| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 30/05/2023

 

 

Παρότι το Χ.Α. ήταν και παραμένει μια τραπεζοκεντρική αγορά, εντούτοις όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια αξιοσημείωτη μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο από τη μεγάλη όσο και από τη μεσαία ή και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, οι οποίες έχουν αυξήσει όγκους, τζίρους και εμπορευσιμότητα.

 

 

Πρόκειται για μια δομική αλλαγή που δύναται να προσδώσει νέο ενδιαφέρον στη χρηματιστηριακή διαδικασία, αν και εφόσον έχει διάρκεια, ενώ ήδη οι αποδόσεις σε πολλούς τίτλους τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap όχι απλώς συναγωνίζονται αυτές των τραπεζών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις τις ξεπερνούν πλέον!

Αυτό είναι και το πλέον αξιοσημείωτο αλλά και ενθαρρυντικό, καθώς «απλώνει» το παιχνίδι σε περισσότερες επιλογές και δεδομένου ότι οι συστημικές τράπεζες είναι μόλις τέσσερις, προσδίδει πλουραλισμό στην αγορά«ξυπνάει» κωδικούς που είχαν χρόνια να κάνουν κινήσεις, αναζωογονεί χαρτοφυλάκια απογοητευμένων επενδυτών και φέρνει νέα δεδομένα σε όλο το σύστημα.

Ασφαλώς, πρόκειται για μια φυσιολογική αλλά και άκρως ευπρόσδεκτη εξέλιξη, για μια αγορά που δείχνει ότι βρίσκεται σε αναμφισβήτητη τροχιά bull market, έχοντας εξαιρετικούς οιωνούς για να κινηθεί πολύ καλύτερα τόσο στο άμεσο, όσο και στο απώτερο μέλλον.

Ως γνωστόν η Ελλάδα βγαίνει από μια μακρά περίοδο οικονομικής και επενδυτικής απομόνωσης, καθώς από το 2010 έχει χάσει την επενδυτική βαθμίδα και μπήκε στον «γύψο» των μνημονίων. Τώρα, η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, ίσως και μέσα στο 2023 ή το αργότερο τους πρώτους μήνες του 2024, ενώ κατόπιν και το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπει σε τροχιά επιστροφής στις ώριμες αγορές από τις αναδυόμενες που βρίσκεται εδώ και περίπου μια δωδεκαετία.

Έτσι, οι μετοχές της πραγματικής οικονομίας, όπως και οι τράπεζες που πρώτες ξεκίνησαν την κούρσα, έχουν μπει σε τροχιά επανατιμολόγησης κάτω από τα νέα δεδομένα που φέρνει ο αέρας των εκλογών και ο ορίζοντας τετραετούς σταθερής κυβέρνησης φιλικής προς τις επενδύσεις, αλλά και η προοπτική ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, που θα αλλάξει το επενδυτικό ζύγι όλων των assets της χώρας.

Οι εταιρείες της πραγματικής οικονομίας, έχοντας περάσει το δικό τους καθαρτήριο κατά τη δεκαετία που ξεκίνησε από το 2010, βρίσκονται πλέον στην καλύτερη φάση ίσως όλης της ιστορίας τους. Έχουν βελτιώσει τη χρηματοοικονομική τους διάρθρωση, ξεπέρασαν τη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης και ύφεσης, ενώ έχουν ανοιχτεί στη διεθνή οικονομία.

Η υπερδεκαετής κρίση άλλαξε την κουλτούρα του ελληνικού επιχειρείν, καθιστώντας περισσότερο εξωστρεφείς τις επιχειρήσεις που αναζήτησαν οξυγόνο επιβίωσης στις διεθνείς αγορές. Ποτέ άλλοτε το ελληνικό επιχειρείν δεν είχε τόσο μεγάλη εξωστρέφεια όσο έχει σήμερα. Ποτέ στα χρονικά οι διεθνείς πωλήσεις δεν είχαν τόσο καταλυτική επιρροή στα συνολικά αποτελέσματα εταιρειών από κλάδους όπως τρόφιμα (Coca Cola HBC, Κρι Κρι κ.α.), λιανικό εμπόριο (Jumbo κ.α.), αερομεταφορές (Aegean Airlines), βαριά βιομηχανία (Viohalco, Τιτάν, ElvalHalcor, Αλουμύλ Μυλωνάς, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης κ.α.), ενέργεια (Mytilineos, Cenergy Holdings), διυλιστήρια (Helleniq Energy, Motor Oil) κ.α.

Αποτελέσματα - ρεκόρ

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα έρχονται να δικαιώσουν την πορεία εξωστρέφειας των επιχειρήσεων αυτών. Οι εισηγμένες παρουσίασαν το 2022 αποτελέσματα – ρεκόρ όλων των εποχών, πολλοί κλάδοι έσπασαν τις κορυφαίες επιδόσεις ακόμη και του 2007, που ήταν η καλύτερη χρονιά της διεθνούς οικονομίας, πριν έρθει η χρηματοπιστωτική κρίση με τη χρεοκοπία της Lehman Brothers τον Οκτώβριο του 2008.

