| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 30/01/2024

 

 

Ανακάμπτουν οι διασυνοριακές ροές του χρήματος, από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of New York Mellon Corp., της μεγαλύτερης τράπεζας θεματοφυλακής του κόσμου, η οποία επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 50 τρισ. δολαρίων, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επενδυτές ρίχνουν περισσότερη ρευστότητα στα ομόλογα και τα χρηματιστήρια του εξωτερικού.

Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με πέρυσι, όταν η προοπτική για ακόμα υψηλότερα επιτόκια και ο κίνδυνος της ύφεσης έκανε τους επενδυτές επιφυλακτικούς, οδηγώντας τους να κρατήσουν τα χρήματά τους κοντά στις εθνικές τους αγορές. Όμως, με τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται και τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία να περιορίζονται, η διάθεση για ρίσκο αυξάνεται και οι επενδυτές είναι πιο πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους πιο μακριά, σημειώνει ο Jason Vitale, επικεφαλής του trading διεθνών αγορών στην BNY Mellon.

«Βλέπουμε τώρα τους ενεργητικούς επενδυτές να στρέφονται και πάλι στις αγορές, με τις ροές να ανακάμπτουν τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές», είπε ο  Vitale, μιλώντας στο Bloomberg. Το 60% των λογαριασμών θεματοφυλακής της BNY Mellon ανήκει σε Αμερικανούς επενδυτές, με τους υπόλοιπους να μοιράζονται μεταξύ Ευρωπαίων και Βρετανών.

Πέρυσι, τα αμερικανικά αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων εκτινάχθηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ, καθώς η Federal Reserve αύξησε επιθετικά τα επιτόκια και οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλείς τοποθετήσεις. Καθώς η μανία με την τεχνητή νοημοσύνη και τις προοπτικές της ευνόησε τις αμερικανικές μετοχές, οι διασυνοριακές ροές χρημάτων  που κατέγραψε η BNY Mellon στο 12μηνο ήταν οι χειρότερες από το 2013, όταν και  άρχισαν να συγκεντρώνονται τα σχετικά στοιχεία.

Πλέον, ενώ ο S&P 500 συνεχίζει να κινείται ανοδικά, σημειώνοντας νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο, τα αναδυόμενα χρηματιστήρια επίσης ανακάμπτουν, εν μέσω προσδοκιών για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και μέτρων στήριξης από τις κινεζικές αρχές.

Έτσι, τα χρηματιστήρια των αναδυόμενων χωρών εμφάνισαν ρεκόρ εισροών, στα 12,1 δισ. δολάρια, την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Bank of America. Τα κινεζικά funds είχαν τις μεγαλύτερες εισροές από τον Ιούλιο του 2015 και τις δεύτερες μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί ποτέ, στα 11,9 δισ. δολάρια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αγορές ομολόγων, με τις τιμές να βρίσκονται σε ράλι και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταρρίπτουν νέο ρεκόρ με τις εκδόσεις ομολόγων τους τον Ιανουάριο, εν μέσω πολύ υψηλής ζήτησης από κεντρικές τράπεζες και funds της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Στην αγορά συναλλάγματος, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά συναλλαγές 7,5 τρισ. δολαρίων, οι μεγαλύτερες διασυνοριακές ροές σημαίνουν ότι υπάρχει αύξηση στην αντιστάθμιση κινδύνου. Η ενίσχυση των ροών του χρήματος, πάντως, προϊδεάζει για αύξηση των όγκων και των διακυμάνσεων στις ισοτιμίες.

Πηγή: Bank of America, Money Review

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum