| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 16/05/2023

 

 

Μόλις πριν από μερικά χρόνια, το 2017, η Vice Media βρισκόταν στην κορυφή του κλάδου της δημοσιογραφίας. Είχε κεφαλαιοποίηση 6 δισ. δολαρίων, σειρές ντοκιμαντέρ υψηλού κύρους στο HBO και ευρεία απήχηση στο διαδικτυακό κοινό χάρη στην κάλυψη της πορείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής κυβέρνησης, προκαλώντας διχασμό στις ΗΠΑ.

 

 

Η σημερινή εικόνα της Vice Media διαφέρει άρδην. Έχοντας χρέη έως 1 δισ. δολαρίων, η ίδια εταιρεία που βρισκόταν στην «καρδιά» της δημοσιογραφίας μέχρι πριν μερικά χρόνια υπέβαλε χθες αίτηση πτώχευσης.

Πιο προβληματικό όμως είναι το γεγονός πως δεν είναι η μοναδική. Έξι μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ κατέρρευσαν μόλις σε διάστημα 48 ωρών. Πρόκειται για τις περισσότερες χρεοκοπίες που σημειώθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από το 2008, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg ανάμεσα σε εταιρείες με ζημίες ύψους τουλάχιστον 5 εκατ. δολαρίων.

Η αιτία είναι λίγο-πολύ εμφανής: Οι συναπτές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), οι οποίες γίνονται για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αποκάλυψαν τα τρωτά σημεία της αγοράς. Όχι μόνο είναι αισθητή η έλλειψη ρευστότητας, αλλά και επιδεινώνεται γρήγορα, «γονατίζοντας» μία-μία τις επιχειρήσεις με υψηλό χρέος. Όσοι αναζητούν αναχρηματοδότηση σε αυτό το περιβάλλον, το τοπίο φαίνεται θολό.

Κοιτώντας κανείς πρόσφατες χρεοκοπίες στην αμερικανική αγορά, εντοπίζει ένα κοινό σημείο: εξωφρενικό ύψος ζημιών, κατά κύριο λόγο σε μορφή χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι η πτώχευση δεν σημαίνει απαραίτητα τον «θάνατο» της επιχείρησης. Όπως σημειώνει το Business Insider, οι χρεοκοπίες τείνουν να εξανεμίζουν τα κέρδη των μετόχων, ενώ παράλληλα δίνουν το περιθώριο στις εταιρείες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους και να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η αύξηση των χρεοκοπιών καταδεικνύει ότι επικρατεί υψηλή οικονομική πίεση.

Τι μέλλει γενέσθαι

Σύμφωνα με στοιχεία της Moody’s, αυτή η τάση των χρεοκοπιών θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα: αναμένει αύξηση στο 4,9% σε πτωχεύσεις εταιρειών με χρέος χαμηλής επενδυτικής διαβάθμισης μέχρι τον Μάρτιο του 2024, έναντι 2,9% στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος. Αντίστοιχη εξέλιξη προεξοφλεί και η S&P, που αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους, ο ρυθμός χρεοκοπίας των εταιρειών junk θα ανέλθει στο 4% από 1,7% το 2022.

Εστιάζοντας σε επιμέρους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας, μεγαλύτερη πίεση φαίνεται να δέχεται ο τραπεζικός τομέας μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Επίσης, προβλήματα αναδύονται και στο λιανεμπόριο. Ωστόσο, μαζί με τις μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως η Vice Media και η εταιρεία στελέχωσης υγειονομικών Envision Healthcare που κατέρρευσε πρόσφατα, δείχνουν ότι μάλλον κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτό το περιβάλλον.

Έτσι, σύμφωνα με το Business Insider, εάν μια εταιρεία έπαιρνε δάνεια με ταχύ ρυθμό κατά την περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, κατά πάσα πιθανότητα θα δει σύντομα τα επακόλουθα προβλήματα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum