| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 10/04/2024

 

 

Εξαιρετική είναι η αντίδραση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς το πρώτο διήμερο της νέας εβδομάδας του Απριλίου, καθώς κάλυψε το περισσότερο από το πρόσφατα χαμένο έδαφος και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που μαρτυρά και τη δυναμική του momentum, έχοντας στο «τιμόνι» τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος δύναται να αλλάξει επίπεδο – ξανά την αγορά.

 

 

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ρελάνς που ασφαλώς ξεφεύγει από μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ενώ ξεκάθαρη ήταν η απόσυρση των πωλητών και τις δύο αυτές ημέρες. Η αγορά έχοντας διορθώσει 2,73% την περασμένη εβδομάδα και περίπου 5% συνολικά από τα υψηλά των 13 ετών έως τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά της περασμένης Παρασκευής και τις 1.364,08 μονάδες, τη Δευτέρα έβγαλε εξαιρετική κίνηση, με στοιχεία ξεσπάσματος σε αρκετούς τίτλους, ενώ χθες συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, έχοντας τις τράπεζες στην αιχμή του δόρατος.

Η εικόνα της αγοράς σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου μαρτυρούσε κορεσμό με συμπτώματα τεχνικού εγκλωβισμού, καθώς δεν υπήρχαν δυνάμεις να ξεπεραστεί το ρεκόρ των 13 ετών και οι 1.437 μονάδες. Έτσι, η «βουτιά» της περασμένης εβδομάδας έως το χαμηλό των 1.364 μονάδων έδωσε την ευκαιρία σημαντικής αποφόρτισης για δείκτες και μετοχές, ανανεώνοντας τη δυναμική, δείχνοντας πόσο απαραίτητες είναι οι διορθώσεις.

Η αποφόρτιση της ιδιαίτερα μεγάλης πίεσης που δέχτηκε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα που είχε φέρει πολύ μεγάλη νευρικότητα και ανασφάλεια στην αγορά, σε συνδυασμό με τα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, την καλή ροή αποτελεσμάτων, τις κυοφορούμενες επιχειρηματικές εξελίξεις αλλά και τη νέα θετική έκθεση για τον τραπεζικό κλάδο, αυτή τη φορά από τον οίκο Morgan Stanley, βελτίωσε το κλίμα και την ψυχολογία.

Μόνο σε ένα διήμερο ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 2,48%, ο Large Cap ενισχύεται κατά 3,10%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 5,95%. Συνάμα, αν ληφθεί υπόψη και το γύρισμα από τα χαμηλά της Παρασκευής, όταν ο Γ.Δ. έχανε -1,61% όμως στο τέλος έκλεισε μόλις στο -0,21%, τότε η αντίδραση του Γενικού Δείκτη φτάνει στο +3,88%, ενώ για τον τραπεζικό δείκτη που την Παρασκευή έφτασε να υποχωρεί 1,88%, όμως έκλεισε μόλις στο -0,25%, η συνολική αντίδραση είναι περίπου στο +7,50%.

«Κλειδί» λοιπόν είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου, που παραμένει η ναυαρχίδα της αγοράς. Είναι ο κλάδος που δύναται να αλλάξει – εκ νέου – επίπεδο το ελληνικό χρηματιστήριο, αν και εφόσον οι ξένοι συνεχίσουν να «χτίζουν» θέσεις. Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ακραία τραπεζοκεντρικό και αυτό φαίνεται σε κάθε τέτοια ευκαιρία. Όταν ο κλάδος «έκατσε» για πολλές ημέρες, περίπου τρεις εβδομάδες, έμεινε στάσιμη και η αγορά.

Μόλις ο κλάδος «ανάβει», όλη η αγορά αποκτά momentum. Η δυναμική αλλά και η φυσιογνωμία του τραπεζικού κλάδου, που ενίοτε έχει πολύ επιθετικά χαρακτηριστικά, γίνεται αντιληπτή από τα διήμερα κέρδη της Eurobank που έχει αντίδραση +7,19%, η Alpha Bank είναι στο +6,50%, η Πειραιώς +5,53% και η Εθνική +4,93%.

Ο τραπεζικός δείκτης που την περασμένη εβδομάδα κατήλθε έως το χαμηλό των 1.145,69 μονάδων ενδοσυνεδριακά, χθες επανήλθε με φόρα πάνω από τις 1.200 μονάδες κλείνοντας στις 1.234 μονάδες με άνοδο 3,18%, όχι μακριά από το υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.235,55 μονάδες (+3,31%).

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Δείκτη, το ζητούμενο ασφαλώς από σήμερα και προσεχώς είναι να μην παλινδρομήσει χάνοντας την περιοχή των 1.410 – 1.400 μονάδων, αλλά να προσπαθήσει να «δέσει» την περιοχή των 1.420 μονάδων, βάζοντας τις βάσεις και τα θεμέλια για να είναι πιο ισχυρή η επόμενη κίνηση διάσπασης των προηγούμενων υψηλών. Η επικαιρότητα και οι ειδήσεις, φαίνεται πως θα είναι υποστηρικτικές το επόμενο διάστημα καθώς κυοφορούνται επιχειρηματικές εξελίξεις που θα δώσουν νέο ενδιαφέρον σε όλο το οικοσύστημα.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum