| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 10/01/2023

 

 

Στο υπουργείο Οικονομικών στρέφονται πλέον τα βλέμματα της αγοράς για την ενεργοποίηση της επίσημης διαδικασίας πώλησης της κρατικής συμμετοχής στους τέσσερις μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της χώρας.

 

 

Μέσα στις επόμενες ώρες, κατά πληροφορίες έως και αύριο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα δημοσιοποιήσει τη μελέτη για τη στρατηγική αποεπένδυσής του από τις τράπεζες, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση.

Όπως γράφει ο Άγης Μάρκου στον Οικονομικό Ταχυδρόμο:

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι σε αυτήν θα περιγράφεται το γενικότερο πλαίσιο πώλησης των μετοχών του Ταμείου.

«Δεν θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα ή ποσοστά ρευστοποίησης ανά τράπεζα. Αυτά θα καθοριστούν από το σύμβουλο διάθεσης, η επιλογή του οποίου θα γίνει, όπως ορίζει ο νόμος, από το υπουργείο Οικονομικών» αναφέρουν σχετικά.

Όπως λένε, «το μόνο σίγουρο είναι ότι για να προχωρήσει μία πώληση θα πρέπει να προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός».

Εξάλλου, κατά τις ίδιες πηγές, η σχετική διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2022, η οποία αναμένεται το Φεβρουάριο.

Από εκεί και πέρα, η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία καλείται να αποφασίσει εάν το εγχείρημα θα εκκινήσει πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τα 2 εμπόδια

Προς αυτήν την κατεύθυνση, δύο είναι σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους τα εμπόδια για την επίσπευση των πωλήσεων.

Πρώτον, το πολιτικό κόστος που ελλοχεύει πάντοτε στις αποκρατικοποιήσεις και δεύτερον οι τρέχουσες συνθήκες στις αγορές, οι οποίες δεν ευνοούν τη χρηματοδότηση εξαγορών αυτής της κλίμακας, λόγω του υψηλού και αυξανόμενου κόστους δανεισμού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση μετοχών ελληνικών τραπεζών έχουν επιδείξει το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας, που βλέπει την Εθνική ως πύλη για την είσοδό της στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά και το ιταλικό επενδυτικό σχήμα ION Invesments, το οποίο με επιστολή του προς το ΤΧΣ στα τέλη του 2022 πρόσφερε 452 εκατ. ευρώ για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.

Πρόκειται δίχως αμφιβολία για μία σαφή ένδειξη της επιστροφής του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος στα ραντάρ της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Ωστόσο, όπως λένε τραπεζικοί κύκλοι «deal δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία». Μένει να φανεί λοιπόν εάν οι δύο ενδιαφερόμενοι επανέλθουν όταν θα προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Από την άλλη, στην Alpha Bank, όπου το ποσοστό του Δημοσίου ανέρχεται σε 9%, καταγράφηκε κινητικότητα πριν μερικές εβδομάδες. H ολλανδική Reggeborgh αύξησε τη συμμετοχή της στην τράπεζα και ελέγχει πλέον το 6,50% του μετοχικού της κεφαλαίου, αποτελώντας το μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο.

Πηγές της αγοράς θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο το fund να κινηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της επένδυσής του στο συστημικό όμιλο.

Τέλος, εύκολη υπόθεση θεωρείται η διάθεση του 1,3% της Eurobank από το ΤΧΣ, για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη ενδιαφερόμενος.

Οι προοπτικές του κλάδου

Όπως αναφέρουν αναλυτές που παρακολουθούν τον εγχώριο κλάδο, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι διαθέτουν πλέον μία ισχυρή επενδυτική ιστορία, ικανή για την προσέλκυση νέων μετόχων.

Κι αυτό διότι τα αποτελέσματα από τον τελευταίο κύκλο μετασχηματισμού τους είναι πλέον απολύτως ορατά.

Πέραν της μείωσης των δεικτών καθυστερήσεων σε μονοψήφια επίπεδα και κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουν αναδείξει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας με σημαντικά οφέλη για την οργανική τους κερδοφορία.

Ειδικότερα, μέσω των δράσεων αναδιάρθρωσης που έχουν υλοποιηθεί, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι αποχώρησαν από δευτερεύουσες και μη τραπεζικές δραστηριότητες, μετασχηματίστηκαν ψηφιακά, έδωσαν έμφαση στη δημιουργία εσόδων από προμήθειες και ξεκίνησαν τη σταδιακή αναμόρφωση των καταστημάτων τους, τα οποία μειώνονται μεν σε αριθμό, αλλά αναβαθμίζονται για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση της πελατείας και την προώθηση προϊόντων με υψηλά περιθώρια κέρδους.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πλέον, παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις στο σημερινό περιβάλλον αβεβαιότητας, ανοιχτός ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum