθαριστή
εσωτερικών και
εξωτερικών χώρων και
λαντζέρη.
Σε επίπεδο τμημάτων τα
τμήματα F&B,
Οροφοκομίας και
Κουζίνας αποτελούν το
60% των προβλεπόμενων
θέσεων εργασίας με
βάση το οργανόγραμμα.
Το τμήμα
Υποστηρικτικών
υπηρεσιών παρουσιάζει
το μεγαλύτερο ποσοστό
ελλείψεων (27%),
ακολουθούμενο από τα
τμήματα F&B και
Διοικητικών υπηρεσίες,
πωλήσεων, μάρκετινγκ &
ΙΤ (21%). Το ποσοστό
ελλείψεων σε Κουζίνα
και Υποδοχή εκτιμάται
στο 19%, και για το
τμήμα Οροφοκομίας στο
18%.
Παρατηρείται μια τάση
ανόδου του ποσοστού
των ξενοδοχείων που
χρησιμοποιούν
υπηρεσίες outsourcing.
To 2021 το 68% των
ξενοδοχείων έκανε
outsourcing σε
τουλάχιστον ένα τμήμα
του ξενοδοχείου,
ποσοστό που αυξήθηκε
στο 82% το 2023.
Επίσης, φαίνεται να
υπάρχει και μια τάση
ανόδου του ποσοστού
των ξενοδοχείων που
χρησιμοποιούν
υπηρεσίες outsourcing
σε περισσότερα του
ενός τμήματα. Η πιο
συχνή υπηρεσία που
παρέχεται από
εξωτερικό συνεργάτη
για το 60% των
ξενοδοχείων είναι η τήρηση
των λογιστικών τους
βιβλίων.
To 90% των ξενοδοχείων
δεν έχει κάνει αίτηση
για πρόσληψη
εργαζομένων από
τρίτες χώρες. Ο
συνολικός αριθμός
προσλήψεων προσωπικού
από τρίτες χώρες που
οι ξενοδόχοι που έχουν
κάνει αίτηση για
πρόσληψη αντιστοιχεί
στο 19% των ελλείψεων
που παρατηρήθηκε το
2023 και αφορά κυρίως
μη εξειδικευμένο
προσωπικό. Πάνω από
το 75% των ξενοδοχείων
αυτών ενδιαφέρονται
για την ειδικότητα της
Καμαριέρας, η οποία
και αντιστοιχεί στο 30%
του συνόλου των
προσλήψεων από τρίτες
χώρες.
Οι περιοχές με τις
μεγαλύτερες ελλείψεις
Σχετικά με την περιοχή
του ξενοδοχείου οι
περισσότερες ελλείψεις
σε απόλυτους αριθμούς
σημειώνονται στο Νότιο
Αιγαίο (11.663,
18%) και ως ποσοστό
στην Κεντρική
Ελλάδα (4.983
θέσεις, 34%).
Οι νησιωτικές περιοχές
παρουσιάζουν υψηλότερα
ποσοστά όσον αφορά τα
ξενοδοχεία που έχουν
κάνει αίτηση για
πρόσληψη εργαζομένων
από τρίτες χώρες.
Στον αντίποδα
βρίσκονται οι περιοχές
Ηπείρου-Θεσσαλίας και
Πελοποννήσου οι οποίες
δεν έχουν κάνει
αίτηση για πρόσληψη
προσωπικού από τρίτες
χώρες.
Οι ελλείψεις αυτές
αφορούν τόσο σε
εξειδικευμένο όσο σε
και μη εξειδικευμένο
προσωπικό. Ειδικότερα
για το εξειδικευμένο
προσωπικό και τα
διευθυντικά στελέχη η
κάλυψη των κενών δεν
φαίνεται να μπορεί να
προέλθει από την
πρόσληψη εργαζομένων
από τρίτες χώρες. Γι’
αυτό και είναι
απαραίτητη η υλοποίηση
κατάλληλων
προγραμμάτων
εκπαίδευσης και
κατάρτισης για τη
δημιουργία τέτοιων
στελεχών προκειμένου
να καλυφθεί η ζήτηση.
Τα στοιχεία της έρευνας
Το διάστημα διεξαγωγής
της έρευνας είναι από
15 Οκτωβρίου έως 15
Νοεμβρίου 2023 και η
περίοδος αναφοράς
είναι το έτος 2023.
Στην έρευνα αυτή
συμμετείχαν σε 590
ξενοδοχεία με πλήρως
ολοκληρωμένα και
ελεγμένα ηλεκτρονικά
ερωτηματολόγια. Τα
στοιχεία αφορούν 37
ειδικότητες, για κάθε
μία από τις οποίες
αναφέρεται ο αριθμός
των εργαζομένων που
προβλέπονται στο
οργανόγραμμα, ο
αριθμός των θέσεων που
καλύφθηκε και
υπολογίζονται οι
ελλείψεις που τελικά
προέκυψαν. Ως έλλειψη
θεωρείται η διαφορά
του πραγματικού
αριθμού των
εργαζομένων στα
ξενοδοχεία από αυτόν
που προβλέπεται στο
οργανόγραμμα του κάθε
ξενοδοχείου. Ως
ποσοστό έλλειψης
ορίζεται ο λόγος του
αριθμού έλλειψης των
εργαζομένων ως προς τον
αριθμό των
προβλεπόμενων θέσεων
στο οργανόγραμμα. Στα
δεδομένα και με βάση
το ενημερωμένο μητρώο
του ΞΕΕ εφαρμόστηκαν οι
ενδεδειγμένες
σταθμίσεις και
αναλύσεις με βασικά
κριτήρια την επίτευξη
της ακρίβειας και
αμεροληψίας των
εκτιμήσεων και της
αξιοπιστίας των
αποτελεσμάτων. Τέλος,
η ανάλυση
πραγματοποιήθηκε σε
επίπεδο λειτουργίας,
κατηγορίας, μεγέθους
και γεωγραφικής
περιοχής των
ξενοδοχείων. |