| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τετάρτη, 18/01/2023

 

 

«Πλώρη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών αναμένεται να θέσουν κατά τη διάρκεια του 2023 και οι τρεις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), που μέχρι σήμερα παραμένουν εκτός της κεφαλαιαγοράς. Ο λόγος για τη Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο, την Trade Estates του ομίλου Φουρλή και την Orilina Properties της επενδυτικής εταιρείας Brevan Howard και του κ. Τρύφωνα Νάτση.

 

 

Όπως γράφει το MR, η Noval Property έχει λάβει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παράταση έως τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να εισαγάγει τις μετοχές της στο Χ.Α. Η εταιρεία σχεδίαζε ήδη από πέρυσι τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της, ωστόσο η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέθεσαν τον προγραμματισμό για μια ευνοϊκότερη συγκυρία, ενδεχομένως μετά την ολοκλήρωση των επερχόμενων εκλογών. Εως τότε η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει τις διεργασίες που απαιτούνται, ώστε να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα, από τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 η εταιρεία του ομίλου Βιοχάλκο διέθετε συνολικό ενεργητικό της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ και αξία χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της τάξεως των 465 εκατ. ευρώ, μεγέθη που έχουν αυξηθεί έκτοτε, καθώς προχώρησε στην απόκτηση νέων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή του Αμαρουσίου. Συνολικά το 2022 η Noval επένδυσε κεφάλαια ύψους 55 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του επενδυτικού προγράμματος που έχει εκπονήσει για τα επόμενα χρόνια διαμορφώνεται σε 350 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και η Trade Estates του ομίλου Φουρλή κινείται δυναμικά στην αγορά, σχεδιάζοντας την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, ίσως και πριν ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 300 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα λάνσαρε την Top Parks, υπό την επωνυμία της οποίας θα λειτουργήσουν όλα τα υφιστάμενα εμπορικά πάρκα της εταιρείας, αλλά και όσα πρόκειται να αναπτύξει το επόμενο διάστημα. Το 2022 η εταιρεία επένδυσε κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 64 εκατ. ευρώ αφορούσαν αγορές νέων ακινήτων. Στόχος της διοίκησης είναι η αύξηση της αξίας του χαρτοφυλακίου της εταιρείας από 286 εκατ. ευρώ, σε 476 εκατ. ευρώ έως το 2026 και σε 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2028.

Η Trade Estates έχει αποφασίσει να τοποθετηθεί στρατηγικά στις κατηγορίες των εμπορικών πάρκων και των logistics. Η μεγαλύτερη προωθούμενη επένδυση της Trade Estates θα αφορά την κατασκευή εμπορικού πάρκου 30.000 τ.μ. στην εμπορική ζώνη του ακινήτου του Ελληνικού. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 70 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Trade Estates δρομολογεί, σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke Hellas, τρία ακόμη εμπορικά πάρκα σε Σπάτα (9.650 τ.μ.), Πάτρα (13.900 τ.μ.) και Ηράκλειο Κρήτης (10.600 τ.μ.).

Η Orilina Properties έχει εξασφαλίσει παράταση έως τις 14 Δεκεμβρίου για την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α., καθώς λειτουργεί από το 2018. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο από 14 ακίνητα, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 70.000 τ.μ. Η αξία των ακινήτων αυτών υπολογίζεται σε 96 εκατ. ευρώ. Από τις σημαντικότερες επενδύσεις της είναι η αξιοποίηση δύο όμορων οικοπέδων, 72 στρεμμάτων, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos. Εκεί σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου εμπορικού πάρκου κι ενός κτιρίου γραφείων.

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2022 Greek Finance Forum