Όπως σημείωσε σε πρόσφατη μελέτη του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, η ιστορία έδειξε ότι το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για κύκλο εργασιών (106,85 δισ. ευρώ), λειτουργικά κέρδη (14 δισ. ευρώ) και καθαρή κερδοφορία (10,4 δισ. ευρώ). Αυτές οι επιδόσεις μάλιστα ήρθαν με σημαντικά μικρότερο αριθμό εταιρειών (150) σε σχέση με την προηγούμενη υψηλή επίδοση της αγοράς. Ο αναλυτής θυμίζει ότι το 2009, σχεδόν διπλάσιες από τις σημερινές εισηγμένες, ήτοι 296 εταιρείες, είχαν δημοσιεύσει μεγέθη με έσοδα 89,6 δισ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 11,37 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 9,98 δισ. ευρώ.

Ο αναλυτής τονίζει πως «οι μισές εισηγμένες εμποροβιομηχανικές εταιρείες έκαναν ρεκόρ κύκλου εργασιών όλων των εποχών, το 39,3% εμφάνισε τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα από την ημέρα που μπήκε στο Χ.Α. και το 29% των εταιρειών είχε την καλύτερη τελική γραμμή (κέρδη μετά από φόρους) στην ιστορία του ως εισηγμένη».

Όμως, οι έως τώρα ανακοινώσεις μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του 2023, δείχνουν πως οι εξαιρετικές επιδόσεις όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά η συντριπτική πλειονότητα δείχνει πως οδεύει για νέο ρεκόρ. Ήδη, μια σειρά κορυφαίων εταιρειών όπως Mytilineos, Aegean Airlines, Cenergy Holdings, Autohellas, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Κρι Κρι, Jumbo και άλλες έχουν δημοσιεύσει το καλύτερο πρώτο τρίμηνο της ιστορίας τους.

Φέτος δεν υπάρχει κανένας περιορισμός από τον Covid-19, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που ελληνικές εταιρείες προσφέρουν είτε υπηρεσίες, είτε προϊόντα. Οι μεταφορές έχουν επιστρέψει σε κανονικότητα, ενώ το ενεργειακό κόστος, το κόστος καυσίμων αλλά και αυτό των πρώτων υλών, εξομαλύνεται, βελτιώνοντας τα περιθώρια λειτουργικής κερδοφορίας. Φαίνεται λοιπόν πως (και) η τρέχουσα χρήση έχει όλα τα φόντα ώστε δεκάδες εισηγμένες να σπάσουν τη… μπάνκα και να κινηθούν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα μεγεθών.

Αυτό, ασφαλώς έχει αποτύπωμα και στο χρηματιστήριο, το οποίο πλέον αποκτά βάθος, οι όγκοι και οι τζίροι είναι κατακόρυφα ανεβασμένοι έναντι όλων των προηγούμενων ετών, παραπέμποντας σε επίπεδα του 2014. Ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια λοιπόν αλλά και εγχώριοι θεσμικοί που ανακάμπτουν, αρχίζουν και βλέπουν καλές επενδυτικές ευκαιρίες σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας που ανήκουν σε κλάδους που θα ωφεληθούν περαιτέρω όταν η χώρα λάβει την επενδυτική βαθμίδα.

Υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης που λειτουργεί ως επιταχυντής της μεγάλης «επανάστασης» που λαμβάνει χώρα σε πληθώρα κλάδων όπως ενέργεια, υποδομές, πληροφορική και τουρισμός, στους οποίους, έως το 2026, θα γίνει μια κοσμογονία αλλαγών, μετασχηματισμού και επενδύσεων.

Αποδόσεις έως 23% το 6ήμερο μετά τις εκλογές

Μέσα στο κλίμα που περιγράψαμε παραπάνω λοιπόν, βλέπουμε μια σημαντική μετατόπιση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος, εύλογα, παίρνει ανάσες, αν και κερδίζει 13% το 6ήμερο μετά τις εκλογές. Χθες η αγορά, σε μια ημέρα αργίας για τις αγορές του Λονδίνου αλλά και της Wall Street (λόγω Memorial Day), κατάφερε και έκανε τζίρο 97,78 εκατ. ευρώ, μολονότι από τις συγκεκριμένες αγορές είθισται να «περνά» έως και το 40% των συναλλαγών.

Στις τράπεζες μειώθηκαν σημαντικά οι συναλλαγές καθώς διακινήθηκαν 25,7 εκατ. ευρώ, εντούτοις ο τζίρος «απλώθηκε» εκ νέου σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα στον Mid Cap που είχε συναλλαγές 9,4 εκατ. ευρώ, πιάνοντας τα στάνταρ της περασμένης εβδομάδας. Συνολικά, στις μη τραπεζικές μετοχές διακινήθηκε τζίρος πάνω από 72 εκατ. ευρώ και σε ημέρα αργίας σε Λονδίνο και Wall Street.

Στις έξι συνεδριάσεις μετά τις εκλογές, Aegean Airlines και ΔΕΗ πρωταγωνιστούν με άνοδο 23,15% και 23,09% αντίστοιχα. Η Quest Συμμετοχών ενισχύεται σε ποσοστό 21,84%, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο +16,72%, Viohalco +15,85%, Lamda Development +17,21%, Motor Oil +12,44%, Cenergy Holdings +13,14%, ΕΥΔΑΠ +11,20%, Intrakat +13,62%, AVAX +11,28%, ElvalHalcor +10,71%, Fourlis +13%, Κρι Κρι +14,21%, Helleniq Energy +9,62%, Ideal Holdings +9,29%, Dimand +10,73%, Αλουμύλ +10%.

Πηγή: Απόστολος Σκουμπούρης – Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum