| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 00:01 - 08/05/2024

 

 

Κορυφαίες εταιρείες ελέγχουν ποσά που ανταγωνίζονται σε μέγεθος τις οικονομίες πολλών μεγάλων χωρών. Μπαίνουν σε νέες επιχειρηματικές αγορές, κάνοντας δυσδιάκριτους τους ρόλους στη Wall Street και εξωθούν τις άλλοτε κυρίαρχες τράπεζες στο περιθώριο.

 

 

Οι εταιρείες – όπως η Blackstone, η Franklin Templeton, η BlackRock και η KKR – γίνονται πιο περίπλοκες και ταυτόχρονα πιο παρεμφερείς μεταξύ τους. Οι επενδυτές λένε ότι αυτό δημιουργεί κινδύνους που οι αγορές δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Τα στελέχη των εταιρειών διαχείρισης επιμένουν ότι η επέκταση αυτή, αν και εντυπωσιακή, είναι ακόμη στις αρχές της. Ακολουθεί μια ματιά στο πώς αλλάζει το τοπίο:

Τιτάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι εταιρείες διαχείρισης hedge funds διογκώνονται προσφέροντας νέους τύπους προϊόντων για να κατακτήσουν μερίδιο στην αγορά. Οι μεγαλύτερες από αυτές εξελίσσονται σε χρηματοοικονομικά σουπερμάρκετ, κυρίως για θεσμικούς και εύπορους ενδιαφερόμενους, αλλά όλο και περισσότερο και για μεσαίας τάξης επενδυτές. Οι τράπεζες εδραίωσαν τη θέση τους με παρόμοιο τρόπο τη δεκαετία που προηγήθηκε της κρίσης.

Εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιωτικού χρέους, όπως η Apollo Global Management και η Blackstone, διαχειρίζονται χρήματα κυρίως για λογαριασμό οργανισμών, αλλά διαθέτουν τα προϊόντα τους ολοένα και περισσότερο και σε μεμονωμένους επενδυτές. Εξάλλου, μεγαθήρια αμοιβαίων κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο δημιουργώντας ή αγοράζοντας επιχειρήσεις επένδυσης σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων παραγκωνίζουν επίσης τις τράπεζες στον τομέα του δανεισμού αμερικανικών επιχειρήσεων και καταναλωτών, ενώ ανακατεύονται και με τον ασφαλιστικό κλάδο.

«Μπαίνουμε σε μια γκρίζα ζώνη καθώς οι επιχειρήσεις διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων μπαίνουν σε διαφορετικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες» ανέφερε ο Tyler Cloherty, γενικός διευθυντής στη συμβουλευτική Deloitte, η οποία παρέχει συμβουλές σε διαχειριστές κεφαλαίων. «Το μεγάλο ερώτημα που δέχομαι είναι «τι να κάνουμε για να έχουν οι πελάτες λιανικής πρόσβαση σε εναλλακτικές επενδύσεις;». Το πράγμα είναι αρκετά μπερδεμένο εδώ».

Η ανάπτυξη ξεπήδησε από την οικονομική κρίση του 2008, όταν το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο περιόρισε τις επενδύσεις και τον δανεισμό εκ μέρους των τραπεζών, αφήνοντας χώρο για επέκταση στους διαχειριστές κεφαλαίων. Οι κεντρικές τράπεζες κράτησαν τα επιτόκιά τους χαμηλά για το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που ακολούθησε, οδηγώντας τους επενδυτές εκτός των αποταμιευτικών λογαριασμών και των κρατικών ομολόγων και ωθώντας τους προς τα διαχειριζόμενα κεφάλαια.

Δυσδιάκριτοι ρόλοι

Το 2008 οι αμερικανικές τράπεζες και οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων βρέθηκαν σχεδόν στήθος με στήθος, με στοιχεία ενεργητικού ύψους περί τα 12 τρισ. δολάρια. Σήμερα, οι εταιρείες διαχείρισης που επενδύουν σε παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού, οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και τα hedge funds ελέγχουν περίπου 43,5 τρισ. δολάρια, διπλάσια από τα 23 τρισ. δολάρια που διαχειρίζονται οι τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση που πραγματοποίησε η «Wall Street Journal» σε στοιχεία των Fed, HFR, ICI και Preqin.

Οι μεγάλες τράπεζες απάντησαν μιμούμενες περισσότερο τις διαχειρίστριες κεφαλαίων, ενισχύοντας τις επενδυτικές ομάδες τους. Αυτή την εβδομάδα η Goldman Sachs ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο έσοδα περίπου 4 δισ. δολάρια από δραστηριότητες asset και wealth management, δηλαδή δύο φορές όσα ήταν τα κέρδη του ιστορικού της τμήματος επενδυτικής τραπεζικής.

Στο μεταξύ, οι διαχειρίστριες κεφαλαίων που επενδύουν σε δημοσίως διαπραγματεύσιμα στοιχεία ενεργητικού (public funds) γιγαντώθηκαν, προσφέροντας κυρίως αμοιβαία κεφάλαια και ETF που παρακολουθούν δείκτες με χαμηλές προμήθειες. Τέσσερις από τις μεγαλύτερες –οι BlackRock, Fidelity, State Street και Vanguard – ελέγχουν περίπου 26 τρισ. δολάρια, ποσό ίσο με ολόκληρη την ετήσια οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ.

Ωστόσο, κατά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, τα περιουσιακά στοιχεία των funds που επενδύουν σε χρέος και σε ιδιωτικά κεφάλαια διπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν τα 6 τρισ. δολάρια και ξεπερνώντας κατά πολύ τον ρυθμό ανάπτυξης 31% των public funds.

