| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 04/02/2023

 

 

Ολο το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες απευθύνθηκαν στις αγορές για την άντληση ρευστότητας προκειμένου να μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους.

 

 

Η έλλειψη, ωστόσο, επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες που θα έδιναν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα χαμηλά επιτόκια ή επιτόκια άμεσα συγκρίσιμα με τις τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως γράφει ο Θανάσης Παπάδης στην Ημερησία:

Αποτέλεσμα όλων αυτών, είναι οι ελληνικές τράπεζες να αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβά το χρήμα που αγοράζουν από τις αγορές και ως εκ τούτου να δυσκολεύονται αφενός να κρατήσουν χαμηλά τα επιτόκια χορηγήσεων και αφετέρου να δώσουν αυξημένα επιτόκια καταθέσεων.

Προς το τέλος του περασμένου έτους υπήρξε μία μίνι σύγκρουση μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών για μία σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ήταν και τα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων. Οι τράπεζες υποσχέθηκαν, μερικές μάλιστα προχώρησαν και σε πράξεις, να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθέσεων που δίνουν στους πελάτες τους.

Εντούτοις, η αύξηση είναι πάρα πολύ μικρή, ενώ στο spread μεταξύ καταθέσεων και δανείων, αυξάνει υπέρ των χορηγήσεων, μία κατάσταση που επιτείνεται και από τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων παρέμβασης στις οποίες και προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΤτΕ: Μικρή αύξηση επιτοκίων καταθέσεων

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα επιτόκια καταθέσεων δείχνουν ότι το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,10%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων ταμιευτηρίου από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 0,05% από 0,03% τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, στο 0,33%. Σημειώνεται, πάντως, ότι μέσα στον Δεκέμβριο οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις (για μεγάλα ποσά, άνω των 100 – 200 χιλ. ευρώ) στην περιοχή του 1%. Βέβαια η συντριπτική πλειονότητα των καταθέσεων, είναι κάτω από αυτό το επίπεδο.

Αντίθετα στην Ευρωζώνη τα επιτόκια είναι πολλαπλάσια. Συγκεκριμένα, το μεσοσταθμικό επιτόκιο για νέες καταθέσεις με συμφωνημένη διάρκεια από επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 31 μονάδες βάσης, στο 1,83%.

Νέα άνοδος στα επιτόκια δανείων

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης, στο 5,06%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,32%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,81%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης στο 5,21%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων αυξήθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,06%.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία της ΕΚΤ για τα επιτόκια των δανείων στην Ευρωζώνη δείχνουν, ότι το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 30 μονάδες βάσης, στο 3,41%. Το μέσο επιτόκιο για νέα δάνεια προς νοικοκυριά για αγορά κατοικίας αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,94%.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum