| Ειδήσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | +/- | "Μας ακούνε" | Fundamentalist | Marx - Soros | Start Trading |

 

 

Τρίτη, 00:01 - 09/01/2024

 

 

Πριν από μερικές μέρες ένας Έλληνας καθηγητής που διδάσκει σε βρετανικό πανεπιστήμιο περιέγραφε στο Facebook πως βρήκε ξεχασμένες σημειώσεις από διαλέξεις που είχε κάνει κάποια χρόνια πριν. Άρχισε να τις διαβάζει, αρχικά με νοσταλγία και στη συνέχεια με θαυμασμό, όχι γιατί ήταν τόσο πρωτοποριακά αυτά που δίδασκε, αλλά γιατί μπορούσε να μιλήσει για θέματα, που πλέον είναι σχεδόν αδύνατο.

 

 

Θέματα που έχουν γίνει ταμπού και που αν τολμήσει να τα θίξει κάποιος είναι πολύ πιθανόν πως θα καταλήξει να έχει μπελάδες. Θέματα που δεν είναι προσβλητικά, ρατσιστικά ή ψεύτικα. Aπλώς, θέματα που διαφέρουν από την κυρίαρχη συζήτηση και που ενδεχομένως να προκαλούν προβληματισμούς και συζητήσεις. Ή και θέματα που είναι εντελώς η αντίθετη άποψη.

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς, η πρύτανης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Κλοντίν Γκέι αναγκάστηκε να παραιτηθεί αφού αντιμετώπισε κατηγορίες και επικρίσεις για αντισημιτισμό και για λογοκλοπή. Σοβαρά ζητήματα και τα δύο που δεν μπορούν να ρίχνουν σκιές στην πρύτανη του κορυφαίου, ίσως εκπαιδευτικού ιδρύματος στον κόσμο.

Η παραίτηση της Κλοντίν Γκέι, γράφει το BBC δεν έχει να κάνει τόσο με τις υποψίες για λογοκλοπή. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της η πρώτη μαύρη πρύτανης του Χάρβαρντ βρέθηκε στο στόχαστρο. Για τους δεξιούς επικριτές της, η πρώην πρύτανης, αντιπροσωπεύει πολλά από αυτά που απεχθάνονται στη σύγχρονη αμερικανική τριτοβάθμια εκπαίδευση, την οποία θεωρούν ότι κυριαρχείται από μια αριστερή ιδεολογία που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην εθνοτική και έμφυλη ποικιλομορφία παρά στην ακαδημαϊκή αυστηρότητα.

Στο επίκεντρο βρίσκεται τι μπορεί να διδάξει και ποιες απόψεις πρέπει να έχει ένας καθηγητής σε ένα πανεπιστήμιο για να θεωρείται αποδεκτός. Και το πρόβλημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως όταν αρχίσουν να γίνονται δεκτές κάποιες απαγορεύσεις, στο τέλος οι απαγορεύσεις τείνουν να γίνονται ο κανόνας και απλά να επιβάλλεται λογοκρισία, σε οτιδήποτε είναι διαφορετικό, σε οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί.

Κάποτε τα πανεπιστήμια ήταν φυτώρια πρωτοποριακών ιδεών. Σήμερα η πρωτοπορία έχει χαθεί και το στένεμα του ανεκτού λόγου φέρνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Οι οποιεσδήποτε καλές προθέσεις μπορεί να υπήρχαν με την επιβολή ορίων εξαφανίστηκαν και φτάσαμε στο σημείο η κουλτούρα της πολιτικής ορθότητας να φιμώνει την ελεύθερη έκφραση και να οδηγεί τα πανεπιστήμια σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, όπου επιτρέπονται μόνο τα θέματα που δεν θίγουν κανένα.

Η ελευθερία του λόγου και η ακαδημαϊκή ελευθερία είναι έννοιες πολύ σημαντικές, γιατί στον πυρήνα τους κρύβεται ακριβώς η ίδια η έννοια της εκπαίδευσης. Αν χαθούν, τι άλλο θα απομείνει σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα;

Ξένια Τούρκη (Φιλελεύθερος της Κύπρου)

 

Greek Finance Forum Team

 

 

Σχόλια Αναγνωστών

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 
   

   

Αποποίηση Ευθύνης.... 

© 2016-2023 Greek Finance Forum