Η άνοδος αυτή θα μπορούσε να συνεχιστεί. Οπως είπε στους μετόχους της KKR κατά τη διάρκεια συνέλευσης που έγινε αυτόν τον μήνα ο Scott Nuttal, ένας εκ των διευθυνόντων συμβούλων της εταιρείας, ο οποίος προστέθηκε στη λίστα δισεκατομμυριούχων του «Forbes» το 2022, η KKR θα διπλασιάσει τα χρήματα που διαχειρίζεται και θα φτάσει το 1 τρισ. δολάρια έως το 2029.

Ο ανταγωνιστής Marc Rowan, διευθύνων σύμβουλος της Apollo Global Management, λέει ότι η εταιρεία του θα αυξήσει τα σχεδόν 650 δισ. δολάρια που διαχειρίζεται σήμερα στο 1 τρισ. δολάρια έως το 2026. Η Blackstone, η οποία πέρασε το όριο του 1 τρισ. δολαρίων τον Ιούλιο, λανσάρισε εφέτος το πρώτο της private equity fund με στόχευση στους μεμονωμένους επενδυτές. Το fund έχει έως τώρα συγκεντρώσει 3 δισ. δολάρια, επίδοση που αποτελεί την πιο δυναμική εκκίνηση για κεφάλαιο της εταιρείας που απευθύνεται στη λιανική, όπως ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η Blackstone έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια μέσω fund ιδιωτικού χρέους και real estate funds που απευθύνονται σε μεμονωμένους επενδυτές.

Θέτοντας κανόνες στα ιδιωτικά κεφάλαια για το ευρύ κοινό

Η Neuberger Berman, μια παραδοσιακού τύπου διαχειρίστρια κεφαλαίων που γεννήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers, έχει περίπου το ένα τρίτο από τα 463 δισ. δολάρια που διαχειρίζεται τοποθετημένο σε εναλλακτικές επενδύσεις, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του αντίστοιχου 10% δέκα χρόνια πριν. Η εταιρεία, η οποία ανήκει στους εργαζομένους, συγκέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων από θεσμικούς επενδυτές.

«Μεγάλο μέρος της μελλοντικής ανάπτυξης θα προέλθει από μεμονωμένους επενδυτές που δεν έχουν ούτε την εμπειρία ούτε το επαγγελματικό προσωπικό που μπορεί να τους βοηθήσει» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Neuberger Berman, George Walker. Οι διαχειριστές κεφαλαίων θα πρέπει να επιμορφώσουν τους νέους αγοραστές και να τους παρέχουν σωστά διαφοροποιημένα προϊόντα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος, ανέφερε.

Η Neuberger Berman λάνσαρε το 2021 ένα προϊόν το οποίο ονομάζει Access, που συγκεντρώνει δεκάδες private funds και τις επενδύσεις τους, προκειμένου να παρέχει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο σε πελάτες με χαμηλό buy-in. Μέσα στο τελευταίο έτος το fund διπλασιάστηκε σε μέγεθος και έφτασε περίπου το 1 δισ. δολάρια.

Η Pacific Investment Management Co., η πανίσχυρη διαχειρίστρια κεφαλαίων που επενδύει σε ομόλογα και διαχειρίζεται περίπου 2 τρισ. δολάρια, αύξησε τις εναλλακτικές επενδύσεις της στα 165 δισ. από 10,7 δισ. δολάρια το 2010, τόνισε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η TCW, μια άλλη διαχειρίστρια ομολογιακών funds, διπλασίασε τις εναλλακτικές της επενδύσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, φτάνοντας τα 20 δισ. δολάρια, περίπου το 10% των συνολικών περιουσιακών της στοιχείων, ανέφερε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Αμφότερες οι εταιρείες προσέλαβαν διαχειριστές χαρτοφυλακίου με προϋπηρεσία σε εταιρείες διαχείρισης που επενδύουν σε ιδιωτικά κεφάλαια και σε hedge funds, προκειμένου να υποστηρίξουν το εγχείρημα.

Οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να ελέγξουν τις γιγάντιες εταιρείες διαχείρισης σε διάφορα επίπεδα. Τον Αύγουστο η SEC ενέκρινε νέους ρυθμιστικούς κανόνες για τα ιδιωτικά κεφάλαια, απαιτώντας τη γνωστοποίηση περισσότερων επενδυτικών στοιχείων και απαγορεύοντας τις παράλληλες συμφωνίες με θεσμικούς πελάτες.

Οι πωλήσεις ιδιωτικών κεφαλαίων σε μεμονωμένους επενδυτές αυξάνονται καθώς οι μοχλευμένες εξαγορές από ιδιωτικά κεφάλαια είχαν απόδοση 8% πέρυσι, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, σύμφωνα με την Preqin. Τα υψηλότερα επιτόκια έκαναν πιο δύσκολη την εκ μέρους των funds πώληση εταιρειών που κατέχουν και λιγότερο φθηνή την αγορά νέων.

Οι παραδοσιακές εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων παρακολουθούνται στενά για την υπερβολική επιρροή τους στις μετοχικές ψηφοφορίες. Τον Νοέμβριο, μια μεικτή ρυθμιστική αρχή ενέκρινε ρύθμιση βάσει της οποίας επιτρέπεται σε μεγάλες διαχειρίστριες funds να υπόκεινται σε πιθανό ρυθμιστικό έλεγχο ως συστηματικώς σημαντικοί οργανισμοί, όπως οι τράπεζες. Και πάλι, η απόφαση απλώς επαναδιατυπώνει ένα μέτρο της εποχής Ομπάμα, που ανατράπηκε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Matt Wirz στο matthieu.wirz@wsj.com

Πηγή: Wall Street Journal – πρώτη μετάφραση το Βήμα

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum