| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 28/02/2024

 

 

Κόντρα στον κανόνα που θέλει τις μετοχές να δίνουν πάντα θετικές αποδόσεις στους μακροχρόνιους επενδυτές που έχουν υπομονή αλλά και να υπεραποδίδουν έναντι των ομολόγων, κινείται το χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα στοιχεία από το Global Investment Returns Yearbook της UBS, μια έκδοσης που παρακολουθεί την πορεία των αγορών όλου του κόσμου από το 1900 έως σήμερα, δείχνουν ότι η κρίση χρέους έχει αφήσει μακροχρόνια τραύματα στην ελληνική αγορά.

 

 

Μελετώντας την πορεία των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου από το 1900 έως και το 2023, η UBS (την έκθεση παρουσιάζει το Money Review) διαπίστωσε ότι οι μετοχές δίνουν απόδοση 5,1% κατά μέσο όρο τον χρόνο (σε πραγματική βάση, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό). Τα τελευταία πενήντα χρόνια (από το 1974 έως το 2023), η μέση ετήσια απόδοση των μετοχών διεθνώς είναι 5,8%.

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι παρόμοια, με τις μετοχές να δίνουν μέση ετήσια απόδοση 4,2% από το 1900 και 5,6% από το 1974 έως σήμερα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αναλυτές της UBS έχουν βρει καταγεγραμμένα στοιχεία από το 1954 έως σήμερα. Αυτά δείχνουν ότι ενώ, ιστορικά, η Ελλάδα ακολουθεί τον κανόνα των υπόλοιπων αγορών, με μέση ετήσια απόδοση 5% από το 1954 έως σήμερα (μετά τον πληθωρισμό), κοιτάζοντας τις αποδόσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

Συγκεκριμένα, από το 1974 έως σήμερα, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν κατά μέσο όρο ζημιές 0,4% τον χρόνο. Είναι σαφές ότι η αρνητική απόδοση είναι αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, με τα στοιχεία της UBS να δείχνουν ότι η μέση ετήσια απόδοση των τελευταίων 20 ετών είναι αρνητική, κατά 5,2% (την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι θετική, της τάξης του 5,2%).

Η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τις ελληνικές μετοχές ήταν το 1972, όταν έδωσαν πραγματικές αποδόσεις 236%, ενώ η χειρότερη ήταν το 2008, όταν έχασαν 64%.

Τα «μαθήματα» της ιστορίας 

Η ανάλυση της UBS δείχνει ότι από το 1900, οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων και του πληθωρισμού και στις 21 αγορές για τις οποίες υπάρχουν συνεχόμενα στοιχεία.

Κοιτάζοντας τα ιστορικά στοιχεία του ελβετικού οίκου κανείς διαπιστώνει ότι μπορεί οι ΗΠΑ να κυριαρχούν σήμερα στο χρηματιστηριακό σκηνικό, με μερίδιο 60,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα, η βρετανική αγορά ήταν η μεγαλύτερη του κόσμου (σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης), ενώ οι ΗΠΑ είχαν μερίδιο αγοράς 15%, η Γερμανία 13% και ακολουθούσαν η Γαλλία, η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία.

Διαχρονικά, οι επενδυτές κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων κατά τη διάρκεια των κύκλων νομισματικής χαλάρωσης. Από το 1914 έως το 2023, οι αμερικανικές αγορές βρίσκονταν σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων το 45% του καιρού και σε περιβάλλον μειούμενων επιτοκίων το 55%. Η μέση ετήσια απόδοση των μετοχών ήταν 9,4% και των ομολόγων 3,6% όταν τα επιτόκια μειώνονταν, έναντι 3,6% και -0,3% αντίστοιχα όταν τα επιτόκια αυξάνονταν.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum