| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 27/03/2024

 

 

Συνεχίζονται οι… υβριδικές διορθώσεις και οι συνεδριάσεις μεικτών προσήμων και πολλαπλών διεργασιών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μολονότι σε επίπεδο Γενικού Δείκτη η αγορά κρατιέται πλησίον των υψηλών 13 ετών, απέχοντας ουσιαστικά ελάχιστα από το πρόσφατο ρεκόρ του, στο ευρύτερο ταμπλό υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα με εναλλαγές πρωταγωνιστών, τόσο στα υψηλά κλιμάκια, όσο και στην περιφέρεια.

 

 

Ασχέτως προσήμου Γενικού Δείκτη, σε καθημερινή βάση η εικόνα του ταμπλό είναι διττή, καθώς ολοένα και περισσότερες μετοχές βγαίνουν από τον λήθαργο και ανεβάζουν στροφές, ενώ διορθώνουν τίτλοι που είχαν «τρέξει» το 2023 και τους πρώτους δυόμισι μήνες του 2024.

Ενώ απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Μαρτίου, καθώς την Παρασκευή δεν υπάρχει συνεδρίαση λόγω του Πάσχα των Καθολικών, ο Γενικός Δείκτης διορθώνει μόλις 0,16% τον μήνα, όμως ο FTSE 25 χάνει 1,21%, o Mid Cap είναι στο -1,64%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό 2,62%.

Επίσης, βλέπουμε ακόμη και μετοχές του ίδιου κλάδου να έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα στο ταμπλό, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονοδιάστατες συμπεριφορές, όπως έγινε χθες με τις τράπεζες, όπου η Alpha Bank πιέστηκε σε ποσοστό 2,93%, ενώ η Εθνική ενισχύθηκε κατά 1,66%. Το ίδιο ισχύει και για blue chips της πραγματικής οικονομίας, των οποίων η συμπεριφορά ποικίλει ανάλογα με το εκάστοτε story, την τρέχουσα ειδησεογραφία ή τα αποτελέσματα.

Παράλληλα, η εικόνα των δεικτών μαρτυρά ότι την ώρα που στα υψηλά στρώματα αποτιμήσεων λαμβάνει χώρα ελεγχόμενης μορφής διόρθωση, στο ευρύτερο ταμπλό, στις μικρομεσαίες μετοχές έως και την περιφέρεια, υπάρχει αναζήτηση ευκαιριών, εξού και η στήριξη του Γενικού Δείκτη από τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Η Πληροφορική στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ένα από τα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά της αγοράς τις τελευταίες ημέρες που έγινε πιο έντονο χθες είναι το ραγδαία κλιμακούμενο ενδιαφέρον για τον κλάδο της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Μολονότι στο Χ.Α. ο κλάδος της τεχνολογίας υποεκπροσωπείται και δεν μπορεί να συγκριθεί στο ελάχιστο με διεθνείς αγορές που ο συγκεκριμένος τομέας είναι ο απόλυτος leader όλου του momentum με παγκόσμιους ηγέτες επιχειρήσεις – κολοσσούς, εντούτοις, καταγράφεται κινητικότητα.

Ο κλάδος της πληροφορικής έχει δώσει πάνω από 40 μικρά και μεγαλύτερα deals τα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, έχει δύο μετοχές που προήχθησαν από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά (Entersoft, Epsilon Net), δύο ακόμη να ετοιμάζονται να κάνουν την ίδια διαδρομή (Real Consulting, Performance Technologies), ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και για νέες εισαγωγές από το συγκεκριμένο τομέα.

Δεδομένου ότι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να «τρέξουν» και να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026, δηλαδή σε κάτι περισσότερο από δυόμισι χρόνια, τα εταιρικά σχήματα πρέπει να ισχυροποιηθούν και να κάνουν συνεργασίες ώστε να αντεπεξέλθουν στην τεράστια επιχειρησιακή πρόκληση.

Χθες είχαμε το όχι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο δύο μετοχές να καταγράφουν ράλι άνω του 27%, αμφότερες από τον κλάδο της πληροφορικής. Ο λόγος για την Quality & Reliability που ενισχύθηκε κατά 29,63% με πολύ μεγάλο όγκο και τζίρο για τα δεδομένα της και την CPI που είχε άνοδο 27,91% διακινώντας όγκο 786.697 τεμαχίων, που αντιπροσωπεύει το 7,4% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Στην πρώτη συνεχίζει να «χτίζει» θέσεις εφοπλιστικό σχήμα που ήδη έχει αγοράσει καλό ποσοστό προσβλέποντας σε υπεραξίες από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η Quality & Reliability θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες σε κάποιους τομείς, ενώ στην CPI φαίνεται πως πωλητής είναι η οικογένεια που ελέγχει μετοχικά την εισηγμένη. Πέρα από αυτές τις δύο, κι άλλες μετοχές πέριξ του χώρου, ή κοντά σε αυτόν, έκαναν καλή κίνηση όπως η Ίλυδα που ενισχύθηκε κατά 14,16%, η Real Consulting που κέρδισε 7,23% με νέα ιστορικά υψηλά, η Intertech έκλεισε στο +6,06%, η Logismos +3,91% και η Space Hellas +2,52%.

Σε κάθε περίπτωση, η αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου αφομοιώνει κεκτημένα από πλευράς δεικτών, όμως στο ευρύτερο ταμπλό υπάρχουν σημαντικές κινήσεις ξεσκαρταρίσματος και ποιοτικών διαφοροποιήσεων, κάτι που συνεχίστηκε και χθες, διατηρώντας ψηλά το ενδιαφέρον. Η τρέχουσα χρονιά συνεχίσει να επιβεβαιώνει ότι θα είναι χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, κάτι που φάνηκε και χθες, όπου μολονότι και οι τέσσερις κύριοι δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, εντούτοις το ευρύτερο ταμπλό έδειξε σχετική ισορροπία με 61 ανοδικές και 70 πτωτικές μετοχές.

Αυτό σημαίνει ότι άλλαξαν πρόσημο 131 μετοχές από τις 155 εισηγμένες, κάτι που δείχνει ότι έχει αφυπνιστεί ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, καθώς ακόμη και ξεχασμένες μετοχές της ακραίας περιφέρειας, μπαίνουν στο παιχνίδι.

Πηγή: Business Daily

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2024 Greek Finance Forum