| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 10/01/2023

 

 

Αντίστροφη μέτρηση για το μάτι του «Μεγάλου Αδελφού» καθώς από την προσεχή άνοιξη δεν θα μπορεί κάποια επιχείρηση ή ελεύθερος επαγγελματίας να κάνει χρέωση μέσω POS αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση απόδειξης από την ταμειακή μηχανή.

 

 

Όπως γράφει το in.gr, το 2023 αποτελεί έτος ορόσημο για την υλοποίηση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, ενώ εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σχεδόν σε όλους του κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

Σταδιακή εφαρμογή

Το πλάνο της φορολογικής Αρχής προβλέπει ότι από την προσεχή άνοιξη θα έχει ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή της διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS και η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνεται online ο έλεγχος του ύψους και του χρόνου έκδοσης των αποδείξεων και του τρόπου πληρωμής από τον πελάτη.

Δηλαδή, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, ταμειακές μηχανές και POS γίνονται ουσιαστικά ένα «σώμα» για την πλήρη καταγραφή όλων των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και υπάρχει δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές, δηλαδή για πληρωμές με κάρτα, δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Να σημειωθεί ότι με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στα τέλη του 2022 καθορίζονται τεχνικές προδιαγραφές για δύο νέους τύπους Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι προδιαγραφές διασύνδεσης μεταξύ ταμειακών μηχανών και POS.

Τι αλλάζει

Οι φορολογικές Αρχές θα έχουν εικόνα για το ύψος και τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη. Θα μπορούν να εντοπίζονται περιπτώσεις απόκρυψης εισοδήματος και κλοπής ΦΠΑ από όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Από τους μέχρι τώρα ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με πελάτες, αν και χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Αν και το POS δέχεται τη συναλλαγή, ο καταστηματάρχης είτε δεν κόβει καθόλου απόδειξη είτε την εκδίδει με ένα μικρό ποσό. Για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Ομως, το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum