| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Σάββατο, 27/04/2024

 

 

Πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ έδειξε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την περασμένη εβδομάδα, με αυξημένους όγκους και τζίρους, αυξημένη επιχειρηματική κινητικότητα, deals και γενικώς ένα περιβάλλον ενισχυμένης εγρήγορσης.

 

 

Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν η πιο «γεμάτη» και πειστική των τελευταίων πολλών μηνών, με τον Γενικό Δείκτη να «σπάει» το… ταβάνι των 1.435 μονάδων που είχε γίνει ισχυρή αντίσταση, κλείνοντας χθες σε νέα υψηλά 13 ετών και μάλιστα σήμερα πάνω και από τις 1.450 μονάδες για πρώτη φορά από τις 15 Απριλίου 2011.

Με το διεθνές κλίμα πολύ βελτιωμένο, καθώς υποχώρησε με αξιοσημείωτη ταχύτητα το γεωπολιτικό ρίσκο και εκδηλώθηκε νέα ισχυρή αντίδραση σε Ευρώπη και Αμερική, το Χ.Α. εν μέσω αξιοσημείωτης κινητικότητας, νέων deals αλλά και με καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, έδειξε να αναβαθμίζει το momentum του, απέχοντας πλέον μόλις 46 μονάδες από το όριο ψυχολογίας των 1.500 μονάδων.

Η εκτός προγράμματος αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s την περασμένη Παρασκευή, έδωσε τη… φιτιλιά που χρειαζόταν το Χ.Α. ώστε να σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση μέσα στο όριο των 1.360 έως 1.435 μονάδων.

Δεν είναι τυχαίο ότι την εβδομάδα αμέσως μετά την αναβάθμιση, το Χ.Α. έφτασε σε μέσες συναλλαγές στα 146 εκατ. ευρώ, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά φέτος χωρίς να υπάρχει placement ή αναδιάρθρωση δεικτών, ενώ αιχμή του δόρατος ήταν ο τραπεζικός κλάδος που πρώτος αντανακλά τη μεγάλη εικόνα των αλλαγών στην οικονομία.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι +7,57% το πενθήμερο και ήταν αυτός που ηγήθηκε στις συναλλαγές καθώς διακίνησε πάνω από το 50% του συνολικού τζίρου στο Χ.Α., κάτι που μαρτυρά τον δεσπόζοντα ρόλο που διαδραματίζει. Ο κλάδος είχε στην πρωτοκαθεδρία τη Eurobank με άνοδο άνω του 10%, ενώ πλέον του 8% κέρδισε η Εθνική.

Ευρύτερα για το Χ.Α. ήταν η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων μηνών, με το Γ.Δ. να κερδίζει 4,48% το πενθήμερο, τον Large Cap να κλείνει στο +4,88% και τον Mid Cap στο +3,99%. Έτσι, από την αρχή του χρόνου πλέον ο Γ.Δ. ανέβασε εκ νέου την απόδοσή του στο +12,52%, ο FTSE 25 κερδίζει 13,48%, ο Mid Cap είναι στο +4,39%, ενώ ο τραπεζικός έχει άνοδο 19,53%.

Χθες ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 1,38% στις 1.454,98 μονάδες, που είναι νέα υψηλά 13 ετών καθώς σε αυτά είχε να κλείσει από τις 15 Απριλίου 2011. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 149,96 εκατ. ευρώ, με τα 113 εκατ. ευρώ στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 71,9 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.

Η Epsilon Net ξεχώρισε τόσο σε συναλλαγές, όσο και σε απόδοση, καθώς «κλείδωσε» στο +18,81% ώστε να πιάσει τα 12 ευρώ της δημόσιας πρότασης, ενώ έκανε και τον κορυφαίο τζίρο της αγοράς με 26,27 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και την Πειραιώς που με 25,45 εκατ. ευρώ ήρθε δεύτερη σε συναλλαγές.

Σύσσωμος ο κλάδος της πληροφορικής βρέθηκε στο επίκεντρο μετά τις εξελίξεις με την Epsilon Net που είναι η δεύτερη εταιρεία πληροφορικής (αμφότερες ανήκαν στον Mid Cap) που θα αποχωρήσει από το Χ.Α. ύστερα από δημόσια πρόταση μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Στον Large Cap ξεχώρισε με άνοδο 8,70% η Quest Συμμετοχών, που διαθέτει ισχυρή δραστηριότητα στον κλάδο της πληροφορικής μέσω της UniSystems, εκ των παλαιότερων και πιο εξειδικευμένων εταιρειών του χώρου. 

Τα τεχνικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνο Χατζηδάκη, «τα διαγραμματικά δεδομένα έχουν βελτιωθεί θεαματικά με τους αγοραστές να παίρνουν το πάνω χέρι και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους, περιοχές απάτητες ουσιαστικά για περισσότερα από 13 χρόνια. Απόλυτη συμφωνία παρατηρείται σε όλο το σετ τεχνικών δεικτών για την ανοδική διαφυγή της αγοράς με ισχυρό σήμα εκκίνησης στην συνεδρίαση της Δευτέρας και άμεση επιβεβαίωση στην επόμενη συνεδρίαση. Η ένταση της ανόδου άφησε εκκρεμότητες στην περιοχή 1.420-1.424, ζώνη που πλέον οριοθετεί την βραχυπρόθεσμη στήριξη του Γενικού Δείκτη.

Οι ταλαντωτές παρά την ισχυρή άνοδο βρίσκονται ακόμα σε ουδέτερες ζώνες τιμών αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης χωρίς κάποια σοβαρή τοπική διόρθωση ως τις 1.510 μονάδες με αυξημένο βαθμό λάθους καθώς Γενικός Δείκτης και κεφαλαιοποιήσεις έχουν πάψει να συμβαδίζουν από το 2012 και μετά.

Παρόλα αυτά η μεγάλη εικόνα τόσο σε όγκους συναλλαγών όσο και σε δυναμική δείχνει ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο ανέλιξης, ενδεχομένως η προσέγγιση της περιοχής των 1.500 μονάδων που αποτελεί και το άμεσο επικρατέστερο σενάριο να αυξήσει την προσφορά αυξάνοντας το ενδεχόμενο μιας πιο ουσιώδους διόρθωση».

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum